Manifestari religioase si culturale de ziua Sfantului Voievod Stefan cel Mare

 

Singura parohie din Iasi inchinata Sfantului Voievod Stefan cel Mare isi sarbatoreste astazi hramul. Aflata in Protopopiatul Iasi 2, parohia a fost infiintata in 2004, cand s-au implinit 500 de ani de la trecerea la cele vesnice a marelui domnitor. Aici se construieste o frumoasa biserica inchinata celui care in timpul vietii sale a ctitorit zeci de biserici in toata Moldova. Aseara, la suljba Vecerniei si a Litiei, oficiate in capela parohiei, au participat mai multi preoti din Iasi, dar si din alte parohii din Arhiepiscopia Iasilor. Soborul de preoti a fost condus de pr.

Vilie Dorosinca, protopop al Protopopiatului Iasi 2, alaturi de care a fost prezent si parintele Constantin Grigore, consilierul juridic al Arhiepiscopiei Iasilor "In fiecare an invitam mai multi preoti din orasele si satele judetului Iasi pentru a ne bucura duhovniceste in ziua aceasta deosebita pentru parohia noastra", ne-a declarat preotul paroh Mihai Dorosinca. Astazi, la aceeasi parohie, se oficiaza slujba Utreniei, Acatistul Sfantului Voievod Stefan cel Mare si Sfanta Liturghie. Credinciosii prezenti la aceste slujbe vor participa la o agapa frateasca oferita de parohie.

 

Manastiri in sarbatoare

Astazi este sarbatoare si la Manastirea "Schimbarea la Fata a Mantuitorului" si "Sf. Voievod Stefan cel Mare" de pe Muntele Ceahlau. Biserica manastirii, situata la 1.600 m inaltime, a fost ctitorita dupa anul 1990 si sfintita la 28 august 1993 de IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, si de PS Casian Craciun, Episcopul Dunarii de Jos, impreuna cu un sobor de peste 50 de preoti. Din cauza drumului de acces extrem de anevoios, biserica a fost construita in satul Ceahlau, dupa care a fost demontata si mutata bucata cu bucata pe munte cu elicoptere ale Armatei Romane. De altfel, materialele de constructie necesare au fost transportate in cea mai mare parte cu aceste elicoptere.


Tot astazi este hram si la Manastirea Miclauseni, unde exista un paraclis de vara cu hramul Sfantului Voievod Stefan cel Mare. Lacasul de cult a fost construit in anul 2005.


Anul trecut, pe 2 iulie, PS Ioachim Bacauanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului, a sfintit biserica si clopotnita Manastirii "Sf. Voievod Stefan cel Mare" din localitatea Slanic Moldova, judetul Bacau. Aici, pe Muntele Bolovanului, se pusese piatra de temelie a bisericii amintite la 20 iulie 2002, cand PS Ioachim Bacauanul a implinit dorinta familiei Vasile si Catinca Gavrila (originari din Tg. Ocna si emigrati in SUA) de a se construi aici o manastire de calugari. Acestia au facut eforturi financiare mari pentru ca aceasta manastire sa se construiasca, insa din pacate ei au trecut la cele vesnice inainte de a se finaliza constructia.

Prima biserica de mir inchinata Sfantului Voievod Stefan cel Mare

In satul Catamarasti Deal din judetul Botosani se construieste prima biserica de mir din tara cu hramul domnitorului Stefan cel Mare. La 8 august 1993, PS Calinic Botosaneanul a sfintit locul de biserica, imediat incepandu-se lucrarile de constructie. Biserica a fost proiectata in stil moldovenesc. "Parohul de atunci, parintele Stefan Holban, cu ajutorul credinciosilor si a unor oameni cu suflet mare, cum ar fi membrii corpului militar 1130, ai Scolii de soferi din Botosani, a ajuns cu zidurile pana la acoperis. Din 2004, de cand sunt preot aici, am facut acoperisul, am pregatit peretii exteriori pentru praful de marmura si cei interiori pentru pictura, am montat ferestrele si acum asteptam montarea catapetesmei. Se lucreaza in paralel si la casa sociala si cea parohiala, aflata in aceeasi cladire. Nadajduim ca anul acesta vom face si pictura", a declarat preotul paroh Vasile Emanoil Cretu corespondentului nostru la Botosani, Radu Cajvaneanu.

Sfantul Voievod Stefan cel Mare, cinstit la Putna

Ca in fiecare an, la Manastirea "Adormirea Maicii Domnului" din localitatea Putna, judetul Suceava, sunt organizate mai multe evenimente dedicate domnitorului Stefan cel Mare, ctitorul acestei manastiri. Anul acesta, dupa Sfanta Liturghie oficiata de IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, si PS Ioachim Bacauanul, Episcop-Vicar al Episcopiei Romanului, insotiti de un impresionant sobor de preoti si diaconi, va avea loc un program cultural. In cadrul acestei manifestari, trei coruri din cadrul Asociatiei Studentilor Crestini Ortodocsi din Romania (ASCOR) - filiala din Suceava si cea din Bucuresti - vor interpreta cateva cantece patriotice. Vor mai canta si elevi ai Scolilor Generale din localitatile Putna si Vicovu de Sus. "Dupa aceste evenimente, asteptam la manastire tinerii care vin in pelerinajul organizat de ASCOR Suceava si de la ora 23.00 vom organiza impreuna cu ei retragerea cu torte pe Dealul Crucii. Pelerinii vor ajunge la manastire in jurul orei 18.30, unde ii vom primi si unde vor aduce flori la mormantul Sfantului Voievod Stefan cel Mare. Dupa lasarea serii, tinerii vor urca pe Dealul Crucii si vor scrie cu torte numele Voievodului", ne-a declarat staretul Manastirii Putna, arhimandritul Melchisedec Velnic. Cei 300 de tineri care vor participa la pelerinajul spre Manastirea Putna se vor opri si la Manastirea Bogdana, unde vor participa la slujba Acatistului Sfantului Leontie de la Radauti si vor depune flori la mormintele stramosilor marelui voievod.

Slujbe, teatru si spectacole in judetul Vaslui

Ieri, 1 iulie, in satul Cantalaresti, comuna Stefan cel Mare, judetul Vaslui, au avut loc mai multe manifestari cu ocazia hramului comunei. Astfel, la podul din sat care se presupune ca ar fi din timpul domnitorului, s-a facut o slujba de pomenire, dupa care actori si figuranti de la Teatrul "V. I. Popa" din Barlad au interpretat o sceneta medievala. Au urmat alocutiunile oficialilor, dupa care a inceput un spectacol folcloric. Cu cateva zile mai inainte au fost amenajate drumurile de acces si platforma pentru spectatori, fiind imprastiate mari cantitati de pietris. Au participat sute de oameni din toate comunele si orasele judetului. In cadrul manifestarilor s-a desfasurat un spectacol folcloric de exceptie, la care au participat Sofia Vicoveanca, Zenaida Julea si Mihai Ciobanu, Maricica Mihoianu, Ansamblul "Stejarelul" din Padureni, fanfara de la Valea Mare si Ansamblul "Mugurelul". Nici copiii nu au fost uitati. A fost invitat corul de copii al Grupului Scolar Barzesti, precum si fluierasii si dansatorii Centrului Cultural de aici. Satenii au pregatit pentru aceasta sarbatoare peste 40.000 de sarmale si cateva sute de litri de vin.

 

 

.

02 Iulie 2007

Vizualizari: 2229

Voteaza:

Manifestari religioase si culturale de ziua Sfantului Voievod Stefan cel Mare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE