Patriarhul Teoctist, pomenit la 40 de zile dupa trecerea la Domnul

 

Pe 8 august a.c., la 9 zile de la trecerea la cele vesnice a PF Parinte Patriarh Teoctist, s-a oficiat o slujba de pomenire pentru cel de-al cincilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. In aceeasi zi, a avut loc, la Resedinta patriarhala, sub presedintia IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Loctiitor de Patriarh al BOR, sedinta Permanentei Administratiei Patriarhale. Atunci s-a hotarat calendarul pentru desemnarea candidatilor si alegerii viitorului patriarh, precum si faptul ca toate lucrarile pentru alegerea noului patriarh trebuie sa debuteze cu o slujba de pomenire la implinirea celor 40 de zile de la trecerea la Domnul a PF Parinte Patriarh Teoctist.

Astazi se oficiaza astfel de slujbe in majoritatea bisericilor din tara.

Pomenirea PF Parinte Patriarh Teoctist in Arhiepiscopia Iasilor

Slujbe de pomenire la 40 de zile dupa trecerea la cele vesnice a PF Parinte Patriarh Teoctist se oficiaza in majoritatea bisericilor din Arhiepiscopia Iasilor. La Biserica "Sf. Gheorghe" - vechea Catedrala mitropolitana din Iasi, dupa oficierea Sfintei Liturghii, credinciosii au posibilitatea sa participe la slujba parastasului, oficiata de un sobor de preoti si diaconi, slujitori ai Catedralei mitropolitane. "Oficiem astazi slujba de pomenire specifica implinirii celor 40 de zile de la trecerea la cele vesnice a Parintelui nostru Patriarhul Teoctist, imediat dupa slujba Sfintei Liturghii. Noi am pomenit in fiecare duminica pe Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist si in semn de respect si de amintire pentru ceea ce a facut pentru Biserica Ortodoxa Romana in cei 21 de ani de pastorie si, mai ales, pentru ceea ce a facut in timpul pastoriei in scaunul mitropolitan de la Iasi. Vor fi prezenti la slujba majoritatea slujitorilor Catedralei mitropolitane din Iasi, credinciosi, autoritati, precum si parintele arhimandrit Clement Haralam, exarhul manastirilor din zona Iasi", ne-a declarat arhimandritul Dosoftei Scheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iasi.


In bisericile de mir din Arhiepiscopia Iasilor se oficiaza astazi slujbe de pomenire pentru PF Parinte Patriarh Teoctist. Multi preoti din protopopiatele Iasi 1 si Iasi 2 organizeaza, in parohii, slujbe de pomenire, la care enoriasii participa in numar mare. "In majoritatea bisericilor din protopopiatul nostru PF Parinte Patriarh Teoctist este pomenit astazi prin slujbe specifice la 40 de zile dupa trecerea la cele vesnice a unui crestin. Multi preoti oficiaza si Sfanta Liturghie pentru pomenirea sufletului adormitului PF Parinte Patriarh Teoctist, in semn de apreciere si respect. Noi am oficiat si duminica, la Biserica "Sfintii Apostoli Petru si Pavel" - Barboi, din Iasi, in prezenta unui numar foarte mare de credinciosi o slujba de parastas, asa cum de fapt am facut in fiecare duminica si sarbatoare, pentru ca lacasul nostru de cult este legat pentru vesnicie de PF Parinte Patriarh Teoctist", ne-a declarat parintele protopop Constantin Andrei.
Si in parohiile din Protopopiatul Iasi 2 se oficiaza astazi slujbe de pomenire pentru PF Parinte Patriarh Teoctist. "Nu putem sa nu ne rugam si acum, la 40 de zile dupa trecerea la Domnul a PF Parinte Patriarh Teoctist, pentru ca Dumnezeu sa il aseze cu dreptii. Urmam randuiala pastrata in traditia Bisericii noastre si oficiem slujbele specifice acestui moment. Preotii din protopopiatul nostru l-au pomenit pe PF Patriarh Teoctist in tot acest rastimp, iar astazi se incununeaza aceste slujbe prin pomenirea speciala, de 40 de zile", ne-a declarat parintele protopop Vilie Dorosinca.

Astazi, clopotele din Pascani bat pentru PF Parinte Teoctist

La toate bisericile din Protopopiatul Pascani se oficiaza astazi slujbe de pomenire. "Am transmis tuturor preotilor ca, la ora 12.00, sa traga clopotele si sa inceapa slujba de pomenire. Credem ca si credinciosii vor fi receptivi si vor participa in numar mare", ne-a declarat protopopul de Pascani, parintele Pavel Postolachi.


Ieri, la parohia Parcovaci, din Protopopiatul Harlau, un sobor de preoti, condus de protopopul Nicolae Craciun, din care au mai facut parte si patru stareti de manastiri, a pomenit pe PF Patriarh Teoctist. "Vom oficia si astazi, la Biserica "Sf. Dumitru" din Harlau slujbe de pomenire. Credinciosii au fost foarte receptivi la indemnul preotilor nostri de a ajuta ca in fiecare duminica si sarbatoare sa fie pomenit patriarhul nostru, iar daca prima pomenire a fost organizata de preoti, urmatoarele au fost facute cu aportul credinciosi", ne-a declarat parintele protopop Nicolae Craciun.


Preotii din Protopopiatul Dorohoi se vor ruga si ei pentru sufletul Parintelui Patriarh Teoctist. "Toti preotii din Dorohoi se vor aduna la Biserica "Sf. Nicolae" din oras, unde vom oficia un parastas. De asemenea, maine, la parohia Costinesti-Leorda va avea loc o intrunire a unui cerc misionar, prilej cu care vom face o slujba de pomenire si pentru cei de la sate", ne-a spus parintele protopop Stelian Ciurciun.


La Biserica "Sf. Imparati Constantin si Elena" din Darabani, un sobor de preoti, condus de protopopul Constantin Panzaru, va oficia o slujba de pomenire. Si la alte parohii din Protopopiatul Darabani se vor face slujbe asemanatoare. Presedintii de cercuri pastorale din Protopopiatul Roznov au fost instiintati de protopopul de Roznov, parintele Vasile Toc, sa oficieze la parohii slujbe de pomenire incepand cu ora 9.00.
Slujbe de pomenire se oficiaza si la Manastirea Vorona, locul unde PF Patriarh Teoctist a intrat in monahism, dar si in celelalte protopopiate din Arhiepiscopia Iasilor.

IPS Mitropolit Daniel oficiaza slujba de pomenire a PF Parinte Teoctist in Catedrala patriarhala

La Catedrala patriarhala din Bucuresti, se oficiaza astazi, incepand cu orele 12, slujba de pomenire la 40 de zile de la trecerea la cele vesnice a Fericitului intru adormire Parintelui Patriarh Teoctist. "Slujba de pomenire va fi oficiata de IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Loctiitor de Patriarh al BOR, alaturi de membri ai Sfantului Sinod. La slujba vor mai participa preoti si monahi din Bucuresti, dar si din tara. Sunt cateva grupuri de credinciosi sosite din tara special pentru a participa la aceasta slujba, alaturi de numerosi credinciosi din Bucuresti, dornici sa aduca prinos de cinstire vrednicului de pomenire Parinte Patriarh Teoctist. Este un moment cu semnificatie aparte pentru toti credinciosii. Sunt coplesitoare gesturile lor de evlavie. Spre exemplu, au aparut deja doua brosuri inchinate memoriei Fericitului intru adormire Parintelui nostru Patriarh Teoctist, dar s-au realizat si numeroase tablouri cu Prea Fericirea Sa" ne-a declarat pr. Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane. (C.O.)

 

Stefan MARCULET

 

 

 

.

11 Septembrie 2007

Vizualizari: 1527

Voteaza:

Patriarhul Teoctist, pomenit la 40 de zile dupa trecerea la Domnul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE