Preotii din Bucuresti s-au intalnit in conferinta


Preotii din Bucuresti s-au intalnit in conferinta

Ieri, la Palatul Patriarhiei, a avut loc Conferinta pastoral-misionara care a reunit preotii celor trei protoierii din Bucuresti. Conferinta a fost precedata de Sfanta Liturghie si de o slujba de Te Deum, oficiate de catre Preasfintitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, impreuna cu slujitorii bisericilor Capitalei, la Manastirea Radu Voda. La conferinta a fost prezent si PF Patriarh Daniel.

La ora 11:00 a inceput conferinta cu sustinerea a doua referate, primul fiind intitulat "Sfanta Liturghie - intalnire desavarsita cu Sfanta Scriptura", sustinut de pr. Silviu Tudose, asistent la Facultatea de Teologie Ortodoxa "Patriarhul Justinian" din Bucuresti.

Acesta a subliniat ca, "in ceea ce ne priveste pe noi, romanii, anul acesta comemoram o prima editie integrala a Sfintei Scripturi, in limba romana. Ar putea afirma cineva, vazand ca este vorba doar de 320 de ani, ca este o cifra foarte mica in comparatie cu existenta Sfintei Scripturi si ca poporul roman ar fi fost lipsit multa vreme de ea. Fara a oferi si alte argumente, credem insa ca, prin ceea ce am incercat sa expunem astazi, am demonstrat ca, atat timp cat a existat Sfanta Liturghie pe pamantul romanesc, a existat si Sfanta Scriptura, intreaga si hranitoare. Prin milioanele de Sfinte Liturghii savarsite pe pamant romanesc, oamenii au avut prilejul sa intalneasca, in rugaciune, Cuvantul lui Dumnezeu Intrupat".

Al doilea referent, pr. Vlad-Ioan Vaicu, a precizat, in materialul sustinut, ca anul 2008 are o insemnatate deosebita pentru cultura romaneasca si cea bisericeasca, in special. "Este necesar sa le redescoperim oamenilor importanta participarii la Sfanta Liturghie, dar si grija si preocuparea pe care crestinul trebuie s-o arate in a se pregati pentru impartasirea cu Sfintele Taine. Sa sadim, in constiintele si sufletele credinciosilor nostri, bucuria intalnirii cu Hristos Mantuitorul in Euharistie", a spus pr. Vaicu.

Legatura dintre Scriptura si Liturghie

La conferinta a fost prezent si PF Parinte Patriarh Daniel, care a subliniat necesitatea constientizarii profunde a legaturii dintre Sfanta Scriptura si Sfanta Liturghie. "Nici o Biserica crestina din lume nu are mai multe texte biblice in Sfanta Liturghie, precum Biserica Ortodoxa. Lectura cea mai sigura si interpretarea cea mai profunda si nuantata a Sfintei Scripturi se face in cultul Bisericii. Au fost gasite 128 de referinte nou-testamentare si 120, vechi-testamentare, in Liturghia Sfantului Ioan Gura de Aur. Daca am face un exercitiu si am scrie cu rosu ceea ce este scripturistic in Liturghie, iar cu negru, ceea ce a adaugat Biserica, vom vedea cat de mult e folosita Scriptura in textul liturgic. Atat de mare este legatura intre Sfanta Scriptura si Sfanta Liturghie, incat putem spune ca ele nu sunt situate una langa alta, ci una in alta, pentru ca, in mare parte, Sfanta Scriptura este produsul comunitatilor in rugaciune. Continutul comun al Sfintei Scripturi si al Sfintei Liturghii se refera direct la taina aceleiasi persoane care este centrul celor doua", a spus Patriarhul Romaniei.

Specificitatea Ortodoxiei

Preafericirea Sa a aratat ca Hristos este centrul atat al Sfintei Scripturi, cat si al Sfintei Liturghii, iar ca aceasta vedere mistagogica arata unitatea Sfintei Scripturi cu a Sfintei Liturghii. A Sfintei Scripturi care leaga cele 39 de carti ale Vechiului Testament cu cele 27 din Noul Testament, scrise in stiluri diferite de catre oameni diferiti, in epoci diferite, pentru ca este unitatea duhovniceasca, interioara. A Sfintei Scripturi si a Sfintei Liturghii, care leaga veacurile intre ele in Hristos care, astazi si in veci, este acelasi. "Aceasta raportare mistagogica este proprie Ortodoxiei. Trebuie sa constientizam aceasta fascinanta si binecuvantata unitate dintre Sfanta Scriptura si Sfanta Liturghie.

Scriptura este preluata, traita, sintetizata si oferita ca hrana duhovniceasca in Sfanta Liturghie. In Sfanta si Marea Sambata din Saptamana Mare, in Biserica Ortodoxa se citesc la slujbe 15 texte liturgice. Nu poti gasi nicaieri, la nici o Biserica aceasta bogatie de referinte biblice", a mai spus Parintele Patriarh. (Augustin Paunoiu)

.

19 Iunie 2008

Vizualizari: 714

Voteaza:

Preotii din Bucuresti s-au intalnit in conferinta 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE