Moastele Sfintei Mari Mucenite Ecaterina vor fi aduse la Bucuresti

 

Credinciosii se pot inchina in perioada 24-27 noiembrie moastelor Sfintei Mucenite Ecaterina la Biserica Belvedere din Bucuresti

 

Sfanta Ecaterina este praznuita de crestinii ortodocsi in fiecare an, la data de 25 noiembrie

La Biserica Belvedere din Bucuresti vor fi aduse fragmente din moastele Sfintei Mucenite Ecaterina, cu ocazia hramului acestui lacas de cult. Fragmentele din moastele Sfintei Ecaterina sunt oferite de Comunitatea ortodoxa romana "Buna Vestire" din Bruxelles si provin de la Catedrala "Sfanta Mare Mucenita Ecaterina" din capitala Belgiei. Credinciosii se pot inchina la moastele Sfintei Mucenite Ecaterina la Biserica Belvedere in perioada 24-27 noiembrie 2006.

Biserica Belvedere este sora mai mica a Catedralei mitropolitane din Timisoara

Avand hramul "Sfintii Apostoli Petru si Pavel" si "Sfanta Mare Mucenita Ecaterina", Biserica Belvedere din Bucuresti, este considerata o adevarata capodopera de arhitectura bisericeasca in stil neobizantin. Fiind proiectata in anul 1934 de catre reputatul arhitect Ion Traianescu, a fost construita intre anii 1936-1940 de pr.

Petru Serpe care, in urma decesului sotiei sale, a intrat in cinul monahal si a primit numele de Pavel Serpe. Ulterior, a devenit Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor. A trecut la cele vesnice in anul 1978, fiind inmormantat sub altarul bisericii, in calitate de ctitor al sfantului lacas.


Biserica Belvedere, situata pe str. Carvunarilor, nr. 2, sector 6, are un aspect monumental si ca structura arhitectonica se aseamana aproape in intregime cu Catedrala mitropolitana din Timisoara. Datorita acestui fapt este considerata sora mai mica a acesteia, amandoua fiind proiectate de acelasi arhitect. Impreuna cu Catedrala din Timisoara si cu Biserica "Elefterie" din Bucuresti sunt apreciate ca "opere de arhitectura foarte rare".


In exterior, Biserica Belvedere are trei parcuri, cu acces separat la cele cinci intrari ale bisericii.
Astazi, Biserica Belvedere necesita lucrari urgente de reparatii capitale, in special la acoperis si la structura de rezistenta, reparatii ce impun cheltuieli foarte mari. Peretii bisericii si structura de rezistenta necesita urgent lucrari de consolidare, deoarece prin acoperisul spart ploua in sfantul lacas, iar pardoseala de la subsol este cuprinsa de igrasie avansata.

Sfanta Ecaterina a intrat pe portile vesniciei la varsta de 18 ani

Nascuta intr-o familie de nobili din Alexandria, capitala Egiptului, Ecaterina era inzestrata de Dumnezeu cu o rara frumusete si o inteligenta exceptionala. La varsta de 18 ani reusea sa stapaneasca sistemele filosofice ale timpului, literatura si medicina, atragand admiratia invatatilor vremii.


Ecaterina aprofundeaza tainele invataturii crestine si primeste Taina Sfantului Botez. Mantuitorul Hristos ii apare impreuna cu Maica Domnului: "Iata, astazi, te primesc pe tine mireasa mea vesnica. Sa pazesti arvuna aceasta si sa nu mai primesti alta arvuna de la un mire pamantesc". De acum inainte incepe sa condamne cultul si miturile pagane, infrunta in discutii publice pe inteleptii vremii si chiar reuseste sa-i aduca la adevarata credinta. Prin intalnirea cu ea, insasi imparateasa si generalul Porfirie, impreuna cu 200 de soldati, devin ucenici ai lui Hristos. Ca urmare a acestui lucru, imparatul Maximian (305-311) o arunca in temnita si in cele din urma este ucisa in ziua de 25 noiembrie.

 

Lucian APOPEI

 

.

24 Noiembrie 2006

Vizualizari: 3393

Voteaza:

Moastele Sfintei Mari Mucenite Ecaterina vor fi aduse la Bucuresti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE