Pictura noua pentru paraclisul Manastirii Horaita

 

Zilele acestea se lucreaza la finalizarea lucrarilor de consolidare a paraclisului Manastirii Horaita. Datand de la mijlocul secolului al XIX-lea, lacasul de cult a necesitat interventii profunde in structura de rezistenta a peretilor datorita starii avansate de degradare. Lucrarile au inceput in urma cu doi ani, iar in prezent se lucreaza la pictura interioara.

Consolidarea a presupus inlocuirea lemnului putred, a tamplariei de la geamuri si usi. Catapeteasma, datand de asemenea din secolul al XIX-lea, nu va fi inlocuita, ea fiind supusa proceselor de restaurare.

De asemenea, asupra peretilor s-a intervenit in proportie de 50%, ulterior intreaga suprafata de 400 mp a peretilor interiori fiind pregatita pentru a putea fi pictata.

La data de 1 iulie a.c. s-au inceput lucrarile de pictura interioara a paraclisului, iar in numai o luna de zile a fost finalizat Sfantul Altar. "Speram ca pana in luna noiembrie a acestui an sa terminam lucrarile de pictura la paraclis. Mare parte a cheltuielilor pentru consolidarea paraclisului o avem din donatiile pe care credinciosii le-au facut, dorind astfel sa ne ajute sa finalizam aceste lucrari", ne-a spus parintele staret al Manastirii Horaita, Petroniu Marin.

 

Mentionam ca, anul acesta, Manastirea Horaita, situata in comuna Dobreni, judetul Neamt, a implinit 577 de ani de la prima atestare documentara. (L.A.)

.

04 August 2006

Vizualizari: 1620

Voteaza:

Pictura noua pentru paraclisul Manastirii Horaita 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE