Elevi din trei tari cauta elemente bizantine in cultura romaneasca


Elevi din trei tari cauta elemente bizantine in cultura romaneasca

Incepand de pe 19 noiembrie si pana maine, la Grupul Scolar "Virgil Madgearu" din Iasi se desfasoara intalnirea de lucru din cadrul proiectului "Bizant dupa Bizant" (din Programul "Invatarea pe parcursul intregii vieti" - Comenius, parteneriat Scolar). Construirea unui dialog intercultural si promovarea cooperarii dintre scoli aflate in diferite state europene reprezinta principalele motive ale realizarii parteneriatului din cadrul proiectului "Bizant dupa Bizant". Elevii si profesorii implicati in proiect vor cauta urme ale civilizatiei bizantine in cultura tarilor participante in domenii ca: arhitectura, muzica, pictura, istorie, literatura. Gasirea elementelor unei singure culturi in cadrul unor culturi diferite, ca cea romana, italiana sau turca, ii va ajuta pe elevi sa isi cunoasca mai bine propria cultura, istorie, dar si pe cea a tarilor partenere astfel incat sa aiba o gandire deschisa catre diferentele culturale, etnice, sociale si sa accepte aceste diferente ca pe ceva firesc ce ne imbogateste pe noi, ca cetateni ai Europei, din punct de vedere spiritual si cultural, si, de ce nu, uman.

Pe parcursul intalnirii de proiect sunt programate activitati multiple, prezentari ale elementelor bizantine din arhitectura romaneasca, cu ilustrare a acestora.

Astfel, joi, 20 noiembrie, a avut loc prezentarea cu tema "Tarile Romane si mostenirea Artei bizantine" (coordonator prof. Daniela Livadaru), iar la sfarsitul saptamanii trecute, participantii au vizitat manastirile din nordul Moldovei si alte monumente din Iasi. Vineri, 21 noiembrie, a avut loc un concert de muzica bizantina realizat de corul scolii, in parteneriat cu Biserica Barboi din Iasi, activitate coordonata de prof. Cristina Pasat si prof. Daniela Livadaru.

Aseara, s-a organizat, cu ajutorul lucrarilor elevilor claselor a IX-a si a X-a, la liceul iesean, si o expozitie menita sa exemplifice trasaturi bizantine.

Aceste parteneriat se desfasoara intre: Grupul Scolar "Virgil Madgearu" din Iasi, Liceo Superiore Statale "Stenio" - Termini Imerese din Italia si Fevzi Cakmak High School din Adyiaman - Turcia. (coordonator de proiect prof. Mihaela Turcanasu)

.

24 Noiembrie 2008

Vizualizari: 841

Voteaza:

Elevi din trei tari cauta elemente bizantine in cultura romaneasca 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE