Moastele Sfantului Mucenic Dasie de la Durostorum, in pelerinaj la Braila


Moastele Sfantului Mucenic Dasie de la Durostorum, in pelerinaj la Braila

In aceste zile, la Braila vor fi aduse in pelerinaj de la Durostorum, Bulgaria, moastele Sfantului Mare Mucenic Dasie, spre venerarea lor de catre credinciosi si spre bucuria duhovniceasca a acestora

Pelerinajul se inscrie in seria de manifestari organizate de Episcopia Dunarii de Jos in luna Sfantului Apostol Andrei

Ca o continuare a legaturilor cu Eparhia de Silistra, incepute in 2004, cand au fost aduse la Galati pentru prima, prin bunavointa Inalt Preasfintitului Parinte Ilarion, Mitropolit de Silistra, Bulgaria, moastele sfantului, astazi, 18 noiembrie si maine, 19 noiembrie 2008, in cel de-al doilea mare oras al eparhiei, la Braila, in Biserica "Inaltarea Domnului" (fosta biserica a comunitatii bulgaresti), sosesc din Bulgaria moastele Sfantului Mucenic Dasie. "Venirea acestor sfinte relicve ale Sfantului Dasie in urbea braileana marcheaza un eveniment deosebit din viata poporului bulgar, respectiv implinirea a 100 de ani de la dobandirea independentei statului bulgar, la realizarea careia au participat si romanii de la Braila. Astfel, pe calea sfintilor se regasesc mai usor doua popoare crestine (cel roman si cel bulgar) si in acelasi timp se consolideaza prietenia si comuniunea spirituala dintre doua tari vecine", a subliniat PS Casian, Episcopul Dunarii de Jos.

Martirul lui Hristos

Sfantul Mucenic Dasie a trait in secolele III-IV dupa Hristos, fiind soldat in armata romana, mai precis in Legiunea XI Claudia care stationa la Dunare din secolul al II-lea. El a fost arestat si condamnat la moarte, iar martiriul se pare ca l-a suferit la Axiopolis (Cernavoda), impreuna cu alti doi martiri.

Este insa posibil ca aici el sa fi fost numai sarbatorit, deoarece actul sau martiric precizeaza ca locul patimirii a fost cetatea Durostor.

La romani era un obicei ca de sarbatoarea Saturnaliilor, foarte populara la romani, sa se aleaga la sorti un rege al Saturnaliilor, care, dupa alegere, trebuia sa se imbrace cu hainele si insignele zeului sarbatorii, dupa care timp de 30 de zile avea dreptul sa se dedea la tot felul de petreceri si desfranari, in fruntea unui cortegiu de soldati. Dupa trecerea acestui timp, cel ales rege era sacrificat, prin aruncare in sus, in cadere fiind strapuns de sabiile ostasilor. In urma tragerii la sorti, Dasie a fost ales rege al Saturnaliilor, dar el s-a opus cu indarjire la alegerea sa, socotindu-se ostas al Domnului Iisus Hristos, aratand ca acest obicei nu aduce nici un folos sufletesc, ci mai degraba pierzanie. Auzind acestea, slujitorii faradelegii l-au inchis indata intr-o temnita intunecoasa, iar a doua zi l-au scos de acolo si l-au dus, legat, la pretoriul legatului roman, Bassus. Acolo, legatul i-a poruncit sa se inchine chipurilor imparatesti care asigura pacea, dau ostasilor leafa si se ingrijesc in fiecare zi de binele tuturor. Dar Sfantul a raspuns ca el nu slujeste imparatului pamantesc, ci Celui Ceresc. Cu toate eforturile, Bassus nu l-a putut indupleca pe Dasie sa se lepede de credinta crestina, acesta marturisind ca mai bine primeste chinuri si moarte decat lepadarea de crestinism.

Atunci legatul, vazand neclintirea lui Dasie, a poruncit ca acesta sa fie supus mai multor chinuri, iar in cele din urma sa i se taie capul. Cand Sfantul mergea catre mucenicie, un oarecare slujitor mergea inaintea cortegiului cu un vas in care se aducea tamaie zeilor, vas pe care Dasie l-a rasturnat si a imprastiat tamaia, dupa care si-a insemnat fruntea cu semnul Sfintei Cruci a lui Hristos. Asa si-a dat viata in mainile Domnului acest neinfricat ostas al lui Hristos. Taierea capului sau a avut loc in ziua de 20 a lunii noiembrie, intr-o zi de vineri.

Moastele Sfantului Dasie, duse la Ancola

Moastele Sfantului Dasie au ramas pana in anul 579 la Durostor (Silistra), iar de acolo au fost duse in Italia, la Ancola, din cauza navalirii avarilor. La Ancola au fost asezate cu mare cinste in Biserica "Sfantul Chiriac", iar pe sarcofagul sau era mentionat: "Aici zace Sfantul Martir Dasius, adus din Durostor".

In 2002, Sanctitatea Sa Papa Ioan Paul al II-lea, cu ocazia vizitei in Bulgaria, a restituit Bisericii Ortodoxe Bulgare si Preafericitului Patriarh Maxim, parte din moastele Sfantului Dasie de la Durostor, reafirmand in acest fel unitatea dintre Biserica Romano-Catolica din Apus si Biserica Ortodoxa din Rasarit, care pe vremea Sfantului Dasie erau nedespartite. Cu aceasta ocazie, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare a decis infiintarea Mitropoliei de Durostor, in fruntea ei fiind asezat, ca mitropolit, Inalt Preasfintitul Ilarion.

Ca semn al comuniunii Bisericilor Ortodoxe din Romania si Bulgaria, in luna iunie a anului 2005, cu binecuvantarea IPS Ilarion, particele din moastele Sfintilor Dasie si Emilian de la Durostor au fost daruite Episcopiei Dunarii de Jos, acestea fiind pastrate in capela palatului episcopal cu hramul "Sf. Ioan Casian".

Cosmin Pricop

.

18 Noiembrie 2008

Vizualizari: 899

Voteaza:

Moastele Sfantului Mucenic Dasie de la Durostorum, in pelerinaj la Braila 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE