Procesiune cu icoane in Duminica Ortodoxiei

Cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, parohia "Biserica Icoanei" organizeaza, impreuna cu Protoieria II Capitala si cu Primaria sectorului 2, in Duminica Ortodoxiei, evenimentul cultural-religios "Icoana - Fereastra spre Dumnezeu Lumina Ortodoxiei".

Programul va incepe sambata, 7 martie, cu slujba Vecerniei, dupa care va urma deplasarea in procesiune in Parcul Icoanei, cu Sfanta Cruce, toaca, steaguri, icoane pe baldachin purtate pe umeri. Seara de sambata se va incheia cu un cuvant de invatatura despre lumina Ortodoxiei, rostit pe scena amenajata in interiorul parcului.

Sarbatoarea de la Biserica Icoanei va continua duminica, 8 martie, cu slujba Sfintei Liturghii si cu o noua procesiune cu icoane, a preotilor si credinciosilor din Protoieria II Capitala, care se vor intalni in Parcul Icoanei cu preotii slujitori de la Manastirea Schitul Darvari si cu cei care au participat la Liturghia arhiereasca de la Biserica Icoanei. Aici va avea loc o procesiune in jurul parcului si o slujba de sfintire a icoanelor.



In Biserica Ortodoxa, prima duminica din Postul Sfintelor Pasti este denumita Duminica Ortodoxiei. Instituita de Sinodul de la Constantinopol din anul 843, aceasta sarbatoare este inchinata biruintei dreptei credinte asupra celor care nu cinsteau icoanele si asupra tuturor ereziilor.

S-a hotarat ca in fiecare an aceasta duminica sa fie numita Duminica Ortodoxiei si sa se comemoreze biruinta Bisericii asupra ereziilor, deoarece sinodul de la Constantinopol s-a tinut in ajunul primei duminici a Postului Mare, iar restabilirea cultului icoanelor a fost considerata o noua victorie a Ortodoxiei asupra ereziilor. Patriarhul Metodie al Constantinopolului a alcatuit un document cu denumirea de Synodicon, care cuprindea invatatura ortodoxa a Bisericii si condamna toate ereziile si pe toti ereticii, incepand cu Simon Magul si sfarsind cu iconoclastii. Acesta se citea din amvon de catre citeti, mai intai intre "Sfinte Dumnezeule" si Apostol, iar mai apoi la sfarsitul Utreniei.

Astfel de procesiuni au loc in toate eparhiile din tara, ca semn al slavirii lui Dumnezeu, Cel in Treime laudat si marturisit in taina Bisericii. Cu acest prilej, in toate bisericile si manastirile ortodoxe se va citi Pastorala Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane catre cler si credinciosi la Duminica Ortodoxiei.
(Ciprian BARA)

Sursa: ziarullumina.ro

.

02 Martie 2009

Vizualizari: 679

Voteaza:

Procesiune cu icoane in Duminica Ortodoxiei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE