Programul manifestarilor si slujbelor la sarbatoarea Cuviosului Dimitrie cel Nou

Sarbatoarea Cuviosului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucurestilor (sarbatorit anual la 27 octombrie), ale carui cinstite moaste se pastreaza in Catedrala patriarhala, reprezinta, de secole, un ales popas duhovnicesc pentru credinciosii din Bucuresti si imprejurimi, ca si pentru sute de mii de pelerini din intreaga tara. Cu acest prilej, in perioada 24-29 octombrie 2009, cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, Patriarhia Romana si Arhiepiscopia Bucurestilor organizeaza o serie de manifestari care se vor desfasura dupa urmatorul program:

Sambata, 24 octombrie 2009

La orele 9.00, moastele Sfantului Ierarh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei († 379) vor sosi pe Aeroportul International Henry Coanda, fiind aduse din Grecia de catre Inaltpreasfintitul Parinte Vasile, Mitropolit de Elassona.

La orele 9.45, va incepe procesiunea „Calea Sfintilor” pana la Sfanta Cruce de la baza colinei Patriarhiei cu moastele Sfantului Cuvios Dimitrie cel nou si ale Sfintilor Imparati Constantin si Elena aduse de la Catedrala patriarhala, cu moastele Sfantului Grigore Teologul († 389) – oferite recent in dar Patriarhiei Romane de catre Eminenta sa Cardinalul Christoph Schönborn, Arhiepiscopul Vienei-, aduse de la biserica Sfantul Spiridon Nou si cu moastele Sfantului Grigore de Nyssa (fratele Sfantului Vasile cel Mare, episcop al cetatii Nyssa din provincia bizantina Capadocia, astazi orasul Nevsehir din Turcia), aduse de la biserica Domnita Balasa.



La orele 10.00, participantii la procesiune vor intampina racla cu moastele Sfantului Ierarh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei in dreptul Sfintei Cruci de la baza Dealului Patriarhiei.

Sfintele moaste vor fi aduse, apoi, in procesiune, la Catedrala Patriarhala, unde vor fi intampinate de catre Preafericitul Parinte Patriarh Daniel si asezate in baldachinul special amenajat pe Dealul Patriarhiei pentru a fi venerate pana in seara zilei de 29 octombrie 2009.

Prezenta moastelor Sfantului Ierarh Vasile cel Mare, Sfantului Grigorie Teologul si ale Sfantului Grigorie de Nyssa la sarbatoarea de anul acesta a Cuviosului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucurestilor, se inscrie in seria manifestarilor prilejuite de Anul comemorativ-omagial al Sfantului Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei si al celorlalti Sfinti Capadocieni in Patriarhia Romana.

In continuare, de la orele 11.30, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, inconjurat de alti ierarhi si membri ai Permanentelor Consiliului National Bisericesc si ai Adunarii Eparhiale a Arhiepiscopiei Bucurestilor, va oficia slujba de sfintire a noilor birouri recent renovate ale Sectorului Relatii interbisericesti si interreligioase si Comunitati externe bisericesti ale Patriarhiei Romane din Palatul Patriarhiei.

Dupa-amiaza, vor fi sfintite magazinul de obiecte si vesminte bisericesti „Potirul de Aur” din strada I.C. Bratianu, nr. 12, sector III (orele 17.00), magazinul de obiecte si carti bisericesti „Odoare Sfinte” din strada 11 Iunie, nr. 17, sector IV si depozitul de colportaj „Lumini de sarbatori” din strada Intrarea Miron Cristea, nr. 6, sector IV (orele 18.00) ale Arhiepiscopiei Bucurestilor, precum si Centrul social-cultural Sfantul Apostol Andrei al Patriarhiei Romane din bulevardul Regina Maria, nr. 1, sector IV (orele 18.30).

Duminica, 25 octombrie

De la orele 9.30, Sfanta Liturghie va fi oficiata de un sobor de ierarhi ai Sfantului Sinod, preoti si diaconi, pe un podium special amenajat langa Catedrala Patriarhala, orientat spre baldachinul cu moastele sfintilor.

Luni, 26 octombrie 2009 (zi in care este praznuit Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de mir).

De la orele 9.30, Sfanta Liturghie va fi oficiata de un sobor de ierarhi ai Sfantului Sinod, preoti si diaconi, pe podiumul special amenajat langa Catedrala Patriarhala.

Marti, 27 octombrie 2009 ziua de praznuire a Cuviosului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor si hramul Catedralei Patriarhale).

De la orele 9.30, Sfanta Liturghie va fi oficiata de catre Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, alaturi de Inaltpreasfintitul Parinte Mihail, Mitropolitul grec ortodox al Austriei, reprezentantul Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului, Inaltpreasfintitul Parinte Vasile, Mitropolit de Elassona, reprezentantul Bisericii Ortodoxe a Greciei, alti ierarhi ortodocsi romani, preoti si diaconi. La Sfanta Liturghie vor participa reprezentanti ai autoritatilor centrale si locale, ai unor institutii publice, binefacatori si sponsori ai Patriarhiei Romane si Arhiepiscopiei Bucurestilor, membri Permanentelor Consiliului National Bisericesc si Adunarii Eparhiale a Arhiepiscopiei Bucurestilor etc.

Dupa Sfanta Liturghie, in Sala Festivitas a Palatului Patriarhiei, va avea loc un moment aniversar cu prilejul implinirii a doi ani de la infiintarea Centrului de Presa BASILICA al Patriarhiei Romane. Cu acest prilej, vor fi lansate patru DVD-uri realizate de catre postul de televiziune TRINITAS care cuprind doua filme documentare, „Israel, pamantul mantuirii” si „Pelerini in Capadocia Sfintilor”, precum si doua convorbiri duhovnicesti cu parintele arhimandrit Teofil Paraian de la manastirea Brancoveanu, Sambata de Sus, „Puterea credintei” si „Revarsare de lumina”. Tot cu aceasta ocazie, vor fi prezentate patru CD-uri audio realizate de Casa de Discuri TRINITAS.

De la orele 18.00, in Aula Magna „Teoctist-Patriarhul” a Palatului Patriarhiei, se va desfasura etapa finala a celei de a doua editii a concursului coral intitulat „Tineri, laudati pe Domnul”, organizat de Sectorul Teologic-Educational al Patriarhiei Romane, in colaborare cu Sectorul Invatamant si Activitati cu Tineretul al Arhiepiscopiei Bucurestilor. Vor concura cele sase formatii corale castigatoare ale etapei desfasurate la nivelul fiecarei Mitropolii din tara. La concurs vor fi prezenti ierarhi ai Sfantului Sinod, membri ai Permanentei Consiliului National Bisericesc si ai Permanentei Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucurestilor, alti invitati. Concursul va fi transmis in direct de posturile de radio si televiziune TRINITAS ale Patriarhiei Romane.

Miercuri, 28 octombrie 2009 (zi in care va fi praznuit Sfantul Ierarh Iachint de Vicina, primul Mitropolit al Tarii Romanesti).

De la orele 7.30, va fi oficiata in Catedrala patriarhala Sfanta Liturghie arhiereasca, urmata de slujba de Te Deum (orele 9.30), la care vor participa membrii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.

De la orele 10.00, in Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei va avea loc sedinta solemna a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane cu tema „Anul comemorativ-omagial 2009 al Sfantului Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei († 379) si al celorlalti Sfinti Capadocieni in Patriarhia Romana”, transmisa in direct de posturile de radio si televiziune TRINITAS. In cadrul sedintei solemne vor fi evaluate cele mai importante manifestari cu caracter religios-duhovnicesc, cultural-editorialistic si mediatic organizate anul acesta de catre eparhiile din tara si strainatate ale Patriarhiei Romane.

In continuare, vor fi prezentate succint manifestarile aniversare organizate de catre eparhiile din cuprinsul Mitropoliei Munteniei si Dobrogei si Mitropolia Olteniei consacrate implinirii anul acesta a „650 de ani de existenta a Mitropoliei Tarii Romanesti” (1359-2009). Cu acest prilej, va fi lansat albumul „Domnitorii si ierarhii Tarii Romanesti. Ctitoriile si mormintele lor”, aparut recent la editura Cuvantul Vietii a Mitropoliei Munteniei si Dobrogei.

Sedinta solemna a Sfantului Sinod se va incheia cu vernisarea expozitiilor tematice de fotografie „2009 – Anul Sfintilor Capadocieni. Pelerini in Capadocia sfintilor” si „Mitropolia Tarii Romanesti – 650 de ani de existenta”, organizate in Sala Europa Christiana din Palatul Patriarhiei de catre Sectorul Patrimoniu Cultural al Patriarhiei Romane in colaborare cu Centrul de presa BASILICA si Sectorul Cultural al Arhiepiscopiei Bucurestilor.

Sursa: ziarullumina.ro

.

23 Octombrie 2009

Vizualizari: 1069

Voteaza:

Programul manifestarilor si slujbelor la sarbatoarea Cuviosului Dimitrie cel Nou 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE