Primul patriarh al Romaniei este omagiat vreme de trei zile

 

Evenimentele se desfasoara in orasul Toplita, localitatea natala a patriarhului. Manifestarile vor culmina cu Sfanta Liturghie arhiereasca oficiata maine de Prea Sfintitul Ioan, Episcopul Covasnei si Harghitei, la Manastirea „Sfantul Ilie“ din Toplita.

 

Cu prilejul implinirii a 138 de ani de la nastere, patriarhul Miron Cristea, primul Intaistatator al Bisericii Ortodoxe Romane, este omagiat timp de trei zile la Toplita, orasul sau natal. Sub genericul „Zilele Miron Cristea“, in orasul Toplita se desfasaoara, incepand de ieri, mai multe manifestari religioase si culturale dedicate personalitatii primului patriarh al Romaniei. Ieri dimineata a avut loc deschiderea festiva a manifestarilor, urmata de o sesiune nationala de comunicari stiintifice - „Istorie, cultura, civilizatie si credinta strabuna“.

Amanunte ne-a oferit prof. Ilie Sandru, vicepresedintele Fundatiei Culturale „Miron Cristea“: „In dimineata zilei de ieri, la ora 9.30 a avut loc deschiderea festiva a celei de-a noua editii a manifestarilor «Miron Cristea». Principala activitate care s-a desfasurat in continuare a fost sesiunea nationala de comunicari stiintifice «Istorie, Cultura si civilizatie, Credinta strabuna», pe trei sectiuni. In cadrul acestor sectiuni s-au derulat aproximativ 30 de comunicari. La sectiunea Istorie, Alexandru Borceanu a vorbit despre consideratii istorico-juridice asupra refugiului romanesc din 1944, iar la sectiunea Cultura a vorbit profesorul Ilarie Opris de la Targu Mures. A treia sectiune - Credinta strabuna - s-a desfasurat in Catedrala ortodoxa a municipiului, in cadrul acesteia colonelul in rezerva Dumitru Satavarache a vorbit despre patriarhul Miron Cristea si mitropolitul Visarion Puiu si despre preocuparile pentru soarta lacasurilor sfinte romanesti de pe Muntele Athos. Parintele Dumitru Panaite de la Miercurea Ciuc a vorbit despre patriarhul Miron Cristea si viata sociala, parintele arhimandrit Ambrozie Munteanu - despre manastirile istorice din Basarabia, iar lect. univ. Alecu Mocanu de la Chisinau a tinut un cuvant despre potentialul jurnalistic ortodox si necesitatea valorificarii lui“. Tot ieri, la bustul patriarhului din parcul central al orasului a avut loc o slujba de pomenire a patriarhului Miron Cristea. „Dupa-amiaza a fost vizitata comuna Bilbor, localitatea de nastere a scriitorului si publicistului Octavian Tasaloanu, bisericuta de lemn - monument istoric «Sfantul Nicolae», si am facut o slujba de pomenire la mormantul parintilor scriitorului. In a treia zi a simpozionului, toti invitatii vor participa la Sfanta Liturghie arhiereasca oficiata de Prea Sfintitul Ioan, Episcopul Covasnei si Harghitei, la hramul Manastirii «Sfantul Ilie» din Toplita, ctitoria patriarhului Miron Cristea“, a adaugat Ilie Sandru. De altfel, in aceste zile, in Toplita, in paralel cu manifestarile cultural-religioase se desfasoara si zilele orasului.

 

138 de ani de la nasterea patriarhului Miron Cristea

 

Ieri s-au implinit 138 de ani de la nasterea primului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, Miron Cristea. Pe langa intensa activitate spirituala desfasurata pe parcursul vietii sale, patriarhul Miron Cristea a jucat un rol esential in infaptuirea marii Uniri din 1918. Amanunte despre personalitatea primului patriarh al Romaniei ne-a oferit parintele conferentiar doctor Ion Vicovan de la Facultatea de Teologie Ortodoxa „Dumitru Staniloae“ din Iasi: „Miron Cristea s-a nascut la 18 iulie 1868 in localitatea Toplita, judetul Harghita, primind la botez numele de Ilie. A urmat Teologia la Sibiu si apoi Facultatea de Teologie si Litere la Budapesta, unde a obtinut titlul de doctor, cu prima teza dedicata marelui poet Mihai Eminescu. Dupa mai multe functii detinute la Sibiu, dupa ce a fost calugarit, in anul 1909 a fost ridicat la demnitatea de episcop al Caransebesului, unde a pastorit pana in 1918. A avut un rol esential la constituirea Romaniei Mari, motiv pentru care a fost gasit vrednic de a fi ridicat la rangul de mitropolit primat din 1919 pana in 1925, cand a fost ales patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, fiind astfel primul patriarh al Bisericii noastre“.

 

Un patriarh premier

 

Primul patriarh al Romaniei s-a remarcat printr-o ampla activitate pastoral-misionara si printr-o grija deosebita pentru pastrarea traditiilor romanesti. Parintele conferentiar doctor Ion Vicovan ne-a spus care au fost principalele realizari ale patriarhului Miron Cristea: „A infiintat un seminar care i-a purtat numele, la Arges, a avut initiativa de a se organiza un sinod pan-ortodox, care, din pacate, nu s-a putut tine in vremea sa, a avut un rol esential la mentinerea scaunului Patriarhiei Ecumenice in Constantinopol, deoarece autoritatile turcesti din acea vreme doreau sa-l scoata din Turcia, a fost cel care a avut initiativa infiintarii resedintei patriarhale din Bucuresti, a Institutului Biblic Stiintific si de Misiune al BOR, trimiterea la studii a mai multor tineri, in timpul lui a aparut de pilda prima Biblie Sinodala si, de asemenea, a detinut si un rol politic insemnat in perioada 1927 - 1930, cand a facut parte din Regenta Regala, si in perioada 1938 - 1939, cand a fost prim-ministru al Romaniei“.

 

 

Monica DUMITRESCU

.

19 Iulie 2006

Vizualizari: 1778

Voteaza:

Primul patriarh al Romaniei este omagiat vreme de trei zile 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE