Sarbatoarea Sfantului Andrei, la Galati

La sarbatoarea Sfantului Apostol Andrei, Arhiepiscopia Dunarii de Jos a organizat, in colaborare cu Consiliul local al municipiului Galati, o serie de activitati cu caracter liturgic, cultural-misionar si social-filantropic, care s-au desfasurat si continua pe tot parcursul lunii noiembrie. Sarbatoarea a fost pregatita din punct de vedere spiritual si misionar, prin savarsirea in toate bisericile galatene, duminica seara, a slujbei Acatistului Sfantului Andrei, urmata de conferinte si meditatii duhovnicesti pe marginea unor teme de interes cum ar fi: „Parohia si familia crestina“, „Tinerii Bisericii - aspecte din parohia noastra“, „Filantropia - viata Bisericii“, „Galati - orasul Sfantului Andrei. Argumente pentru consolidarea solidaritatii crestine si promovarea valorilor morale in societate“.

In saptamana premergatoare zilei de praznuire a Sf. Andrei, Centrul eparhial a programat cateva manifestari de interes, dintre care amintim:

La Catedrala arhiepiscopala va avea loc in aceasta seara, incepand cu ora 16:30, procesiunea „Calatori pe cararile sfintilor“, moment liturgic prilejuit de aducerea la Catedrala Dunarii de Jos a raclelor cu moastele Sf. Ap. Andrei, Sf. Vasile cel Mare si Sf. Atanasie al Constantinopolului, aflate in paraclisul Resedintei arhiepiscopale. Cu aceasta ocazie vor fi intampinate, la intersectia strazilor Domneasca si Basarabiei, moastele Sfantului Ierarh Nicolae - ocrotitorul Catedralei galatene - oferite cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, la initiativa IPS Arhiepiscop Casian, de la Biserica „Sf. Gheorghe - Nou“ din Bucuresti.

Manifestarile liturgice vor continua prin savarsirea, maine, 28 noiembrie, la ora 10.00, a slujbei de Te Deum la deschiderea sarbatorilor Sf. Andrei. Duminica, 29 noiembrie, in Catedrala arhiepiscopala va fi savarsita Sfanta Liturghie arhiereasca, iar seara va avea loc, incepand cu ora 18:00, slujba de Priveghere inchinata Sfantului Andrei. De asemenea, in toate bisericile din oras se va savarsi Vecernia cu Litie, urmata de slujba Acatistului Sf. Andrei.

La ziua praznicului, pe 30 noiembrie, in Catedrala arhiepiscopala, incepand cu ora 9:00, va avea loc Sfanta Liturghie arhiereasca la care vor participa ierarhi ai Sfantului Sinod, autoritati administrative, culturale si militare din municipiile Galati si Braila, precum si copii si tineri de la scolile galatene, participanti la programul catehetic national „Hristos impartasit copiilor“. De asemenea, in bisericile din municipiul Galati sunt asteptati sa participe cat mai multi dintre cei peste 2.000 de purtatori ai numelui Sfantului Andrei.

In colaborare cu Inspectoratul Scolar - Galati, in toate scolile si liceele a fost organizat si s-a derulat concursul „Sfintii - prietenii lui Dumnezeu si indrumatorii tinerilor“. Ca in fiecare an, la acest concurs au participat peste 9.000 de elevi, iar aproximativ 2.500 dintre acestia, cu rezultatele cele mai bune, vor primi diplome de participare si premii la ziua Sfantului Andrei in Catedrala arhiepiscopala si in bisericile din municipiul Galati. Aceasta activitate, cu caracter cultural si misionar-pastoral, se desfasoara din initiativa si cu binecuvantarea IPS Parinte Casian inca din anul 1992 si trezeste an de an interesul tinerilor si al copiilor.

La Seminarul Teologic „Sf. Andrei“ se va desfasura maine, 28 noiembrie 2009, incepand cu ora 9:00, Simpozionul stiintific „Tinerii seminaristi intre criza lumii contemporane si modelele vesnice: Sfintii Capadocieni“, cu participarea delegatiilor de la mai multe seminarii teologice din tara si de la mai multe licee din Eparhia Dunarii de Jos. Totodata, cu acest prilej va avea loc si lansarea volumului „Apostolat si educatie crestina in lumea de astazi“. In dupa-amiaza aceleiasi zile, la Teatrul Muzical „Nae Leonard“, corurile Seminarului Teologic „Sf. Andrei“ din Galati si ale altor seminarii teologice din tara vor sustine concertul de muzica bisericeasca „Toata suflarea sa laude pe Domnul!“.

Programe sociale

Din punct de vedere social-misionar si filantropic, miercuri, 25 noiembrie 2009, a avut loc actiunea „Ajutorul sfintilor pentru vindecarea bolnavilor“, program liturgic si catehetic organizat pentru cadrele medicale si bolnavii din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta „Sf. Apostol Andrei“, precum si pentru studentii Facultatii de Medicina din Galati. Cu acest prilej, preotii capelani din municipiu au savarsit Taina Sfantului Maslu dupa care, din salon in salon, au adus spre inchinare bolnavilor raclele cu moastele Sf. Andrei si ale Sf. Nectarie Taumaturgul.

Ieri, la ziua de praznuire a Sf. Cuv. Stelian Paflagonul, IPS Arhiepiscop Casian a inaugurat Centrul multifunctional de servicii sociale „Sperante pentru varsta a III-a“, destinat asistentei persoanelor varstnice aflate in dificultate din cadrul parohiei „Pogorarea Sf. Duh“ si „Sf. Stelian“. Centrul este realizat si amenajat din fonduri PHARE, accesate de Arhiepiscopia Dunarii de Jos ca beneficiar si Consiliul Local - Galati ca partener, scopul sau fiind acordarea de asistenta psihologica, medicala si sociala, hrana calda, pachete cu alimente de prima necesitate, ingrijire la domiciliu si servicii de spalatorie si calcatorie unui numar de 50 de batrani care au venituri sub salariul minim pe economie si/sau cu boli cronice. Toate serviciile oferite de acest centru social-filantropic au fost derulate cu implicarea celor 10 salariati care au facut ca valoarea investitiilor si ajutoarelor sociale in suma de 220.000 euro (din care 22.000 euro este contributia beneficiarului) sa se constituie intr-o „speranta pentru cei de varsta a III-a“.

Tot aseara, la Teatrul Muzical „Nae Leonard“ (ora 17:00), membrii Asociatiilor Surzilor din municipiile Galati si Braila, precum si tinerii hipoacuzici de la Scoala de Arte si Meserii „P. P. Neveanu“ au prezentat in limbaj mimico-gestual spectacolul religios-artistic de binefacere „Si ei sunt asemenea noua…“.

Ieri, de la ora 12:00 a fost deschis cel de-al doilea Centru multifunctional de servicii sociale „Speranta“, construit si amenajat in cadrul Asezamantului social filantropic „Sf. Vasile cel Mare“ din Galati si destinat copiilor cu parinti plecati in strainatate sau cu risc social.

Luni, 30 noiembrie 2009, in toate bisericile orasului Galati, dupa savarsirea Sfintei Liturghii, se va organiza, cu participarea membrilor consiliilor si comitetelor parohiale, actiunea cu caracter filantropic „In cautarea celor tristi si singuri“, pentru ajutorarea persoanele aflate in dificultate din parohiile municipiului Galati.

Pe langa cele mai sus-mentionate, au raspuns invitatiei de a organiza diverse activitati principalele institutii de cultura si invatamant din orasul de la Dunare, printre care mentionam Inspectoratul Scolar - Galati, in colaborare cu gradinitele, scolile si liceele din oras, Universitatile „Dunarea de Jos“ si „Danubius“, Casa de Cultura a Studentilor, Muzeul de Istorie si Muzeul de Arte Vizuale, Centrul Cultural „Dunarea de Jos“, Biblioteca Municipala „V. A. Urechia“, Teatrul Dramatic „Fani Tardini“, Teatrul Muzical „Nae Leonard“, Teatrul de papusi „Gulliver“, precum si Directia pentru Tineret si Sport a Judetului Galati.

pr. G. ARON

Sursa:ziarullumina.ro

27 Noiembrie 2009

Vizualizari: 3393

Voteaza:

Sarbatoarea Sfantului Andrei, la Galati 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE