Problema estoniana nu s-ar fi rezolvat la Rhodos


Problema estoniana nu s-ar fi rezolvat la Rhodos

Insula Rhodos a gazduit, in perioada 19-21 iunie a.c., intalnirea reprezentantilor tuturor Bisericilor Ortodoxe. Scopul acestui forum interortodox a fost elaborarea unui proiect de declaratie comuna a Intaistatatorilor Bisericilor Ortodoxe, care va fi publicata dupa intalnirea acestora, care va avea loc in perioada 9-12 octombrie 2008.

Motivand ca, potrivit hotararii Sinodului Arhieresc al Bisericii Ortodoxe Ruse din 13-16 august 2000, Patriarhia Moscovei nu poate participa la forumuri interortodoxe, unde sunt reprezentati, in calitate de delegati oficiali, membri ai Bisericii Ortodoxe Autonome din Estonia (BOAE), aflata in jurisdictia Patriarhiei Constantinopolului, pana cand problemele ivite in Ortodoxia estoniana si evenimentele din 1996 vor fi clarificate complet, delegatia Bisericii Ortodoxe Ruse a parasit sedinta.

Imediat, Biroul de Presa al Serviciului de Relatii Externe al Patriarhiei Moscovei a emis o declaratie prin care justifica aceasta atitudine.

Intr-o declaratie intocmita pe 20 iunie, participantii intalnirii interortodoxe de la Rhodos dezmint cele declarate de Patriarhia Moscovei.

Declaratia Patriarhiei Moscovei

Declaratia Serviciului de comunicatii al Departamentului pentru Relatii Externe Bisericesti al Patriarhiei Moscovei, privind refuzul fortat al reprezentantilor Bisericii Ortodoxe Ruse de a participa la lucrarile comisiei interortodoxe de pregatire a intrunirii Intaistatatorilor Bisericilor Ortodoxe Locale care a avut loc la Rhodos, 19 iunie 2008.

Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Constantinopolului, in scrisoarea sa din 7 mai 2008, l-a anuntat pe Sanctitatea Sa Alexei despre intentia sa cu referire la dedicarea de catre Patriarhia Constantinopolului a acestui an memoriei Sfantului Apostol Pavel, de a invita in octombrie pe Intaistatatorii Bisericilor Ortodoxe Locale, la Constantinopol, pentru o intalnire frateasca si un pelerinaj comun la locurile de predica ale Sfantului Apostol. Intaistatatorul Bisericii din Constantinopol l-a invitat pentru aceasta si pe Patriarhul Alexei, impreuna cu o delegatie insotitoare, iar pentru pregatirea proiectului scrisorii Intaistatatorilor, aprobarea careia era planificata in cadrul intalnirii din toamna, a solicitat sa fie numit un ierarh sau un cleric cu calitatea de membru al acestei comisii speciale. Inceputul lucrarilor comisiei a fost stabilit pe 19 iunie 2008. Locul lucrarilor a fost desemnat ca fiind Mitropolia de Rhodos a Patriarhiei de Constantinopol.

In scrisoarea de raspuns din 3 iunie 2008, Patriarhul Moscovei si al intregii Rusii si-a exprimat multumirea pentru invitatia primita si a anuntat ca membri delegati din partea Bisericii Ortodoxe Ruse in comisia pregatitoare au fost desemnati pr. Nikolai Balasov, secretarul pentru Relatii Interortodoxe si dl A. Ciureagov, in calitate de translator. Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Ruse a mentionat in scrisoarea sa urmatoarele: "Sper ca Sanctitatea Voastra are in vedere hotararea Sinodului Arhieresc al Sfintei noastre Biserici, din 13-16 august 2000, legata de imposibilitatea participarii reprezentantilor Patriarhiei Moscovei la forumuri inter-ortodoxe, unde sunt reprezentati, in calitate de delegati oficiali, membri ai Bisericii Ortodoxe Autonome din Estonia (BOAE), aflata in jurisdictia Patriarhiei Constantinopolului, pana cand problemele ivite in Ortodoxia estoniana si evenimentele din 1996 vor fi clarificate complet". La aceasta scrisoare nu s-a primit nici un raspuns.

Regretul fata de hotararea Patriarhiei Constantinopolului

Cu binecuvantarea Sanctitatii Sale, delegatia Patriarhiei Moscovei, in componenta mentionata, a ajuns pe data de 19 iunie 2008 la Rhodos. Printre cei prezenti la sedinta comisiei a fost si reprezentantul Bisericii Autonome Estoniene, invitat de Biserica din Constantinopol, ca delegat al Bisericii Ortodoxe Autonome din Estonia.

In legatura cu aceasta, dupa rugaciunea comuna, salutul presedintelui comisiei - Mitropolitul Emanuel de Galia (Patriarhia Constantinopolului), salutul Mitropolitului de Rhodos Kiril si cuvantul de introducere al Mitropolitului Emanuel, reprezentantul Bisericii Ortodoxe Ruse, in cuvantul sau, si-a exprimat, marturisind respectul profund pentru participantii la adunare si transmitand salutul Patriarhului Moscovei, regretul fata de hotararea unilaterala a Patriarhiei Constantinopolului privind participarea in lucrarile comisiei interortodoxe a reprezentantului asa numitei Biserici Ortodoxe Autonome din Estonia, nerecunoscuta ca atare de catre alte Biserici Locale si care insuma doar o mica parte a credinciosilor ortodocsi din Estonia. S-a remarcat ca o astfel de hotarare a fost luata in ciuda faptului ca Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Ruse avertizase despre imposibilitatea reprezentantilor Patriarhiei Moscovei de a participa la lucrari in cazul invitarii delegatului din partea "BOAE", precum si despre aceea ca un astfel de fapt nu va ajuta cu nimic dialogul dintre Patriarhia Constantinopolului si a Moscovei referitor la situatia bisericeasca estoniana, detaliile careia au fost prezentate in memorandumul adoptat la ultima sesiune de dialog a delegatiilor celor doua Biserici, in Zurich, pe 26 martie 2008.

Memorandum din partea Bisericii Ruse

Mai departe, pr. Nikolai Balasov a remarcat ca actiunile Patriarhiei de Constantinopol nu corespund pozitiei sale anterioare legate de chestiunea participarii in cadrul comisiilor interortodoxe si panortodoxe a Bisericilor, statutul carora nu este astfel recunoscut de catre toate Bisericile Ortodoxe. Aceasta pozitie a fost exprimata de mai multe ori, dar mai ales in scrisoarea trimisa, in 1979, patriarhului Pimen al Moscovei de catre patriarhul Dimitrie al Constantinopolului. In aceasta scrisoare, se spune: "Ne-am ingrijit de aceea ca in cadrul comisiei teologice interortodoxe de dialog sa participe doar reprezentantii acelor Biserici care sunt recunoscute panortodox in calitatea lor de autocefale si autonome si au mai participat sau participa in cadrul intrunirilor panortodoxe si interortodoxe teologice". In aceasta scrisoare, Patriarhul Constantinopolului a subliniat ca nu considera posibila participarea in cadrul intrunirilor panortodoxe si a pregatirilor acestora a "partilor bisericesti care nu sunt recunoscute panortodox in calitate de Biserici autocefale sau autonome".

S-a indicat ca, in conformitate cu un astfel de criteriu, delegatul "BOAE" nu poate fi participant la intrunirea de fata. Membrii comisiei au fost, de asemenea, instiintati de propunerile Patriarhiei Moscovei legate de rezolvarea pentru moment a unor astfel de probleme, care au fost mentionate de delegatia Bisericii Ruse la dialogul de la Zurich, incluzandu-se posibilitatea participarii reprezentantilor Bisericilor care nu sunt recunoscute panortodox la astfel de intruniri in cadrul delegatiei Bisericii Mame.

Participantilor sedintei li s-a inmanat memorandumul care reflecta pozitia Bisericii Ortodoxe Ruse legata de problema estoniana, prezentata si la sesiunea de dialog de la Zurich (26 martie 2008). Avand in vedere declaratia nefondata a presedintelui comisiei, Mitropolitul Emanuel de Galia, cum ca Patriarhul Moscovei Alexei ar fi refuzat dinainte participarea la intalnirea din toamna a intrunirii Intaistatatorilor Bisericii Ortodoxe Locale, fapt pentru care aparitia reprezentantilor Patriarhiei Moscovei la sedinta comisiei este neasteptata si nefondata, delegatia Bisericii Ruse a dat citire, in punctele cele mai importante, scrisorii Patriarhului Alexei din 3 iunie 2008, copia careia a fost transmisa membrilor comisiei.

Delegatia Bisericii Ruse a parasit sedinta

In cadrul discutiilor care au urmat, au luat cuvantul Mitropolitul Petros de Axoum (Patriarhia Alexandriei), Arhiepiscopul Teofan de Gerassa (Patriarhia Ierusalimului), Episcopul Irineu de Backa (Patriarhia Sarba), Episcopul Ciprian Campineanul (Patriarhia Romana). Reprezentantii Bisericilor Locale si-au exprimat regretul fata de nereglementarea problemei bisericesti estoniene, chemand cele doua Patriarhii implicate sa depuna eforturi pentru solutionarea cat mai grabnica a acesteia, indicand urmarile periculoase si chiar tragice ale diferentelor de opinie care dateaza din 1996 pentru unitatea Ortodoxiei si marturia oferita lumii, si propunand gasirea unei solutii care sa permita delegatiei Patriarhiei Moscovei sa participe la lucrarile comisiei. Numai ca mitropolitul Emanuel de Galia a declarat, din partea Bisericii din Constantinopol, ca problema statutului participarii reprezentantului "BOAE" la aceasta sedinta si la alte intrunirii panortodoxe nu urmeaza a fi revizuita.

Dupa aceasta, delegatia Patriarhiei Moscovei, exprimandu-si regretul profund, a fost nevoita, in vederea implinirii hotararilor Sinodului Arhieresc din 2000, sa paraseasca sedinta, anuntand ca va raporta despre situatia creata membrilor Sinodului Arhieresc al Bisericii Ortodoxe Ruse, care va avea loc anul acesta.

Serviciul de comunicatii al Departamentului pentru Relatii Externe Bisericesti al Patriarhiei Moscovei este imputernicit sa declare ca astfel de manifestari de dictat unilateral din partea reprezentantilor Patriarhiei de Constantinopol ingreuneaza foarte mult gasirea unei solutii care sa multumeasca ambele parti in legatura cu reglementarea canonica a statutului Ortodoxiei in Estonia si, de asemenea, pericliteaza realizarea unitatii ortodoxe, intarirea careia este una dintre grijile principale a Bisericii Ortodoxe Ruse. Responsabilitatea pentru astfel de fapte apartine in intregime reprezentantilor Patriarhiei Constantinopolului.

"Ne exprimam uimirea fata de unele inadvertente aparute"

Noi, reprezentantii Bisericilor Ortodoxe, participanti la Comitetul Pregatitor Pan-ortodox pentru Sinaxa Intaistatatorilor, care ne vom intruni la Constantinopol in octombrie viitor, ne exprimam uimirea fata de unele inadvertente aparute in declaratia Biroului de Presa al Serviciului de Relatii Externe al Patriarhiei Moscovei, cu privire la retragerea delegatiei Bisericii Rusiei de la lucrarile acestui Comitet.

Evenimentele nu s-au petrecut asa cum sunt descrise in Declaratia mentionata mai sus. Toti reprezentantii si-au exprimat regretul pentru decizia delegatiei ruse de a se retrage si i-au invitat sa ramana la intrunire, aratand ca problema estoniana nu se va rezolva la Rhodos, ci prin negocieri intre cele doua Patriarhii, Patriarhia Ecumenica si Patriarhia Moscovei.

In plus, presedintele a rugat delegatia Patriarhiei Moscovei sa explice daca prezenta lor la intrunirea pregatitoare de la Rhodos arata ca Patriarhia Moscovei si-ar fi schimbat pozitia si ca va participa la Sinaxa Intaistatatorilor, care va avea loc in octombrie viitor; daca nu, vor putea ramane ca observatori. In loc de aceasta, delegatia a hotarat ca ar fi mai bine sa se retraga. Regretam aceasta incercare de distorsionare a evenimentelor.

Rhodos, 20 iunie 2008

(Stire preluata de pe site-ul oficial al Patriarhiei Moscovei, www.mospat.ru; traducere si adaptare de diac. Eugeniu Rogoti, Sectorul Relatii bisericesti si interreligioase al Patriarhiei Romane)

.

25 Iunie 2008

Vizualizari: 750

Voteaza:

Problema estoniana nu s-ar fi rezolvat la Rhodos 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE