Studenti de la Harvard invata la Moscova meseria de clopotar

 

La sfarsitul anului trecut, un grup de studenti din Harvard a sosit la Moscova pentru participarea la un curs de clopotari, in vederea obisnuirii cu arta sunetului de clopote. Cursul tine doua saptamani si are loc la manastirea "Sfantul Daniil". In afara de clopotnita acestei manastiri, practica se va mai face si la marile clopotnite din Kremlin, la catedrala "Hristos Mantuitorul", cat si la unele manastiri din cadrul "inelului de aur al Rusiei" - locurile sfinte din jurul Moscovei.


Vladimir Voroncenko, reprezentantul fundatiei organizatoare, a declarat ca aceasta este doar prima parte dintr-un program de schimb cultural mai mare, din care fac parte Universitatea Harvard, manastirea "Sfantul Daniil" si fundatia "Legatura timpurilor". In viitor, sunt planificate cursuri ale clopotarilor din Rusia in SUA, dar si festivaluri de clopotari, precum si alte manifestari.



Clopotele rusesti se aud la Harvard in duminici si sarbatori

In timpul studiilor, maestrii americani de clape care "conduc" clopote vor invata si cate ceva despre istoria si traditiile clopotelor din Rusia. La sfarsitul cursului, studentii vor primi cate un certificat de clopotar. Cunostintele acumulate vor fi aplicate la clopotnitele Universitatii Harvard, unde se afla mai multe clopote rusesti, unice in ceea ce priveste forma lor. Clopotele au ajuns la Harvard in timpul regimului bolsevic din Rusia, in 1930, iar acum, in schimbul unor clopote noi, de aceleasi dimensiuni, ele se vor intoarce la manastirea "Sf. Daniil". Primul clopot din cele 18 duse in America a fost adus pe data de 12 septembrie 2007, in ziua de pomenire a Sf. Daniil.


In anul 1930, clopotele au fost vandute de reprezentantii regimului bolsevic, la pret de fier vechi. Ele au fost salvate de la topire de profesorul Thomas Whittemore de la Harvard, care pe atunci era reprezentantul unei misiuni americane de binefacere la Moscova. Profesorul Whittemore l-a convins pe industriasul american Charles Krein sa cumpere clopotele si sa le duca la Harvard. De atunci, clopotele rusesti au fost amplasate in oraselul universitar Harvard, unde au fost construite clopotnite, pentru ca ele sa poate suna cat mai bine. Clopotele se pot auzi timp de un sfert de ora in fiecare duminica si sarbatoare, dar si in ajunul meciurilor echipei universitare de fotbal. Timp de 70 de ani, clopotele au ajuns sa faca parte integranta din peisajul de la Harvard. De aceea s-a insistat ca ele sa fie inlocuite, dupa inapoierea originalelor in Rusia, la manastirea "Sf. Daniil".

Eugeniu ROGOTI

.

10 Ianuarie 2008

Vizualizari: 702

Voteaza:

Studenti de la Harvard invata la Moscova meseria de clopotar 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE