Iasul este pentru doua zile capitala dialogului intercultural din Europa


Iasul este pentru doua zile capitala dialogului intercultural din Europa

Ieri a debutat la Iasi cea de-a a XI-a sesiune de Dialog dintre Biserica Ortodoxa si Grupul Partidului Popular European (Crestin-democrat) si al Democratilor europeni, eveniment care are loc timp de doua zile. Tema reuniunii de la Iasi este "Dialogul intercultural bazat pe valori comune ca mijloc de asigurare a pacii si prosperitatii in Europa".

Deschiderea lucrarilor a fost facuta de Inalt Preasfintitul Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, care a si binecuvantat pe participanti, invitand in acelasi timp pe toti la rugaciune, pentru buna desfasurare a lucrarilor. In cuvantul sustinut, Inalt Preasfintia Sa a vorbit despre necesitatea invocarii Duhului Sfant la orice intalnire si despre Iasi, ca oras ideal pentru organizarea unui asemenea simpozion, deoarece aici majoritatea ortodoxa romaneasca s-a intrepatruns in buna vietuire de-a lungul veacurilor cu respectabile comunitati armenesti, catolice sau evreiesti.

De asemenea, Inalt Preasfintitul Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale si Meridionale, a citit mesajul Preafericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, in care a vorbit despre rolul pe care il are Romania la amplificarea si afirmarea bogatiei spirituale a Europei, precum si despre respectul fata de apararea vietii si a demnitatii umane.

De asemenea, tot in deschiderea lucrarilor a fost citit si mesajul transmis de Sanctitatea Sa, Bartolomeu I, Patriarh al Constantinopolului, de catre Arhiepiscopul de Franta si reprezentantul Patriarhiei Ecumenice la Parlamentul Europei, IPS Emmanuel.

In mesajul transmis, Sanctitatea Sa Bartolomeu I a evidentiat importanta dialogului ca factor de rezolvare a conflictelor dintre oameni: "Este o realitate binecunoscuta ca dialogul este folositor datorita tuturor avantajelor pe care acesta le presupune. Cel care nu participa la dialog, isi neaga natura sa umana. Insa nu numai ca neaga natura sa umana, ci si pe cel care a provocat la dialog si astfel putem spune ca dispare valoarea naturii umane", a transmis Sanctitatea Sa.

De asemenea, a transmis participantilor ca Patriarhia Ecumenica va continua sa-si foloseasca sustinerea pentru promovarea si intretinerea dialogului, deoarece acesta nu este promovat doar in prezent, ci a fost folosit de-a lungul mileniilor ca mijloc de reconciliere si de promovare a valorilor.

In concluziile primei sesiuni de dezbateri, aseara, IPS Mitropolit Teofan a apreciat initiativa Mons. Francisco-Javier Lozano (Nuntiul Apostolic in Romania si Moldova) de a rezolva problemele dintre Biserica Ortodoxa Romana si cea Greco-Catolica din Transilvania pe calea dialogului, prin intermediul Comisiei mixte existenta la nivelul celor doua Biserici.

La cea de-a XI-a editie a Dialogului dintre Biserica Ortodoxa si Grupul Partidului Popular European si al Democratilor Europeni - cel mai important grup politic din Parlamentul European -, care se va incheia astazi, 17 octombrie, participa, pe langa reprezentanti ai lumii politice si ecleziastice din Romania, personalitati de varf ale Bisericii si ale lumii politice europene.

Silviu Dascalu

.

17 Octombrie 2008

Vizualizari: 611

Voteaza:

Iasul este pentru doua zile capitala dialogului intercultural din Europa 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE