Mitropolia construieste case pentru sinistratii din Pascani


Observam ca, in presa, nu mai este un subiect „la moda“ sa vorbim despre sinistratii de la inundatiile din vara. E adevarat ca nu e nimeni de vina pentru cele intamplate si nimeni nu e obligat sa reconstruiasca ceea ce au daramat torentele de apa, iar statul, se pare, nu poate acoperi daunele produse de un dezastru care a afectat un sfert de tara. Intr-o atare situatie, salvatoare nu poate fi decat interventia intregii comunitati, mobilizate de diferite institutii. Va prezentam, in continuare, cum a inteles Mitropolia Moldovei si Bucovinei prin Protopopiatul Pascani sa se implice in ajutorarea sinistratilor din zona.

 

Pentru a vedea rezultatele unei astfel de mobilizari, am mers la Pascani, unde, dupa cum bine stiti, in urma precipitatiilor din zilele de 19-20 august a.

c., zona Vale a municipiului Pascani a fost inundata, apa neputand fi inlaturata decat cu ajutorul echipelor speciale, dotate cu motopompe de mare putere, dupa aproximativ o saptamana. Cele mai afectate au fost cartierele de case de pe strada Garii, strada Abator si de pe strada 22 Decembrie.


In urma acestor inundatii, 91 de familii au ramas fara adapost, locuintele acestora daramandu-se, iar locuintele altor 47 de familii au fost avariate. Ne-am adresat parintelui Pavel Postolachi, protopopul Protopopiatului Pascani, pentru a afla cum s-a implicat Biserica in ajutarea acestor oameni.

 

„Acum se monteaza acoperisul“

 

De la parintele protopop am aflat ca ajutorul imediat pe care l-au dat parohiile de pe raza Protopopiatului Pascani a constat in cereale, haine si medicamente. „La un moment dat, am realizat ca acestea nu-si mai aveau rostul si, in perioada imediat urmatoare, cu binecuvantarea Inalt Prea Sfintitul Daniel, Centrul Eparhial a luat hotararea construirii a doua locuinte pentru doua familii sinistrate. S-a luat decizia de a-i ajuta pe fratii Danut si Viorel Balcan, criteriul de selectie fiind numarul mare de membri ai acestor doua familii“, ne-a explicat parintele protopop Pavel Postolachi.


La inceputul lunii octombrie a demarat constructia celor doua locuinte, formula aleasa fiind aceea a unei case cu etaj, cu doua apartamente spatioase care sa adaposteasca familiile celor doi frati. Stadiul in care se afla constructia in momentul de fata este acela al montarii acoperisului.

Parintele protopop a laudat harnicia celor doi frati, care s-au implicat activ in constructia casei, acoperind, prin efortul lor, al rudelor si prietenilor, 90% din costul manoperei.

 

„Am considerat ca fiecare trebuie sa simta ajutorul Bisericii“

 

„A fost peste puterea noastra sa-i ajutam pe toti cei care si-au pierdut casele. Toti au primit un ajutor in bani si materiale de constructii de la Guvernul Romaniei, insa insuficient pentru a ridica o casa. Nu am putut ramane indiferenti nici fata de ceilalti si am incercat sa intervenim pe langa diferite societati comerciale si persoane cu posibilitati, pentru a-i sensibiliza si a-i determina sa intervina. Si nu putem ascunde ca, prin interventia noastra si prin implicarea diferitilor sponsori, s-au construit 5 case. De asemenea, din fondurile de care dispunem, cat si din cele pe care speram sa se mai stranga, dorim sa-i ajutam pe cei care au casele in constructie cu cate 3 milioane lei, suma care sa acopere o mica parte din cheltuielile de manopera. Pana acum chiar am oferit acest ajutor unui numar de 20 de familii, ajutor ce reprezinta o suma totala de 60 milioane lei. E adevarat ca poate acest ajutor nu reprezinta foarte mult, insa ne-am gandit ca fiecare dintre acesti crestini, incercati de acest necaz, trebuie sa simta ajutorul Bisericii, adica al comunitatii tuturor credinciosilor“, a mai spus parintele protopop, Pavel Postolachi.

Tot de la el am aflat ca, prin mijlocirea Protopopiatului, diferite firme au donat 60 metri cubi de nisip, 30 metri cubi de cherestea si peste 1.000 metri cubi de balast. In perioada imediat urmatoare inundatiilor, parohiile „Sfintii Voievozi“ si „Sfanta Vineri“ din Pascani au oferit, timp de doua luni, zilnic, masa pentru 40-50 de persoane ramase fara adapost.


Interesandu-ne cum vor trece iarna cei care au pierdut casele si care nu se pot muta in cele noi, am aflat ca unii dintre ei s-au adapostit pe la rude, iar ceilalti, fara o astfel de posibilitate, sunt gazduiti de Spitalul Municipal Pascani, cheltuielile fiind suportate de Consiliul Local.

 

E greu sa-i multumesti pe toti

 

In afara locuintelor construite de Mitropolie pentru fratii Balcan, Protopopiatul a luat decizia de a interveni separat in cazul a doua familii. Mai concret, casa familiei Hutanu Vasile de pe strada Abator, construita si acoperita, va fi finisata si mobilata din banii Protopopiatului.


In cazul familiei Prisacaru Gheorghe, casa va fi construita integral de Protopopiat. In aceasta toamna s-a turnat doar temelia, urmand ca din primavara sa demareze lucrarile de constructie.

Parintele Pavel Postolachi ne-a mai marturisit ca „analizand starea lucrurilor, la mai bine de trei luni de la nefericitul eveniment, vedem ca 40-50 de case sunt cu constructia in stare avansata, iar pentru celelalte, pana la 91, s-au turnat temeliile. Constructia celorlalte va incepe, probabil, in primavara, de ele ocupandu-se autoritatile locale, diferiti sponsori etc. Nu stiu daca exista resurse pentru ridicarea tuturor acestor case“.


Vorbindu-ne si despre greutatile pe care le intampina, parintele protopop ne-a zis: „Pe langa greutatile materiale de care ne-am lovit in acest demers filantropic, am intampinat si nemultumirea celor care nu s-au considerat ajutati indeajuns sau chiar invidie fata de cei care au avut nevoie de un ajutor mai mare. E adevarat ca nici noi nu avem, poate, masura deplina, de a ajuta pe fiecare exact in masura in care are nevoie! Pe masura puterii noastre de lamurire si a intelegerii celor nemultumiti, incercam sa explicam ca unii au nevoie mai mare de ajutor decat altii“.


Protopopiatul Pascani mai intentioneaza sa imparta copiilor familiilor sinistrate, cu prilejul sarbatorilor, 100 de pachete, trimise de parintele Vasile Iorgulescu, paroh la parohia ortodoxa din Strasbourg. Tot cu prilejul sarbatorilor, fiecare familie va primi cate un pachet consistent cu alimente, iar de la brutaria „Sfantul Dumitru“ din Pascani vor fi impartite 1.000 de paini.


La final, parintele protopop a tinut sa multumeasca tuturor parohiilor de pe raza Protopopiatului Pascani, preoti si credinciosi, pentru felul in care au inteles ca trebuie sa se implice in ajutarea semenului aflat la incercare. ?

 

„Bucurie pentru cei necajiti“

 

Parintele Pavel Postolachi (foto) ne-a vorbit despre o decizie recenta a Permanentei Consiliului Eparhial, de a se institui o colecta de Sfantul Nicolae, similara celei din Duminica Ortodoxiei, colecta numita „Bucurie pentru cei necajiti“. „Fondurile stranse vor fi folosite pentru a finaliza lucrarile de reconstructie a caselor sinistratilor din vara 2005, la care s-a angajat fiecare protopopiat din eparhie. Daca vor mai ramane fonduri, intentionam sa cream o rezerva, pentru ca, in viitor, sa putem raspunde mai prompt unor astfel de incercari.“

 

„Speram sa intram in casa noua, pe care ne-o daruieste Mitropolia“

 

Am stat de vorba si cu fratii carora le construieste Mitropolia locuinte.

„De-abia terminasem de doua saptamani de renovat casa si, in timpul inundatiilor din 19-20 august, a intrat apa in casa de 1,20 m. Investisem 20 de milioane. Casa mea a ramas „in picioare“ dar nu se mai putea sta in ea. Casa fratelui meu, vecin cu mine, s-a daramat cu totul, fiindca „s-a luat“ dupa a vecinilor de dincolo, de care era lipita“, ne-a spus Danut Balcan. Viorel Balcan a marturisit ca: „Nu ne putem muta iarna asta in noua casa, dar ne vom descurca noi. Macar avem o speranta pentru la anul! Cu ajutorul lui Dumnezeu, speram sa intram in casa noua, pe care ne-o daruieste Mitropolia, pana in vara viitoare.“

 

 de Nicolae HULPOI

 

.

05 Decembrie 2005

Vizualizari: 1549

Voteaza:

Mitropolia construieste case pentru sinistratii din Pascani 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE