De Florii, Moldova se uneste in rugaciune

 

Cel mai mare pelerinaj de Florii din tara se desfasoara in Arhiepiscopia Iasilor. Credinciosii vor porni in pelerinajul de Florii cu flori in maini, cantand osanale. Pelerinajul va fi transmis in direct la Radio Trinitas

 

Pelerinajul de Florii, devenit traditional in Arhiepiscopia Iasilor, se va desfasura sambata, intre orele 12.00 si 19.30.

Pelerinajul va incepe in Protopopiatul Saveni si se va incheia la Ceahlau.

In municipiul Iasi vor merge in pelerinaj preotii si credinciosii din cele doua protopopiate Iasi 1 si 2. Pelerinajul de Florii s-a organizat an de an la Iasi in perioada interbelica. Asa cum ne-a declarat parintele protopop Constantin Andrei, ultimul pelerinaj de Florii din trecut a avut loc in anul 1947. „Am reusit sa aflam de la preotii batrani cand a avut loc ultimul pelerinaj de acest fel si ce amploare avea el pe atunci. In trecut, traseul era altul. Se pleca de la Biserica Barboi, dar se strabatea strada Cuza-Voda. Preotii si pelerinii se opreau in Piata Unirii si se opreau in final la Catedrala mitropolitana, acolo unde erau intampinati de mitropolit. Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, ne-a incurajat sa reluam aceasta traditie dupa 1990. Asa cum foarte frumos ne spunea IPS Mitropolit Daniel, daca traditiile sunt edificatoare, intaresc credinta noastra, ele trebuie pastrate si chiar amplificate. Si iata ca acest pelerinaj, care nu a putut fi organizat in anii dictaturii, dupa 1990 a luat amploare de la un an la altul, incat iata ca toata Arhiepiscopia este in sarbatoare“, ne-a declarat parintele protopop Constantin Andrei, de la Protopopiatul Iasi 1, si paroh la Biserica Barboi.


De la parintele protopop Vilie Dorosinca, de la Protopopiatul Iasi 2, am aflat traseul pelerinajului de Florii de la Iasi: „Iata ca se infratesc cele doua protopopiate iesene, asa cum o fac de fiecare data la evenimente deosebite. In pelerinaj se va pleca conform traditiei, de la Biserica Barboi la ora 16.00. La ora 16.15 se va trece pe la Biserica Alba si Barnovschi, la ora 16.40 la Biserica „Sfantul Lazar“ si apoi la „Sfantul Nicolae“ Domnesc. In jurul orei 16.50 vom fi la Manastirea „Sfintii Trei Ierarhi“ si, in final, la Catedrala mitropolitana, la ora 17.00“. Dupa traditionalul concert de Florii de la Catedrala mitropolitana, pelerinii vor porni la ora 18.45 spre Biserica „Intrarea Domnului in Ierusalim“.

 

Pelerinajul in orasele Moldovei

 

La Targu Neamt, preotii din cele zece parohii ale orasului, dar si credinciosii se vor intalni la ora 12.30 in intersectia dintre Bulevardul Stefan cel Mare si Bulevardul Mihai Eminescu si vor porni spre catedrala orasului - Biserica „Adormirea Maicii Domnului“. Acolo vor fi intampinati cu Sfanta Cruce si Sfanta Evanghelie de catre preotii slujitori ai acestei parohii si de parintele Mihai Vizitiu, consilier pe probleme de invatamant in cadrul Arhiepiscopiei Iasilor.


La Harlau, pelerinajul va incepe la ora 14.00 si se va desfasura pe traseul: Parcovaci (Troita de la intrare), Capela „Sf. M. Mc. Pantelimon“, Biserica „Sf. Vasile“, Biserica „Sf. Dumitru“, Biserica „Sf. Nicolae“ si se va incheia la Biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe“. Si in Protopopiatul Dorohoi ora de incepere a pelerinajului este 14.00. Astfel, la Biserica „Nasterea Maicii Domnului“ Vargolici se va oficia slujba Vecerniei. Se vor imparti flori, ramuri de salcie si iconite si se va porni apoi in pelerinaj pe traseul Biserica „Adormirea Maicii Domnului“, Biserica „Sfantul Nicolae - Stefan cel Mare si Sfant“, unde se va oficia acatistul „Invierii Sfantului si Dreptului Lazar“. In final, parintele protopop Stelian Ciurciun va tine un cuvant de invatatura pe tema „Sfintele Patimi mantuitoare“.


La Botosani, traditionalul pelerinaj de Florii va incepe la ora 15.00 si se va derula pe traseul bisericilor: „Sfantul Spiridon“, „Duminica Mare“, „Sfantul Ilie“, „Intampinarea Domnului“, „Sfanta Treime“, „Sfintii Trei Ierarhi“ si „Vovidenia“. Credinciosii sunt asteptati, cu ramuri de salcie, busuioc si flori, la ora 14.45 la Biserica „Sfantul Spiridon“.


La Darabani, pelerinajul de Florii va incepe la ora 16.00 si se va incheia in jurul orei 18.00. Punctul de plecare este Parohia „Sfantul Nicolae“ Darabani. Ca si in anii trecuti, se va trece prin centrul orasului, la Biserica „Sfintii Imparati Constantin si Elena“. Aici se va oficia slujba Vecerniei si rugaciunea de binecuvantare a ramurilor de salcie. La final se va rosti un cuvant de invatatura.


In editia de maine vom prezenta programul pelerinajului in celelalte protopopiate ale Arhiepiscopiei Iasilor. ?

 

La aniversarea a opt ani de la prima emisie a Radio Trinitas, asa cum si-a obisnuit deja ascultatorii, postul de radio intampina credinciosii la Catedrala mitropolitana cu un concert de muzica psaltica. De la ora 17.30, pelerinii care au mers in pelerinaj vor putea asculta corul „Altarul“ al Catedralei mitropolitane, corul „Basileus“ al Seminarului Teologic „Sfantul Vasile cel Mare“ si corul „Apostolii“ al protopopiatelor Iasi 1 si 2.

Intrarea este libera iar concertul va fi transmis in direct la Radio Trinitas.

 

de Monica DUMITRESCU

 

.

13 Aprilie 2006

Vizualizari: 2400

Voteaza:

De Florii, Moldova se uneste in rugaciune 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE