Expozitie de icoane despre cautarea imparatiei nevazute


Expozitie de icoane despre "cautarea imparatiei nevazute"

 

Expozitia iconografica si de arta contemporana, intitulata "In cautarea imparatiei nevazute" s-a deschis pe 5 februarie la teatrul moscovit "Scoala de arta dramatica".


Proiectul expozitional a fost organizat in cadrul seminarului intrunirii teatrelor Asociatiei "De la mister spre avangarda", intrunire ce se desfasoara anual la teatrul central de pe Sretenka.


In cuvantul de deschidere a expozitiei, directorul teatrului, Alexei Malobrodski, a remarcat ca scopul seminarului este acela de a cerceta constiinta de mister si pe cea a diferitor forme teatrale, care isi au sursa in slujbele bisericesti.


Expunand, in cadrul proiectului, "obiecte vizuale incompatibile, in mod intentionat" - icoanele si operele de arta avangardista -, organizatorii expozitiei nu au putut sa defineasca in mod clar conceptul acestei actiuni culturale, hotarand ca ultimul cuvant trebuie sa-l aiba vizitatorii.


Dupa spusele tutorelui acestei expozitii, criticul de arta Irina Iazakova, nu este usor sa tragi o linie clara de demarcatie intre lumea iconografiei si cea a artei laice, cel putin pentru ca multi pictori laici sunt membri activi ai Bisericii, iar unii dintre iconari picteaza si in genuri laice.

In ce priveste criteriile de selectie a icoanelor, organizatorii au ales operele acelor pictori care "nu sunt doar meseriasi, ci au un stil propriu si, cu toate acestea, actioneaza in cadrul canoanelor de pictare a icoanelor", a spus Iazakova.


Cel de-al doilea tutore al proiectului, Bogdan Mamonov, a subliniat ca expozitia actuala, in care sunt prezentate atat icoane, cat si avangarda, poate fi, desigur, privita ca un fel de "scandal". Dar scandalul este o astfel de categorie estetica, ce te ajuta sa constientizezi criza artei. "Scandalul" proiectului "In cautarea imparatiei nevazute" este un "scandal inversat", deoarece in cadrul expozitiei s-au intalnit arta actuala cu cea cultica. Arta contemporana si Biserica au nevoie una de cealalta, considera Mamonov: prima trece astazi printr-o "criza de intentii", iar a doua risca sa ajunga intr-un ghetou fata de societate. Expozitia va fi deschisa pana la 1 martie.

Eugeniu ROGOTI

.

06 Februarie 2008

Vizualizari: 706

Voteaza:

Expozitie de icoane despre cautarea imparatiei nevazute 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE