Manastirea Radu Voda din Bucuresti si-a serbat cel de-al doilea hram


Manastirea Radu Voda din Bucuresti si-a serbat cel de-al doilea hram

Ieri, Manastirea Radu Voda din Bucuresti si-a serbat cel de-al doilea hram, "Sfantul Ierarh Nectarie de Eghina, facatorul de minuni". Aproximativ 2.000 de credinciosi au venit sa se inchine la moastele Sfantului Nectarie, cel pe care il stim tamaduitor de boli.

In cadrul Sfintei Liturghii, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane a tinut un cuvant de invatatura prin care a explicat intelesurile duhovnicesti ale Evangheliei dupa Luca, care relateaza minunea invierii fiicei lui Iair.

Mai marii stramosilor, din timpul Mantuitorului Iisus Hristos, a spus Parintele Patriarh, nu-L iubeau pe El, in schimb, multimea Il iubea si simtea o putere dumnezeiasca care venea din partea Lui.

Mai marele sinagogii, pe numele sau Iair, nu era ca ceilalti. El s-a apropiat de Iisus, cazand in genunchi in fata lui, ceea ce inseamna nu numai smerenie, dar si credinta ca Iisus din Nazaret era Fiul lui Dumnezeu, ca in El lucreaza puterea, intelepciunea si iubirea milostiva a lui Dumnezeu fata de oameni. Vazand smerenia si credinta lui Iair, acest tata indurerat care avea un singur copil, o fiica de 12 ani, dupa cum spune Evanghelia, i-a fagaduit ca merge la casa lui, unde zacea copila bolnava, ce se lupta cu moartea. Dar, in timp ce se indrepta spre casa bolnavei, s-a intamplat o alta suferinta, care, oarecum, L-a retinut. Era suferinta unei femei, care, tot de 12 ani, suferea de o boala grea, de hemoragie permanenta. "Vedem cum Iisus voia, pe de o parte, sa ajute pe cineva sa nu moara, iar pe de alta parte, voia sa ajute o femeie care suferea de 12 ani; deci boala ei avea aceeasi varsta ca fiica lui Iair. Aceasta coincidenta este plina de semnificatii. Putem vedea cum in mijlocul suferintei tatalui pentru fiica, Hristos-Domnul gaseste timp sa aline o alta suferinta - a unei femei care bolea de 12 ani, despre care Evanghelia spune ca a pierdut tot ce avea, toata averea ei, si nu s-a vindecat, dimpotriva, ii mergea mai rau. Evanghelia este tulburatoare pentru ca ne arata in primul rand cata suferinta era in popor si cum Se comporta Mantuitorul Iisus Hristos, despre Care proorocul Isaia a spus ca este un om al suferintelor, al durerii, si prin ranile Lui, noi, toti, ne-am vindecat. Iubirea milostiva a lui Dumnezeu este sensibila in fata suferintei, pentru ca Dumnezeu nu apara boala si nici moartea; ele nu fac parte din timpul lui Dumnezeu cel vesnic. Boala, suferinta, moartea sunt urmarile pacatului".

In cadrul Sfintei Liturghii, Parintele Patriarh a hirotonit intru diacon pe monahul Onufrie, pe seama Manastirii Radu Voda.

La finalul slujbei, Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane a oferit staretului manastirii, arhimandritul Nectarie Sofelea, un exemplar din noua editie a Liturghierului indreptat si albumul aniversar "Colina bucuriei", care face referire la istoricul Catedralei patriarhale. La randul sau, staretul Nectarie Sofelea a inmanat Patriarhului Daniel medalia jubiliara "Radu Voda", emisa cu ocazia implinirii a 440 de ani de la ctitorirea sfantului lacas, si albumul-monografie "Cetatea bucuriei", care prezinta istoricul Manastirii Radu Voda, veche vatra monahala bucuresteana.

Raluca Brodner si Augustin Paunoiu

.

10 Noiembrie 2008

Vizualizari: 3102

Voteaza:

Manastirea Radu Voda din Bucuresti si-a serbat cel de-al doilea hram 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE