Mesajul de condoleante al PF Parinte Daniel, la trecerea la cele vesnice a monahului Sebastian Scheuleac


Mesajul de condoleante al PF Parinte Daniel, la trecerea la cele vesnice a monahului Sebastian Scheuleac

 

Mesajul de condoleante al PF Parinte Daniel, adresat staretului Manastirii Sihastria Putnei din judetul Suceava, soborului de monahi ai manastirii si credinciosilor, la trecerea la cele vesnice (luni, 5 ianuarie 2009) a monahului Sebastian Scheuleac

 

Am aflat cu durere de trecerea la cele vesnice a monahului Sebastian Scheuleac, cunoscut vietuitor al Manastirii Putna si intaiul egumen al reinfiintatului Schit Sihastria Putnei, dupa trecerea celor 200 de ani de pustiire si parasire din vremea stapanirii austro-ungare si a regimului comunist.

 

In anii pastoririi noastre la Iasi, ca Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, am avut bucuria de a cunoaste harnicia si evlavia, vorba inteleapta si privirea luminoasa de pe chipul monahului Sebastian, aflat atunci intre vietuitorii de frunte ai Manastirii Putna, ca econom al ei, manastire condusa cu intelepciune de parintele arhimandrit Iachint Unciuleac. De numele sau se leaga importante realizari administrative din ctitoria Sfantului Voievod Stefan cel Mare, printre care si reconstruirea Palatului Domnesc, din incinta voievodalei manastiri, a carui zidire s-a facut prin purtarea de grija si atenta supraveghere a vrednicului de pomenire patriarh Teoctist Arapasu, pe atunci Mitropolit al Moldovei si Sucevei.

 

Ca arhipastor al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, in una din vizitele canonice pe care le-am efectuat in Bucovina, am ascultat dorinta unui grup de parinti din obstea Manastirii Putna de reinfiintare a Schitului Sihastria Putnei, pentru a repara o nedreptate savarsita in trecut. Cu priceperea si harnicia monahului Sebastian, ajutat de multi credinciosi din diferite zone ale tarii, pe ruinele de altadata ale fostului schit s-a ridicat o frumoasa biserica de piatra si s-au auzit din nou rugaciunile monahilor care, departe de lume, cauta comuniunea cu Preasfanta Treime si cu sfintii lui Dumnezeu.

 

Modestul schit inaltat dupa 1990 a devenit in acesti ani o cunoscuta manastire, cu zidiri marete si cu obste numeroasa. In ziua de pomenire a Sfantului Voievod Stefan cel Mare din anul mantuirii 2007, am revazut, dupa multi ani, locurile de sihastrie, sfintite de rugaciunile nevoitorilor din veacurile trecute, si m-am intalnit cu monahul ctitor Sebastian Scheuleac.

 

Ucenic al parintelui Cleopa

 

Odata cu trecerea la cele vesnice a parintelui Sebastian se duce dintre noi unul dintre ultimii ucenici ai parintelui arhimandrit Cleopa Ilie si ai smeritului ieroschimonah Paisie Olaru, formati in vestita Manastire Slatina, in urma cu 60 de ani. In aceasta obste si-a inchinat viata lui Hristos si parintele Sebastian, originar din comuna Gainesti, din tinutul Falticenilor.

 

Monahul Sebastian a purtat in viata crucea incercarilor si a gustat din paharul amar al umilintelor, alaturi de alti multi calugari, izgoniti din manastiri din ordinul autoritatilor comuniste. Dupa 20 de ani de instrainare fortata, a revenit in viata monahala pe care si-a dorit-o atat de mult si careia i-a fost, pana la urma, un credincios slujitor.

 

Se va odihni de acum inainte, dupa multa-i osteneala, in poiana de la Sihastria Putnei, in mijlocul muntilor, strajuit de padurile pururea verzi, de cerul albastru si de susurul lin al paraului Putna.

 

Rugam pe Mantuitorul Iisus Hristos, Cel inviat din morti, sa aseze sufletul monahului Sebastian Scheuleac intru bucuria si slava imparatiei cerurilor, sa-i rasplateasca ravna si numeroasele impliniri si sa odihneasca in pace sufletul sau impreuna cu dreptii.

 

Vesnica lui pomenire din neam in neam!

 

Cu parintesti binecuvantari

si condoleante pentru Manastirile Putna si Sihastria Putnei,

 

+ DANIEL,

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

.

09 Ianuarie 2009

Vizualizari: 949

Voteaza:

Mesajul de condoleante al PF Parinte Daniel, la trecerea la cele vesnice a monahului Sebastian Scheuleac 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE