Sarbatoarea Sfintei Parascheva aduce Romania la Iasi

 

Peste numai cateva zile, Iasul va deveni centrul spiritualitatii romanesti. Vor atinge moastele Cuvioasei Parascheva de la Iasi, asa ca in fiecare an, sute de mii de credinciosi din toata tara si poate chiar din afara ei. In aceste zile de sarbatoare, Iasul si, in special zona Mitropoliei, se umple de duh, asa cum spun, mandri, iesenii. Si sute de localnici, care au posibilitatea ca in fiecare zi de peste an sa atinga moastele Cuvioasei, vin si se aseaza la rand in ziua hramului ei, suportand frigul noptii de toamna, uneori chiar si ploaia, doar pentru ca atunci, spun ei, simt ca ceea ce ii spun sfintei o spun din inima si cu sinceritate. Statul la rand la racla Cuvioasei Parascheva in timpul unei zile obisnuite, duminica sau in zi de sarbatoare, poate fi, pentru multi, o activitate de uzura, dar, de ziua ei, aceasta capata o conotatie speciala.

Sfanta Parascheva este inconjurata de mii de pelerini, al caror numar creste statistic, de la an la an, in primul rand datorita ajutorului grabnic si in chip minunat pe care ea il ofera rugatorilor la racla cu sfintele sale moaste.


Credinciosii vin sa se roage sfintei in zilele dedicate sarbatoririi ei, deoarece ei sunt convinsi ca, in ziua sarbatoririi unui sfant, puterea rugaciunii catre acesta este mai mare. "Este al saselea an de cand vin la hramul sfintei Parascheva, pentru ca socotesc acest pelerinaj o purificare spirituala, o incercare, pentru ca stam de asta noapte de la ora 00:30 (era 11:00 si mai aveau cel putin jumatate din cat au parcurs - n.n.), iar anul acesta l-am corupt si pe colegul meu, pentru ca el a mai venit la sfanta doar in afara sarbatorii. Consider ca puterea rugaciunii este mai mare in ziua sarbatorii, dar si ispitele sunt mai mari", ne marturisea, in urma cu doi ani, pe 14 octombrie, Florin Petre, un tanar din Galati, pe atunci student la Conservator in Bucuresti.

Pelerinajul "calea sfintilor"

Anul acesta, sarbatorile religioase prilejuite de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva vor incepe pe 11 octombrie, o data cu primirea la Aeroportul International din Iasi, a delegatiei din Grecia, care va aduce mana Sfantului Ierarh Ioan Gura de Aur de la Complexul monahal Meteora. Delegatia va fi condusa de Inalt Prea Sfintitul Serafim de Stagona si Meteora. A doua zi, joi, 12 octombrie, intre orele 7:00 si 9:00, la Biserica "Sf. M. Mc. Gheorghe" - vechea catedrala mitropolitana, se vor oficia Utrenia si Sfanta Liturghie, dupa care va avea loc pelerinajul anual "Calea Sfintilor". In cadrul acestui pelerinaj, moastele Cuvioasei Parascheva vor fi scoase din Biserica "Sf. M. Mc. Gheorghe" - vechea catedrala mitropolitana, unde se afla in prezent si vor fi purtate pe strazile din jurul Mitropoliei pana pe platoul din fata Bisericii "Sf. Nicolae Domnesc", unde se vor intalni cu moastele Sfantului Ioan Gura de Aur aduse de delegatia din Grecia. De la Biserica "Sf. Nicolae Domnesc", moastele Sfintei Cuvioase Parascheva si ale Sfantului Ioan Gura de Aur vor fi purtate in procesiune pana pe esplanada Catedralei mitropolitane, unde vor fi depuse spre inchinare intr-un baldachin special amenajat. La pelerinajul "calea sfintilor" participa anual mii de credinciosi, acestia umpland la refuz Piata Palatului Culturii in timpul slujbei care are loc pe platforma din fata Bisericii "Sf. Nicolae Domnesc". Procesiunea este condusa de un sobor de ierarhi si la ea participa peste o suta de preoti si diaconi.


Dupa acest pelerinaj, la ora 10:00, in curtea Mitropoliei, langa Biblioteca Ecumenica, va avea loc sfintirea apei si slujba Sfantului Maslu.


Intrucat pe 13 octombrie sarbatorim Aducerea la Iasi a moastelor Sfantului Apostol Andrei, ocrotitorul Romaniei, in ajunul acestei zile, la Biserica "Sf. M. Mc. Gheorghe" - vechea catedrala mitropolitana, de la ora 16:00, se va oficia slujba de Priveghere in cinstea acestei sarbatori.

Slujbe de priveghere

Ziua de 13 octombrie va debuta la ora 07:00 cu slujba Miezonopticii, Acatistul Sfantului Apostol Andrei si apoi Sfanta Liturghie. La ora 18:00, in sala de conferinte "Sanctus Stephanus Magnus" a Centrului "Providenta" din Iasi, va avea loc concursul de muzica sustinut de corurile seminariilor teologice din Arhiepiscopia Iasilor, Episcopia Romanului, Episcopia Husilor si Episcopia Dunarii de Jos. De la ora 20:00, la Biserica "Sf. M. Mc. Gheorghe" - vechea catedrala mitropolitana, se va oficia slujba de Priveghere pentru Sfanta Cuvioasa Parascheva. In ziua hramului, 14 octombrie, centrul tarii se va muta la Iasi. Prea Fericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), alaturi de ierarhii din Grecia si de membri ai Sfantului Sinod al BOR, va oficia, de la ora 9:00, Sfanta Liturghie arhiereasca din ziua hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, dupa ce se vor fi oficiat slujba Miezonopticii, Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva si Ceasurile. La ora 17:00 va incepe slujba de Priveghere pentru Sfantul Ierarh Ioan Gura de Aur. Luni, 15 octombrie, de la ora 7:00, credinciosii vor putea asculta slujba Miezonopticii, Acatistul Sfantului Ioan Gura de Aur, Ceasurile si Sfanta Liturghie, iar de la ora 16:00 Vecernia si Litia pentru Sfanta Cuvioasa Parascheva si Sfantul Ierarh Ioan Gura de Aur. Dupa terminarea randului pelerinilor, moastele Sfintei Cuvioase Parascheva vor fi readuse in Biserica "Sf. M. Mc. Gheorghe" - vechea catedrala mitropolitana. Manifestarile religioase dedicate ocrotitoarei Moldovei se vor incheia marti, 16 octombrie, cu slujba Miezonopticii, Utrenia si Sfanta Liturghie. In zorii aceleiasi zile, delegatii din Grecia vor pleca spre casa.


Paralel cu manifestarile religioase, in aceste zile, in capitala Moldovei se desfasoara diferite activitati laice menite sa marcheze Sarbatorile Iasului, care au loc intre 6 si 16 octombrie. Astfel, organizate sub patronajul municipalitatii iesene, acestea includ spectacole de teatru, de muzica usora si populara, parade a costumelor de epoca, concursuri sportive, concursuri artistice, sarbatoarea vinului, saloane de carte, targuri de mesteri populari etc.


Sarbatoarea Cuvioasei Parascheva aduna in fiecare an sute de mii de pelerini din toate colturile tarii, mai ales ca, din anul 2000, Iasul este oras international de pelerinaj. Pelerinajul de la Iasi, prilejuit de hramul Cuvioasei Parascheva, de pe 14 octombrie, este unul dintre cele mai mari pelerinaje ale Ortodoxiei.

Informatii, ingrijire medicala, adapost si hrana pentru pelerini

Pelerinii care vor veni la Iasi in acele zile vor gasi informatii utile privind obiectivele turistice, laice si religioase din Iasi, mersul trenurilor si al autobuzelor s.a.m.d., la cele patru puncte de informare din jurul Catedralei mitropolitane. Aceste puncte vor fi amplasate la poarta "Sfanta Parascheva" a Mitropoliei, pe bulevardul Stefan cel Mare, langa Centrul Eparhial, langa Centrul de pelerinaj "Sf. Parascheva" al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, in curtea catedralei mitropolitane si in parcarea de la intrarea in curtea Facultatii de Teologie Ortodoxa "Dumitru Staniloae", de pe strada Crisan. Centrul de pelerinaj "Sfanta Parascheva", in colaborare cu protopopiatele Iasi 1 si Iasi 2, asigura, pentru zilele de 13 si 14 octombrie, in limita locurilor disponibile, cazarea pelerinilor.


Asociatia Medicilor si Farmacistilor Ortodocsi Romani (AMFOR), ca in fiecare an de la infiintare (1994), ofera pelerinilor asistenta medicala gratuit. Punctul medical va fi amplasat chiar la sediul centrului din curtea Mitropoliei, unde medici specialisti cu experienta, rezidenti si studenti vor oferi ingrijire medicala pelerinilor. De asemenea, AMFOR trimite si echipe mobile printre pelerini, pentru acordarea de prim-ajutor si distribuireade medicamente gratuite, in caz de nevoie. Aceste actiuni sunt organizate in colaborare cu Serviciul Ambulanta si cu spitalele din Iasi.


Sectorul social-caritativ "Diaconia" al Arhiepiscopiei Iasilor va oferi, ca in fiecare an, hrana pentru pelerini, iar Centrul medical "Providenta" va pune la dispozitie mai multe ambulante pentru urgente si va organiza mai multe puncte medicale in zona mitropolitana. Pelerinii se vor putea adaposti in corturile amplasate de municipalitate pe esplanada din fata Teatrului National "Vasile Alecsandri" din Iasi. Dupa Sfanta Liturghie arhiereasca din ziua hramului, Primaria orasului Iasi va oferi masa pentru pelerini.

 

Narcisa BALABAN

 

.

07 Octombrie 2007

Vizualizari: 1974

Voteaza:

Sarbatoarea Sfintei Parascheva aduce Romania la Iasi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE