Romania are un nou ambasador la Vatican

 

Domnule Ambasador,

Sunt fericit sa primesc pe Excelenta Voastra in Vatican pentru prezentarea solemna a scrisorilor care va acrediteaza in calitate de ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei pe langa Sfantul Scaun. V-as fi recunoscator daca ati binevoi sa transmiteti Excelentei Sale Domnului Traian Basescu, Presedinte al Romaniei, urarile mele cordiale pentru persoana sa precum si pentru fericirea si prosperitatea poporului roman. Il rog pe Dumnezeu sa insoteasca eforturile fiecaruia in opera de edificare a unei natiuni tot mai fraterne si mai solidare.

Romania poate sa ofere contributia sa originala la edificiul european

La inceputul acestui an, domnule ambasador, tara dumneavoastra s-a bucurat pe buna dreptate sa fie admisa oficial, dupa ani indelungati de eforturi, in Uniunea Europeana. Sfantul Scaun, care intretine de multa vreme raporturi stranse si rodnice cu Romania, asa cum ati subliniat si dumneavoastra, a primit cu satisfactie aceasta noua situatie, caci ea consacra, cu fiecare zi mai mult, unitatea regasita a continentului european, dupa lunga si trista perioada de separare a razboiului rece.

Tara voastra are o indelungata traditie crestina, vie si fecunda in cultura sa precum si in dinamismul diferitelor Biserici si comunitati ecleziale, si in participarea lor activa la viata sociala. Ma bucur prin urmare ca Romania, bogata in acest "patrimoniu crestin de netagaduit, care a contribuit in larga masura la a modela Europa Natiunilor si Europa popoarelor"(Discurs catre Corpul diplomatic, 8 ianuarie 2007) poate sa ofere contributia sa originala la edificiul european, in scopul de a permite ca el sa nu fie doar o forta economica si o mare piata de bunuri de consum, ci sa poata gasi un nou elan politic, cultural si spiritual, capabil sa construiasca un viitor promitator pentru noile generatii. Asa cum aminteam recent Corpului diplomatic, "numai respectand persoana umana este posibil sa se promoveze pacea si numai construind pacea sunt puse bazele unui autentic umanism integral. Aici isi afla raspuns preocuparea atator contemporani ai nostri in fata viitorului"(ibidem).

Exigentele unei solidaritati active intre toate paturile populatiei

De ani de zile, tara voastra s-a angajat intr-o munca profunda de reinnoire a societatii, cu grija de a vindeca ranile trecutului si de a permite tuturor sa se bucure de libertatile fundamentale si sa beneficieze de progresul economic si social. Ma bucur de acest lucru si incurajez responsabilii politici sa vegheze cu atentie la exigentele unei solidaritati active intre toate paturile populatiei, pentru a evita ca in momentul globalizarii sa nu se formeze o distanta tot mai mare intre cetatenii care au acces in mod legitim la binefacerile dezvoltarii economice si cei care se gasesc treptat marginalizati, se vad exclusi de la acest proces, cum se observa, din pacate, in multe societati moderne. Este important deopotriva sa se garanteze tuturor accesul echitabil la o justitie independenta si transparenta, capabila sa lupte in mod eficient impotriva acelora care nu respecta binele comun si care deturneaza legile in profitul lor. In aceasta perspectiva, sper de asemenea ca se va acorda o atentie reinnoita celor mai sarace familii, pentru ca sa isi poata creste copiii in demnitate.

"Imi exprim nelinistea privind cazul Catedralei "Sfantul Iosif" din Bucuresti"

Ma bucur in egala masura de progresele facute de guvernul vostru in gestiunea delicata a restituirii bunurilor confiscate comunitatilor religioase. Este o lucrare de lunga respiratie, dictata de justitie si echitate, care trebuie sa permita tuturor cultelor recunoscute sa isi gaseasca locul legitim in sanul societatii romanesti. Urez, de asemenea, ca normele ce reglementeaza libertatea religioasa, care este o libertate fundamentala, sa fie pe deplin respectate, in mod special in ceea ce priveste Biserica Greco-Catolica. Stiu ca Biserica Catolica, din partea sa, este intotdeauna gata sa studieze cu autoritatile competente, intr-un spirit de dialog, mijloacele pentru a depasi eventualele dificultati ce se pot ivi in relatiile reciproce. Aceasta va ajuta mult la pacea sociala. In aceasta privinta, nu pot decat sa imi exprim nelinistea privind cazul Catedralei "Sfantul Iosif"din Bucuresti, in favoarea careia Arhiepiscopul de Bucuresti a facut numeroase demersuri pe langa instantele competente ale Statului, pentru a prezerva patrimoniul istoric pe care ea il constituie si valorile credintei pe care le reprezinta, nu numai pentru comunitatea catolica ci pentru toata populatia romana.

Salutari cordiale PF Patriarh Teoctist

Vizita papei Ioan Paul al II-lea in tara voastra, in 1999, a marcat, asa cum ati spus, "inimile si spiritele romanilor". Ea a permis in special un nou avant in relatiile dintre Biserica Catolica si Biserica Ortodoxa Romana. Salutand in mod cordial, prin intermediul dumneavoastra, pe Prea Fericitul Teoctist, Patriarhul ortodox al Romaniei, venit la randul sau sa viziteze Biserica Romei in 2002, formulez urarea ca credinciosii catolici si ortodocsi sa continue sa stabileasca raporturi tot mai fraterne in viata cotidiana, facand totodata sa progreseze la toate nivelurile ocaziile de dialog. Urez in mod deosebit ca Intalnirea ecumenica europeana, care trebuie sa aiba loc la Sibiu in septembrie anul acesta, sa poata constitui o etapa importanta pe acest drum intreprins impreuna spre unitate.

"Asupra intregului popor roman, invoc cu larga inima belsugul binecuvantarilor divine"

Permiteti-mi sa salut de asemenea comunitatea catolica din Romania, unita in jurul pastorilor sai. Ea a avut, cum amintea predecesorul meu, "oportunitatea providentiala de a vedea prosperand una alaturi de alta, de-a lungul secolelor, cele doua traditii, latina si bizantina, care infrumuseteaza impreuna chipul unicei Biserici"(Ioan Paul al II-lea, Discurs catre Episcopii din Romania in vizita "ad limina", 1 martie 2003), ceea ce ii impune sa dea marturie in mod deosebit despre unitatea universala si care o califica in mod cu totul special sa lucreze in favoarea ecumenismului. Stiu ca credinciosii catolici iau parte activ la viata tarii, in special pe plan spiritual si social, si ii indemn sa dea marturie cu curaj despre pozitia de neinlocuit a familiei in sanul societatii.
In momentul in care Excelenta Voastra isi incepe oficial atributiile pe langa Sfantul Scaun, formulez urarile cele mai bune pentru indeplinirea cu succes a misiunii dumneavoastra. Fiti sigur, domnule ambasador, ca veti gasi intotdeauna la colaboratorii mei atentie si intelegere cordiale.
Asupra dumneavoastra, a familiei dumneavoastra, a colaboratorilor dumneavoastra de la ambasada si asupra intregului popor roman, invoc cu larga inima belsugul binecuvantarilor divine. (traducere Radio Vatican)

Marius Gabriel Lazurca s-a nascut la Timisoara la 15 martie 1971.
Este casatorit si are cinci copii.
A obtinut licenta in literatura comparata la Paris, Universitatea Sorbona, in 1994; masteratul si apoi doctoratul in istorie-antropologie, la aceeasi Universitate, in 1995 si, respectiv, 2003; licenta in limba si literatura franceza, limba si literatura romana, la Universitatea de Vest din Timisoara, in 1996. Din 1997 pana in 2006 a fost cadru didactic universitar, predand antropologie religioasa si literatura comparata. A fost, de asemenea, director de programe al Fundatiei "A Treia Europa"din Timisoara si director al Centrului Cultural Judetean Arad. Cunoaste limbile franceza, engleza si italiana.

 

 

.

25 Ianuarie 2007

Vizualizari: 2181

Voteaza:

Romania are un nou ambasador la Vatican 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE