Sfintii Cuviosi Iosif si Chiriac de la Bisericani, praznuiti pentru prima data


Sfintii Cuviosi Iosif si Chiriac de la Bisericani, praznuiti pentru prima data

La Manastirea Bisericani din judetul Neamt au inceput ieri manifestarile prilejuite de proclamarea locala a canonizarii Sfintilor Cuviosi Iosif si Chiriac de la Bisericani si de praznuirea pentru prima data a celor doi sfinti la data de 1 octombrie.

Aseara, intre orele 18:00 si 22:00, la Bisericani a fost Priveghere, iar astazi, de la ora 8:00, se va savarsi Acatistul Sfintilor Cuviosi si Ceasurile. Va urma Sfanta Liturghie arhiereasca savarsita de Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Inalt Preasfintitul Teofan, apoi ceremonia de proclamare a sfinteniei celor doi cuviosi care s-au nevoit in aceasta vatra monahala.

Va amintim ca hotararea canonizarii Sfintilor Cuviosi Iosif si Chiriac de la Bisericani a fost luata in cadrul sesiunii de lucru a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din data de 5-7 martie 2008, iar proclamarea solemna a canonizarii a avut loc pe data de 5 iunie la Manastirea Neamt, alaturi de alti sapte cuviosi nemteni.

Sfantul Iosif, intemeietorul Manastirii Bisericani

Sfantul Cuvios Iosif de la Bisericani a fost primul sihastru cunoscut in Muntele Bisericanilor si intemeietorul manastirii cu acelasi nume.

A fost tuns in monahism la Manastirea Bistrita si a deprins de la parintii batrani viata duhovniceasca, postul si neincetata rugaciune. Dupa ce a mers la Locurile Sfinte, Cuviosul Iosif s-a retras apoi in pustia de pe Valea Iordanului, unde a ajuns, in cativa ani, sihastru vestit. A trait intr-o pestera, mai intai singur, apoi cu 17 pustnici ucenici, intemeind prima comunitate duhovniceasca romaneasca cunoscuta in Tara Sfanta. Dupa navalirea arabilor asupra Sfintelor Locuri, Cuviosul Iosif si-a luat ucenicii si a venit in Moldova, la Manastirea Bistrita. Dupa o invazie a turcilor, care le-au incendiat biserica, s-au hotarat sa plece la Sfantul Munte Athos. Pe drum, insa, li s-a aratat intr-un stejar Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, care i-a intrebat: "Unde mergeti?“. La aceasta minunata vedere, ei au raspuns: "Ne ducem la gradina ta!“; iar Maica Domnului le-a spus atunci: "Intoarceti-va, caci si aici este gradina mea!“. Mai tarziu, schitul Cuviosului Iosif s-a numit Schitul Bisericani, "al evlaviosilor“, pentru ca monahii se rugau aici cu lacrimi si multi se vindecau de boli cu rugaciunea si binecuvantarea Cuviosului Iosif.

Sfantul Chiriac a stat in pustie singur 60 de ani

Cuviosul Chiriac de la Bisericani a trait la inceputul secolului al XVII-lea la Manastirea Bisericani, care numara pe atunci peste 100 de calugari. S-a retras in pustie, intr-o pestera din muntele lui Simon, unde a trait singur timp de 60 de ani. L-a cunoscut si Sfantul Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei, care, mai tarziu, dupa mutarea cuviosului la Domnul, i-a sarutat moastele. Este cunoscut ca unul dintre marii sihastri din Carpati, avand o viata pilduitoare: trairea in desavarsita lepadare de sine, smerenie si in neincetata rugaciune. Moastele lui au fost asezate in pestera in care a trait, ce se poate vedea si astazi si in care s-a amenajat, mai tarziu, un paraclis in cinstea lui. Mai tarziu, din cauza deselor tulburari din tara, moastele sale au fost impartite.

"Faclii pilduitoare de viata sihastreasca“

Cu prilejul proclamarii locale a canonizarii celor doi sfinti, PF Patriarh Daniel a transmis IPS Mitropolit Teofan urmatorul mesaj

Cu multa bucurie am primit din partea Inaltpreasfintiei Voastre vestea despre pregatirea pentru proclamarea, pe plan local, a canonizarii Sfintilor Cuviosi Iosif si Chiriac de la Bisericani, a caror trecere in calendarul sfintilor Ortodoxiei Romanesti a fost aprobata de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in sedinta de lucru din 5-7 martie 2008.

Alegerea, pentru acest insemnat eveniment al vietii Manastirii Bisericani, a zilei de 1 octombrie, odata cu sarbatoarea Acoperamantului Maicii Domnului, marcheaza, intr-o generoasa impletire de semnificatie, cinstirea Nascatoarei de Dumnezeu cu cinstirea, randuita in aceeasi zi a anului bisericesc, a celor doi sfinti cuviosi care si-au legat numele de Sfanta Manastire Bisericani.

Sfintii Cuviosi Iosif si Chiriac au fost, amandoi, alaturi de alti mari nevoitori duhovnicesti din partea locului, faclii pilduitoare de viata sihastreasca pe aceste binecuvantate plaiuri nemtene. In secolul al XV-lea, Sfantul Cuvios Iosif, originar chiar din aceasta parte de tara, dupa ce a pasit in viata monahala la Manastirea Bistrita si dupa o scurta vietuire monahala in Tara Sfanta, s-a intors in tinutul natal, unde a pus bazele schitului si obstii Bisericanilor. Iar Sfantul Cuvios Chiriac s-a nevoit, timp de sase decenii, in secolul al XVII-lea, in aspra vietuire pustniceasca, pe vremea cand obstea asezamantului ajunsese a numara peste 100 de vietuitori. Pestera indelungatei sale retrageri a fost, apoi, locul de cinstire a sfintelor sale moaste, fiind amenajata, mai tarziu, ca paraclis in cinstea lui.

Astazi, in ziua inaltatoare a proclamarii canonizarii lor, pe plan local, ca sfinti ai Ortodoxiei Romanesti, impartasim tuturor celor prezenti la Manastirea Bisericani, ierarhi, clerici si mireni, gandul comuniunii Noastre depline la cele solemn savarsite acum si rugam pe Bunul Dumnezeu, prin Sfintii Sai astazi praznuiti, sa reverse harul Sau, cu dar de pace, bucurie si lumina duhovniceasca.

.

01 Octombrie 2008

Vizualizari: 1135

Voteaza:

Sfintii Cuviosi Iosif si Chiriac de la Bisericani, praznuiti pentru prima data 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE