Sfantul Nectarie a venit sa ne binecuvinteze

 

Sfantul Nectarie de Eghina s-a nascut la 1 octombrie 1846, in oraselul Silivria, pe tarmul Marii Marmara, situat la 20 km vest de Constantinopol si 10 km vest de Epivata, locul de nastere al Cuvioasei Parascheva. La botez a primit numele de Anastasie, fiind al treilea copil din cei sapte pe care i-au avut parintii sai, Demos si Maria Kefala, oameni simpli, dar cu frica lui Dumnezeu.

Scoala primara si urmatoarele trei clase le-a terminat la Silivria. Dar, dat fiind ca dorul de studiu intrecea cu mult posibilitatile parintilor saraci, a fost nevoit sa plece la varsta de 14 ani la Constantinopol sa-si caute de lucru. A intrat vanzator la o magazie.

Putea astfel si sa studieze, si sa-si ajute familia.


Dragostea de carte si dorinta de a fi folositor crestinilor l-au facut sa adune pasaje din Scripturi si din Sfintii Parinti, dar si din filosofii greci ai antichitatii, cugetari si cuvinte pline de intelepciune ce i-au parut a fi de folos pentru suflet. Mai tarziu a editat in doua volume aceasta antologie, care a fost prima sa carte.

"Cel mai drag dintre arhierei si cel dintai intre clerici"

La varsta de 20 de ani, Sfantul Nectarie se retrage in insula Hios, ca invatator, timp de sapte ani. In 1873 este primit ca frate la Manastirea "Nea Moni", primind in 1877, cand este hirotonit diacon, numele de Nectarie. In 1881 isi obtine diploma de bacalaureat. Devine licentiat al Facultatii de Teologie din Atena, in 1886, intretinandu-se in scoala din bursa pe care o capatase. La 23 martie 1886 este hirotonit preot, in Catedrala Sfantului Sava, iar in august este ridicat la treapta de arhimandrit. I se incredinteaza si slujirea de predicator si secretar al Patriarhiei. Mai tarziu este trimis la Cairo, unde este numit consilier patriarhal.


In 1889, parintele Nectarie este hirotonit episcop, avand functia de consilier patriarhal si slujitor la Biserica "Sf. Nicolae" din Cairo (Egipt), unde dobandeste bogate roade, atat in plan pastoral, cat si administrativ.


Defaimat de oameni invidiosi, Sf. Nectarie este silit sa se intoarca in Grecia, lasand in urma credinciosi atat de indurerati incat, intr-o scrisoare semnata de 900 dintre ei, acestia scriau ca "ne pleaca cel mai drag dintre arhierei si cel dintai intre clerici".

In 1890, Sf. Nectarie este angajat ca preot predicator al Mitropoliei de Evia. Desi primit cu raceala, castiga repede increderea credinciosilor, dar si a autoritatilor bisericesti care, in 1893, ii incredinteaza conducerea Seminarului Teologic Rizareion din Atena. Ca director al seminarului, Sfantul Nectarie avea sa schimbe profund conceptia profesorilor despre modul in care trebuie educati elevii teologi. Ca un bun pastor, ii invata pe toti sa isi raporteze faptele si initiativele la Mantuitorul Hristos. De exemplu, o bataie intre elevi s-a finalizat nu prin pedepsirea vinovatilor, ci prin aceea ca sfantul le-a adus la cunostinta faptul ca va posti trei zile pentru ei. De atunci toti se fereau sa-l mai supere, cat de putin. Puterea exemplului personal, blandetea si viata sa sfanta au dus la schimbarea inimilor tuturor, elevi si profesori deopotriva.

Facator de minuni inca din timpul vietii

Pensionat in 1908 din invatamant, Sfantul Nectarie se retrage in insula Eghina, urmandu-si fiicele duhovnicesti, care inca din 1904 primisera binecuvantarea duhovnicului pentru a reinfiinta aici o manastire cu hramul "Sf. Treime". Parintele a participat la acest nou inceput cu tot sufletul. A muncit el insusi, cot la cot cu zidarii, la ridicarea manastirii, fara sa slabeasca insa lucrarea rugaciunii. Toti simteau purtarea de grija a lui Dumnezeu acoperindu-i pe cei care il ascultau pe smeritul arhiereu Nectarie, de aceea obstea monahala a sporit, iar manastirea a fost ridicata repede.


Sfantul Nectarie s-a invrednicit de la Dumnezeu, inca din timpul vietii, cu facerea de minuni. Exista nenumarate "semne" ale vindecarilor de boli si ale suferintelor socotite cu neputinta de tamaduit pe care Sfantul Ierarh Nectarie le-a savarsit, minuni consemnate in mai multe volume despre viata Sfantului Nectarie. Slabanogi si paralitici ridicati din patul lor, aparitii ale Sfantului "in trezie si in somn", scaparea oamenilor de la dezastre naturale, vindecarea unor boli incurabile sunt doar cateva dintre minunile pe care Sfantul Nectarie le-a savarsit.


Dupa 12 ani, Sfantul Nectarie a trecut la cele vesnice in 8 noiembrie 1920, fiind plans de multime mare de calugari si credinciosi.


Cuviosul a fost canonizat de catre Patriarhia Ecumenica de la Constantinopol in ziua de 20 aprilie 1961, cu data de praznuire 9 noiembrie. Moastele sale sunt depuse spre inchinare in Manastirea "Sfanta Treime" din insula Eghina.

Casa Sfantului Nectarie din cartierul iesean Alexandru cel Bun

Moastele Sfantului Nectarie Taumaturgul, care au sosit aseara in Iasi, insotite de o delegatie condusa de IPS Efrem, Mitropolit de Ydra, Spetses si Eghina, vor fi depuse duminica, 15 octombrie, in Biserica "Sfantul Nectarie" din Iasi, dupa ce in prealabil ele vor fi asezate spre inchinare doua zile la Catedrala mitropolitana alaturi de racla Sfintei Cuvioase Parascheva.

 

Evlavia aratata Sfantului Nectarie de catre credinciosii ieseni s-a manifestat prin construirea uneia dintre cele mai mari biserici de parohie din tara, in cartierul Alexandru cel Bun, care e inchinata Sfantului Nectarie. Comunitatea ortodoxa din zona, in frunte cu preotul paroh al bisericii, Petrica Lehaci, au demarat lucrarile de constructie a sfantului lacas in anul 2000, dupa cinci ani in care s-a lucrat la proiect. Acum, biserica are o infatisare impresionanta. Cu binecuvantarea IPS Efrem, Mitropolit de Ydra, Spetses si Eghina, comunitatea din cartierul Alexandru cel Bun se va putea bucura de binecuvantarea Sfantului Nectarie Taumaturgul, un fragment din moastele sale urmand a ramane in parohie.

 

Lucian APOPEI

.

13 Octombrie 2006

Vizualizari: 5508

Voteaza:

Sfantul Nectarie a venit sa ne binecuvinteze 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE