Sfintii Arhangheli ocrotesc zeci de biserici si manastiri din toata tara


Cu ocazia hramului, cele mai multe parohii organizeaza activitati social-caritative.  

Trei biserici din Iasi isi serbeaza astazi hramul „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil”. Biserica „Sfintii Voievozi” - Rosca din Iasi a fost construita in anul 1832 prin staruinta preotului Vasile Rosca. Dupa ce a ars in anul 1850, lacasul a fost rezidit doi ani mai tarziu prin staruinta monahului Rafail si a epitropului Petru Dorneanu, primind al doilea hram - sarbatoarea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel. De la pr.

paroh Viorel Sevastre am aflat ca in patrimoniul bisericii se afla cateva icoane ale Maicii Domnului, icoana Sfintilor Arhangheli din catapeteasma si un chivot care dateaza din perioada ridicarii lacasului de cult. „Tinand cont de legatura pe care o avem cu Biroul de asistenta sociala de la Protopopiatul Iasi 2 din care facem parte, la terminarea fiecarei slujbe oficiate la marile sarbatori, ajutam cu pachetele de mancare pe cei aflati in nevoi. Chiar si de hram credinciosii vin pregatiti si isi ajuta semenii. De asemenea, le recomandam celor pe care ii pastorim sa-i viziteze pe cei ce sunt singuri. Avem foarte multi batrani in parohie si de aceea ii indemnam pe credinciosi sa se ajute unii pe altii. Intotdeauna am cautat impreuna cu pr. Ciprian Ciuntu, care slujeste cu noi, sa derulam programe de asistenta sociala”, ne-a spus pr. Viorel Sevastre despre activitatile parohiei.

De asemenea, astazi isi praznuiesc hramul si Capela Facultatii de Teologie Ortodoxa „Dumitru Staniloae” si Biserica din Campusul studentesc „Tudor Vladimirescu”.

„Frumoasa” este ocrotita de Sfintii Arhangheli

Manastirea „Frumoasa” este singura manastire din Iasi care poarta hramul „Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil”. Asezarea monahala este situata in partea de sud a orasului, sub dealul Cetatuii. Cea mai veche ctitorie ce s-a aflat pe acest loc a fost inaltata de Meletie Balica, portar al Sucevei si hatman al Moldovei. Grigorie II Ghica a fost cel care a reconstruit biserica, intre anii 1727 si 1733, in stil renascentist. Constructia bisericii a impresionat atat de mult, incat a primit numele de „Frumoasa”. Actualul lacas de cult este ridicat de egumenul Ioasaf Voinescu, care l-a rezidit in anul 1836. In pronaosul bisericii se afla mormantul de marmura al domnitei Ruxandra, fiica lui Grigorie Ghica Voda. Mihail Sturza a impodobit interiorul bisericii si a ridicat alaturi un mausoleu de marmura care adaposteste mormintele membrilor familiei sale.

„Banca de hrana” de la „Sfintii Voievozi” din Targu Neamt

S-a format o traditie ca, de hram, Biserica „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil” din Targu Neamt sa adune sute de credinciosi din intreg orasul.

Lacasul de cult, unul dintre cele mai vechi din oras, a fost resfintit de catre I.P.S. Mitropolit Daniel in anul 1994, dupa ce s-au executat ample lucrari de renovare si restaurare.

Despre activitatile sociale desfasurate de aceasta parohie ne-a vorbit pr. protopop de Targu Neamt, Ioan Dogaru: „La parohia «Sf. Voievozi» functioneaza o banca de hrana unde credinciosii din oras vin si doneaza alimente - zahar, ulei, faina, cartofi, fasole. Pe baza unui tabel, aceste produse se ofera credinciosilor nevoiasi, familiilor cu multi copii din oras”.

Crucea de la Rasca a poposit la parohia Casvana
In Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor sunt sapte parohii care au ca ocrotitori pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil. La parohia Casvana, pentru a marca hramul, in acest an, pr. paroh Vasile Davidoaia a adus cu binecuvantarea I.P.S. Arhiepiscop Pimen crucea de la Manastirea Rasca, in care se afla incrustat un fragment din Crucea pe care a fost rastignit Mantuitorul Iisus Hristos. „Duminica, la Sfanta Liturghie credinciosii au fost prezenti in numar foarte mare pentru a saruta fragmentul din Crucea Mantuitorului. Acesta va sta la noi in biserica si astazi, ziua praznuirii hramului. Ca in fiecare an, la zi de sarbatoare nu uitam nici de familiile nevoiase ale parohiei, asa ca am deschis colecte de ajutoare pentru vaduve, batrani si orfani”, ne-a declarat pr. Vasile Davidoaia.

La Onesti, record de biserici cu hramul Sfintilor Arhangheli

Astazi, cateva zeci de biserici si manastiri isi praznuiesc hramul. Protopopiatul Onesti bate insa recordul, caci 20 de lacase de cult au hramul Sfintilor Arhangheli. De asemenea, Biserica Stavropoleos din Bucuresti, parohia Izvoare din Bacau, Biserica „Sfintii Voievozi” (Botosani), Biserica Ortodoxa nr. 1 din Sighetu Marmatiei, dar si Bisericile „Sfintii Arhangheli” din Toplita, Targoviste si Roman sunt in sarbatoare.

De asemenea, astazi este hram si la Manastirea Agapia, la Manastirea Sapanta din Maramures, unde se afla cea mai inalta biserica din lemn din lume (77 m), la Manastirile Runc (Bacau), „Sfintii Arhangheli” (Galati), Dalhauti (Vrancea), Barbu (Buzau), Bunea (Dambovita) si Schitul Dumbravioara.


de Monica DUMITRESCU

 

.

07 Noiembrie 2005

Vizualizari: 3072

Voteaza:

Sfintii Arhangheli ocrotesc zeci de biserici si manastiri din toata tara 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE