Slujba de multumire pentru 19 ani de patriarhat

 

Pe 16 noiembrie 1986, PF Teoctist a fost intronizat ca patriarh al BOR z Aniversarea acestui moment a fost marcata ieri la Palatul Patriarhiei printr-o slujba de multumire, la care au participat 11 ierarhi.

Ieri, 16 noiembrie, la Palatul Patriarhiei din Bucuresti a avut loc aniversarea a 19 ani de la intronizarea Prea Fericitului Teoctist in functia de Arhiepiscop al Bucurestilor, Mitropolit al Munteniei si Dobrogei si Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. De la pr. Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei, am aflat ca la eveniment au participat numerosi ierarhi, dar si colaboratori ai PF Teoctist. Rugaciunea de Te Deum (de multumire) a fost oficiata de Prea Sfintitul Casian, Episcopul Dunarii de Jos.

Printre ierarhii prezenti s-au numarat: Inalt Prea Sfintitul Laurentiu, Mitropolitul Ardealului si Arhiepiscop al Sibiului, Inalt Prea Sfintitul Teofan, Mitropolitul Olteniei, Inalt Prea Sfintitul Nifon, Arhiepiscopul Targovistei, Prea Sfintitul Calinic, Episcopul Argesului si Muscelului, Prea Sfintitul Vincentiu Ploiesteanul, Episcop vicar Patriarhal, Prea Sfintitul Ambrozie Sinaitul, Episcop vicar Patriarhal, Prea Sfintitul Ciprian Campineanul, Episcop vicar Patriarhal, Prea Sfintitul Sebastian Ilfoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, Prea Sfintitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, si Prea Sfintitul Ioachim Bacauanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Romanului. „Pe langa membrii Sfantului Sinod au mai fost prezenti colaboratori ai Prea Fericitului Patriarh Teoctist din administratia patriarhala si de la Arhiepiscopia Bucurestilor, reprezentanti ai Facultatii de Teologie «Patriarhul Iustinian», reprezentanti ai Seminarului Teologic din Bucuresti, monahi, monahii, protopopi si reprezentanti ai organizatiilor studentesti. IPS Laurentiu al Ardealului a adresat un cuvant in numele Sfantului Sinod, in care a evocat personalitatea Prea Fericitului Patriarh Teoctist, subliniind faptul ca in cei 55 de ani de arhierie, dintre care 19 in fruntea Bisericii Ortodoxe Romane, a aratat o nemasurata dragoste fata de Biserica si neamul nostru romanesc’, ne-a informat pr. Constantin Stoica.

La randul sau, in cuvantul de multumire pe care l-a tinut ieri, PF Patriarh Teoctist a subliniat responsabilitatea slujirii arhieresti in epoca contemporana. Pe langa cei 19 ani de patriarhat, PF Teoctist a implinit in acest an si 90 de ani de viata, precum si 55 de ani de slujire arhiereasca.

'N-as fi rezistat la atatea solicitari daca nu ar fi fost harul lui Dumnezeu'

Ieri, 16 noiembrie, Prea Fericitul Teoctist a fost invitatul telefonic al emisiunii „Viata cetatii’ a postului de radio Trinitas. Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane a marturisit cu emotie sentimentele pe care le traieste la momentul aniversar al implinirii a 19 ani de la intronizarea in functia de Patriarh: „Marturisesc ca slabele mele puteri n-ar fi putut sa reziste la atatea solicitari daca nu era harul lui Dumnezeu, daca nu era prezenta lui Dumnezeu alaturi de mine, dar si a celor cu care am lucrat in acesti ani. De aceea, cu gand de curaj, de incredere, de recunostinta lui Dumnezeu si de iubire fata de preotime si credinciosi, fata de slujitorii Sfintelor manastiri ale Bisericii noastre privim pe Rasaritul Rasariturilor, pe Domnul si Mantuitorul Nostru Iisus Hristos care ne cheama si ne incredinteaza asemenea lucrari’. PF Parinte Patriarh Teoctist a vorbit si despre cele mai frumoase momente pe care le-a trait in Biserica: „Mi-a placut Sfanta Biserica si cand m-am vazut intotdeauna in fata Sfintei Mese inconjurat de preoti, de monahi, dar mai ales de ierarhi si de credinciosi, au fost cele mai frumoase momente din viata mea. Si atunci cand am reusit sa restaurez o manastire, atunci cand am restaurat Casa Domneasca a Domnitorului Stefan cel Mare si Sfant de la Putna, cand am restaurat Manastirea Slatina sau Dragomirna din Bucovina, Manastirea Tismana din Oltenia sau din alte colturi de tara au fost momente de mare bucurie sufleteasca si de mare curaj pentru mine. Acestea au fost ca niste rezervoare in toata activitatea mea’.

Iesenii s-au rugat pentru PF Teoctist

Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a oficiat ieri slujba Sfintei Liturghii la Catedrala mitropolitana veche din Iasi. In cuvantul de invatatura, IPS Mitropolit Daniel a subliniat realizarile Bisericii Ortodoxe Romane de cand este pastorita de PF Patriarh Teoctist. El a facut referire la dezvoltarea fara precedent a invatamantului teologic, dar si la cresterea considerabila a numarului de manastiri si a institutiilor filantropice, sociale si culturale. De asemenea, tot ieri s-au inaltat rugaciuni de multumire lui Dumnezeu pentru binefacerile revarsate asupra Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist, dar si asupra clerului si credinciosilor Bisericii Ortodoxe Romane.

Mesajul de felicitare al IPS Mitropolit Daniel

Prea Fericirii Sale,
Prea Fericitului TEOCTIST,
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

Prea Fericirea Voastra,

In lumina curata a popasului aniversar, prilejuit de implinirea a 19 ani de cand ati fost chemat de Hristos-Domnul si de Biserica Lui din Romania sa fiti arhipastor al poporului roman dreptcredincios, stralucesc dragostea si binecuvantarea Prea Sfintei Treimi. Dragostea plina de har a Prea Sfintei Treimi a fost mereu prezenta in viata si lucrarea Prea Fericirii Voastre, daruindu-Va mult ajutor si rod binecuvantat in marturisirea Ortodoxiei si a iubirii de neam.

Aniversarea de astazi ne arata bucuria rodirii darurilor lui Dumnezeu, pe care Prea Fericirea Voastra le-ati cultivat si inmultit ca pe o comoara de mare pret in istorie.

In numele nostru personal, al clerului si credinciosilor din Arhiepiscopia Iasilor, Va aducem astazi calde si respectuoase felicitari, impreuna cu doriri de sanatate si de ajutor sfant de la Dumnezeu in slujirea Bisericii si a poporului binecredincios.

Mantuitorul Iisus Hristos sa Va daruiasca in continuare aceeasi iubire pe care o aratati fata de poporul dreptcredincios roman, fata de Bisericile Ortodoxe surori din alte tari, fata de alte Biserici crestine, fata de alte popoare!

Cu fiasca dragoste in Hristos-Domnul, 

Daniel,
Mitropolitul Moldovei si Bucovinei

de Monica DUMITRESCU

 

.

17 Noiembrie 2005

Vizualizari: 1724

Voteaza:

Slujba de multumire pentru 19 ani de patriarhat 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE