Seminarul Sf. Vasile cel Mare din Iasi implineste 10 ani


Anul acesta se implinesc 10 ani de cand s-a infiintat Seminarul Teologic „Sf. Vasile cel Mare“ din Iasi. Sarbatorirea jubileului va prilejui o serie de manifestari cultural-educative care se vor desfasura la inceputul anului viitor, dupa vacanta de iarna, in perioada in care institutia isi serbeaza hramul, de ziua Sfintilor Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur, sub titulatura de „Zilele seminarului“.

Invatamantul teologic liceal iesean a fost instituit la 1803, de catre Mitropolitul Veniamin Costachi, la cererea domnitorului Alexandru Moruzi, prin infiintarea Seminarului teologic de la Socola. In perioada 1803-1948, aceasta a fost scoala cu impactul cel mai mare asupra intregii populatii din Moldova.

Aici au fost pregatite generatii intregi de preoti, unul dintre dascalii scoliti la Socola fiind scriitorul Ion Creanga.

In perioada comunista, seminarul de la Iasi si-a incetat activitatea, invatamantul teologic liceal fiind reluat in 1995 din initiativa I.P.S. Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, prin infiintarea Seminarului „Sf. Vasile cel Mare“. Pentru prima data in invatamantul preuniversitar din Romania, la Iasi s-a instituit o clasa cu specializarea patrimoniu cultural, ceea ce in alte scoli teologice din tara s-a intamplat abia in anul 2000. (N.B.)

.

03 Noiembrie 2005

Vizualizari: 2137

Voteaza:

Seminarul Sf. Vasile cel Mare din Iasi implineste 10 ani 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE