Manastirea Miclauseni: trei sfintiri la sfarsit de an

Ieri, la Manastirea Miclauseni din judetul Iasi au fost oficiate trei slujbe de sfintire, dupa cum urmeaza: sfintirea paraclisului de vara cu hramul `Sfantul Voievod Stefan cel Mare`, sfintirea paraclisului `Sfantul Prooroc Ilie` de la mansarda castelului de la Miclauseni si sfintirea cerdacului Centrului Cultural-social `Sfantul Prooroc Ilie` de la Manastirea Miclauseni.

Slujbele de sfintire au fost oficiate de catre Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei, impreuna cu Prea Sfintitul Marc Nemteanul, Episcop vicar al Mitropoliei Romane pentru Europa Occidentala si Meridionala, alaturi de Prea Sfintitul Ioachim Bacauanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, inconjurati de un sobor de preoti si diaconi. Din acest sobor au facut parte: arhim. Dosoftei Scheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iasi; arhim. Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopia Iasilor; arhim.

Clement Haralam, exarh administrativ al aceleiasi eparhii; arhim. Benedict Sauciuc, staretul Manastirii Neamt, dar si preoti de mir de la parohiile din imprejurimi.

Un paraclis nou pe o fundatie din sec. al XV-lea

Paraclisul `Sf. Voievod Stefan cel Mare` a fost ridicat pe locul unei biserici mai vechi a carei piatra de Altar a fost descoperita acolo. `Aceasta piatra de Altar a fost gasita de catre parintele Cleopa, preotul slujitor si duhovnicul manastirii, impreuna cu muncitorii la o adancime de doi metri.`, a precizat IPS Mitropolit Daniel. Inalt Prea Sfintia Sa a evidentiat, de asemenea, importanta ridicarii si sfintirii acestui paraclis de vara: `Paraclisul acesta este necesar pentru misiunea pe care o va desfasura manastirea impreuna cu Centrul cultural – social <Sf. Ilie> de la Miclauseni. Aici se vor face slujbe vara, mai ales pentru grupurile de pelerini, tineri si varstnici. Vor beneficia de slujbele facute aici mai ales cei varstnici, pentru ca centrul de jos este un centru pentru persoanele mai invarsta, care sambata si duminica vor veni aici si se vor reculege. Atunci cand timpul o va permite, in acest spatiu se va putea oficia Sfanta Liturghie`.

Castelul de la Miclauseni – subiectul unei lucrari de licenta

Intr-o scurta procesiune, intregul sobor s-a indreptat catre castel, pentru a sfinti paraclisul amenajat la mansarda. IPS Mitropolit Daniel a multumit tuturor celor care au sprijinit lucrarile de renovare si consolidare a castelului de la Miclauseni si cele de amenajare a unui paraclis in incinta acestuia: `Rugam pe Bunul Dumnezeu sa binecuvanteze pe cei care au lucrat aici, in special pe dl Marian Alexandru, impreuna cu echipa sa de la <Constructii 1>, care a lucrat cu multa daruire aici, pentru consolidarea si restaurarea castelului. Aici, la mansarda au fost amenajate camere pentru oaspeti. Este o mare binecuvantare ca acest spatiu a putut fi amenajat in asa fel incat el nu deranjeaza muzeul care se afla la parter, intrarea fiind separata. Lucrarea aceasta este inca la inceput. Mai este inca spatiu de amenajat, de mobilat, dar asa, in forma incipienta, cum o vedem astazi, este un inceput bun pentru noi, o realizare si o binecuvantare. Trebuie sa amintim, in mod deosebit, faptul ca parintele Cleopa (duhovnicul manastirii) este cel care a vegheat ca aceste spatii sa fie pregatite pentru sfintire. Remarcam, in plus, faptul ca parintele Cleopa a scris si o teza de licenta despre istoria castelului de la Miclauseni, teza in care un capitol este consacarat lucrarilor de consolidare si restaurare`.

Miclauseni - un punct de reper pentru pelerini

Lucrarile de consolidare a castelului de la Miclauseni au fost finantate de Banca Mondiala prin intermediul Ministerului Culturii si Cultelor. `Este imbucurator ca in acest fel castelul iese din ruina si desigur din anonimat, pentru ca in anii comunismului el a functionat ca dormitor pentru copiii handicapati, fiind lasat intr-o stare jalnica. Este o mare binecuvantare daruirea acestui castel Bisericii, pentru ca astfel se implineste dorinta maicii Macrina (Ecaterina Serban Cantacuzino, nascuta Sturza, fondatoarea Manastirii Miclauseni), care este inormantata in cimitirul manastirii. Restaurand castelul, avem posibilitatea sa reinnoim si celelalte anexe ale sale. Avem in vedere in special anexa din dreapta castelului, casa in care a locuit maica Macrina. Poate vom face si acolo un mic paraclis, chiar cu numele <Cuvioasa Macrina>`, a mai spus IPS Daniel.
Un ultim moment din cadrul evenimentului desfasurat ieri la manastirea Miclauseni l-a constituit sfintirea cerdacului cladirii in care se afla Centrul cultural-social `Sf. Ilie`.

In incheiere, preotii si credinciosii prezenti ieri la Miclauseni au putut vizita castelul Sturzestilor, fiind insotiti de ghidul Manastirii, care a demonstrat ca Miclauseniul este pregatit sa apara pe harta turistica religioasa a Moldovei.

.

29 Decembrie 2005

Vizualizari: 3736

Voteaza:

Manastirea Miclauseni: trei sfintiri la sfarsit de an 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE