Saptamana de rugaciune pentru unitatea crestinilor - Mantuitorul Iisus Hristos a dorit doua lucruri de la noi: unitatea si iubirea


In cadrul saptamanii de rugaciune pentru unitatea crestinilor, sambata, 20 ianuarie, a avut loc la Biserica "Sfintii Apostoli Petru si Pavel" - Barboi o slujba oficiata de arhim. lect. dr. Varlaam Merticariu, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iasilor. Cu acest prilej, predica a fost rostita de parintele Cornel Cadar, consilier cultural al Episcopiei Romano-Catolice de Iasi.

In cuvantul de intampinare, parintele Constantin Andrei, protopop al Protopopiatului Iasi 1, a evidentiat importanta rugaciunilor comune pentru unitatea crestinilor: "Ne intalnim sub cupolele bisericii noastre ca sa implinim porunca Mantuitorului Iisus Hristos, sa implinim rugaciunea Mantuitorului Iisus Hristos, aceea prin care a dorit ca "toti sa fie una". Mantuitorul Iisus Hristos a dorit doua lucruri de la noi: unitatea si iubirea. Unitatea credintei a dorit-o prin rugaciunea pe care a inaltat-o in Gradina Ghetsimani, stiind ce se va intampla peste timp, unde S-a rugat ca Dumnezeu Sa aiba grija de cei care slujesc Lui, de Biserica pe care o va intemeia".

De asemenea, in cuvantul de invatatura, pr. Cornel Cadar, consilier cultural al Episcopiei Romano-Catolice de Iasi, a subliniat importanta oficierii unor astfel de slujbe comune: "In aceste seri, crestinii din diverse Biserici se aduna pentru a se cunoaste mai bine, pentru a cunoaste traditiile celuilalt, catolicii participa pentru a intelege cum se roaga crestinii ortodocsi, cum isi organizeaza Biserica si care e frumusetea care sta in Biserica lor. Toate serile acestea se invart in jurul a doua teme: vestirea Cuvantului si dragostea in caritate, in actiune, in a avea ochi si a intelege durerile celor din jurul nostru, pentru a-l ajuta sa-L gaseasca pe Hristos, ca sa gaseasca mangaiere".

Aseara, rugaciunea pentru unitatea crestinilor a avut loc la Biserica Romano-Catolica "Sf. Tereza" din Iasi. Slujba a fost oficiata de pr. Anton Farcas, iar omilia a fost rostita de pr. Mircea Stoleriu. Va amintim ca, in acest an, tema saptamanii de rugaciune pentru unitatea crestinilor este: "Toate le-a facut bine: pe surzi ii face sa auda, iar pe cei muti sa vorbeasca" (Marcu 7, 37).

Si la Bucuresti continua rugaciunile pentru unitatea crestinilor

Vineri, 19 ianuarie si sambata, 20 ianuarie, au continuat la Bucuresti activitatile din saptamana de rugaciune pentru unitatea crestinilor, la Biserica Anglicana, respectiv la Biserica Reformata Calvineum.

Gazda intalnirii de la Biserica Anglicana a fost reverendul Martin Jaques, alaturi de care au mai participat la slujba PS Ciprian Campineanu, Episcop-Vicar Patriarhal, din partea PF Patriarh Teoctist si a Patriarhiei Romane, IPS Jean-Claude Périsset, Nuntiu Apostolic in Romania si Republica Moldova, PS Cornel Damian, episcop auxiliar al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucuresti, alaturi de care au mai participat reprezentanti ai Bisericilor Armeana, Greco-Catolica, Reformata Luterana si Calvina.

Omilia celei de a doua zi a fost tinuta de pastorul luteran Daniel Zikely, care a propus o meditatie despre cine este Iisus. Intrebarea, desi este veche, ramane totusi actuala. Intrebarea "Cine este Iisus" il framanta si pe Ioan Botezatorul care, auzind despre lucrarile lui Hristos, a trimis pe ucenicii lui sa-L intrebe pe Iisus daca El este Hristosul sau sa astepte pe altul. Hristos le-a spus sa-i zica lui Ioan ceea ce aud si vad: ca surzi aud, orbii vad, iar leprosii se curatesc. Concluzia omiliei a fost ca Iisus e mai mult decat un simplu vindecator ambulant sau invatator, El este Mesia, chipul lui Dumnezeu celui nevazut, mai intai nascut decat toata faptura (Col 1, 15).

Nu doar unitatea este un dar al lui Dumnezeu, ci si faptul ca avem constiinta dezbinarii actuale

A doua zi a saptamanii de rugaciune pentru unitatea crestinilor s-a incheiat prin cuvantul reverendului anglican Martin Jaques care a asemanat prezenta laolalta a reprezentantilor diferitelor Biserici crestine cu magii de la nasterea lui Hristos. Aceasta deoarece fiecare aduce darul sau si toti impreuna aduc darul deschiderii, al flexibilitatii, al acceptarii tuturor, dar si a curajului de a arata marile probleme ale lumii.

Sambata, 20 ianuarie, a fost cea de-a treia zi a saptamanii de rugaciune pentru unitatea crestinilor si s-a desfasurat, in Bucuresti, la Biserica Reformata Calvineum. Gazda evenimentului a fost pastorul reformat calvin Zsolrd Bela. PF Patriarh Teoctist a fost reprezentat de pr. cons. Florin Serbanescu, consilier patriarhal pe probleme de Patrimoniu, alaturi de care au mai participat IPS Jean-Claude Périsset, Nuntiu Apostolic in Romania si Republica Moldova, PS Cornel Damian, episcop auxiliar al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucuresti impreuna cu reprezentanti ai Bisericilor Armeana, Greco-Catolica, Anglicana si Reformata Luterana. Omilia a fost tinuta de reprezentantul Bisericii Armene, care a subliniat ca nu doar unitatea este un dar al lui Dumnezeu, ci si faptul ca avem constiinta dezbinarii actuale.
Ieri, 21 ianuarie, fiecare Biserica a facut rugaciuni pentru unitatea crestinilor in cursul slujbelor duminicale obisnuite, urmand ca astazi, 22 ianuarie, in Bucuresti, slujbele ecumenice sa continue la Biserica Armeana, ultima zi fiind joi, 25 ianuarie, cand gazda va fi Catedrala patriarhala.

 

 

.

22 Ianuarie 2007

Vizualizari: 2289

Voteaza:

Saptamana de rugaciune pentru unitatea crestinilor - Mantuitorul Iisus Hristos a dorit doua lucruri de la noi: unitatea si iubirea 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE