Manastirea Vladiceni are un nou staret


Manastirea Vladiceni are un nou staret

Ieri, 17 iunie, la Manastirea Vladiceni a fost instalat ca staret protos. Arsenie Butnaru. Decizia de numire a parintelui Arsenie in functia de staret al Manastirii Vladiceni a fost data vineri, 15 iunie, de catre IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei.

Instalarea noului staret a fost facuta de o delegatie a IPS Mitropolit Daniel, condusa de exarhul zonei Iasi, arhim. Dosoftei Scheul.

La ceremonie au mai participat arhim. Timotei Aioanei, exarhul cultural al Arhiepiscopiei Iasilor, parintele Metodie Oprica, staretul Manastirii Hlincea, si parintele Vitalie Danciu, staretul Manastirii Golia. Dupa Sfanta Liturghie a fost citita decizia de instalare a noului staret, in fata obstii si a credinciosilor veniti in numar mare sa-l cunoasca pe parintele Arsenie. "Am fost placut surprins cand am vazut atatia credinciosi, care au venit sa-l vada pe parintele Arsenie, care pana acum a slujit cu noi la Catedrala mitropolitana. Sper ca acest lucru sa-i dea curaj in noua sa misiune", ne-a declarat parintele Dosoftei Scheul. Parintele exarh i-a inmanat noului staret mantia si bastonul, urmand ca rugaciunea de instalare sa o citeasca IPS Mitropolit Daniel in perioada imediat urmatoare.

La finalul slujbei, parintele Timotei Aioanei a prezentat celor de fata cateva repere din viata noului staret. Astfel, parintele Arsenie a fost pentru cateva luni din anul 1985 ucenic al parintelui Cleopa, dupa care a intrat in obstea Manastirii Sihastria. In 1989 a fost hirotonit ierodiacon, iar in 1991 a fost adus la Catedrala mitropolitana din Iasi. La 25 martie 1996 a fost hirotonit ieromonah, iar in urma cu doi ani a fost ales administrator al Caminului monahal "Sf. Gheorghe" si al celorlalte cladiri din incinta Mitropoliei. "Cu dragostea lui cea mare, cu smerenia sa deosebita, parintele Arsenie a fost duhovnicul multor credinciosi din Iasi. A cantat in Corul "Altarul", a slujit cu noi la Catedrala mitropolitana, s-a rugat cu noi mereu la racla Sfintei Cuvioase Parascheva", a aratat arhim. Timotei Aioanei.

In cuvantul de multumire, parintele Arsenie Butnaru a aratat ca a primit aceasta ascultare cu mari emotii si cu hotararea de a intensifica viata duhovniceasca a manastirii. "Manastirea trebuie sa fie in slujba lui Dumnezeu si a oamenilor. De aceea, credinciosii trebuie sa gaseasca aici o mangaiere si ne propunem sa imbogatim viata liturgica si sa terminam casa de oaspeti, unde credinciosii, mai ales cei suferinzi, pot veni sa se linisteasca", ne-a declarat parintele Arsenie.

Va amintim ca in seara de 10 iunie fostul staret al Manastirii Vladiceni, protos. Meletie Cucoara, a trecut la Domnul, ceea ce a determinat alegerea unui nou staret pentru manastirea ieseana.

Stefan MARCULET

.

18 Iunie 2007

Vizualizari: 4399

Voteaza:

Manastirea Vladiceni are un nou staret 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE