La Sibiu are loc intronizarea noului Mitropolit al Ardealului, Crisanei si Maramuresului

 

Ceremonia de intronizare a Inalt Prea Sfintitului Laurentiu Streza va avea loc maine, 13 noiembrie. Evenimentul se va petrece in timpul Sfintei Liturghii, oficiata de Prea Fericitul Patriarh Teoctist impreuna cu numerosi membri ai Sfantului Sinod.

Maine, 13 noiembrie, la Catedrala mitropolitana din Sibiu va avea loc ceremonia de intronizare a noului Mitropolit al Ardealului si Arhiepiscop al Sibiului. Dupa alegerea Colegiului Elector al Bisericii Ortodoxe Romane si validarea de catre Sfantul Sinod, noul Mitropolit al Ardealului si Arhiepiscop al Sibiului este Prea Sfintitul Laurentiu Streza, fost Episcop de Caransebes.

Ceremonia de intronizare va fi oficiata in cadrul Sfintei Liturghii, care va incepe maine, la ora 9.

00. Alaturi de Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist, la Sfanta Liturghie vor participa mai multi membri ai Sfantului Sinod, dar si reprezentanti ai autoritatilor civile. Amanunte ne-a oferit pr. Dumitru Abrudan, consilier cultural al Arhiepiscopiei Sibiului: „S-au adresat invitatii tuturor membrilor Sfantului Sinod, Presedintiei Romaniei, Guvernului si Parlamentului, institutiilor culturale si universitare din orasul de resedinta Sibiu, dar si din Brasov, al doilea oras care face parte din Arhiepiscopia Ortodoxa Romana a Sibiului. Au mai fost invitati oameni de cultura, apropiati ai Bisericii, dar si reprezentanti ai presei. Cei mai multi dintre membrii Sfantului Sinod vor participa, exceptie facand ierarhii care au un program si nu il pot schimba“.

Cum se intronizeaza un mitropolit

Despre specificul ceremoniei de intronizare ne-a vorbit Prea Sfintitul Ioachim Bacauanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Romanului. De la el am aflat ca ceremonia in sine se face, de regula, dupa citirea Sfintei Evanghelii, momentul cuvantului catehetic fiind inlocuit cu ceremonia de intronizare. „Sfanta Liturghie este prezidata de catre patriarh sau de un mitropolit protos. Fiecare ierarh prezent la Liturghie isi ocupa locul sau, potrivit dipticelor (randuielii liturgice n.r.). Dupa Evanghelie, patriarhul anunta ceremonia. Mai intai se da citire decretului prezidential semnat de presedintele tarii, dupa care urmeaza citirea gramatei Sfantului Sinod, semnata de patriarhul care este presedintele acestuia. Urmeaza ceremonia intronizarii cand patriarhul ii ofera alesului insemnele mitropolitane potrivit treptei respective. Se stie ca treapta de mitropolit are cateva insemne specifice - camilafca cu cruce - caci in eclesiologia romaneasca numai mitropolitii au camilafca cu cruce, apoi engolpionul, crucea si carja“, ne-a spus P.S. Ioachim Bacauanul. De la el am mai aflat ca pentru fiecare insemn primit se canta „Vrednic este“. Dupa acest moment, noul mitropolit este condus de catre patriarh si asezat in scaunul mitropolitan. In final, patriarhul si apoi ierarhul intronizat vor tine cate un cuvant, care, de obicei, sunt mesaje oficiale.

Momentul intronizarii este urmat de continuarea Sfintei Liturghii, insa se schimba locul ierarhilor in soborul arhieresc, caci noul intronizat isi ia locul specific treptei la care a fost ridicat. „Dupa Sfanta Liturghie, ierarhii si clerul isi dezbraca vesmintele liturgice, iar noul mitropolit este pregatit pentru iesirea solemna in fata credinciosilor. El si patriarhul sunt singurii care la acest moment pot purta mantia arhiereasca. Mitropolitul intronizat, imbracat cu mantia, purtand camilafca cu cruce si carja arhiereasca iese si binecuvanteaza poporul, pentru prima data in noua postura“, a adaugat P.S.
Ioachim Bacauanul.

.

12 Noiembrie 2005

Vizualizari: 1565

Voteaza:

La Sibiu are loc intronizarea noului Mitropolit al Ardealului, Crisanei si Maramuresului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE