Un an de la proclamarea canonizarii Sfantului Ierarh Dosoftei

 

Maine se implineste un an de cand in Catedrala mitropolitana din Iasi a avut loc proclamarea canonizarii Sfantului Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei. Acest eveniment s-a desfasurat anul trecut in timpul Sfintei Liturghii arhieresti din ziua de 14 octombrie. Ceremonia de proclamare a Sfantului Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei, a inceput prin citirea Tomosului de canonizare semnat de catre toti membrii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. Acest moment a fost urmat de cantarea troparului Sfantului si prezentarea icoanei. Apoi toti ierarhii s-au inchinat in fata icoanei Sfantului Ierarh Dosoftei.

"La Iasi a venit doar un mic manunchi din milioanele de credinciosi. Toti ochii sunt atintiti spre noi, cei din eterna cetate a Iasului. Suntem rodul celor din alte vremi, al vrednicilor ierarhi ai Moldovei, asa cum a fost si Sfantul Dosoftei. Avem nevoie de sfinti, asa cum avem nevoie si de prieteni", a spus in cuvantul sau de atunci Prea Fericitul Teoctist, Patriarhul BOR, amintind de domnitorii Moldovei, care din dragoste pentru sfinti au ridicat biserici si le-au inzestrat cu moaste. Sfantul Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei, este praznuit in calendarul crestin-ortodox la 13 decembrie.

Bun vorbitor de limbi straine

Conform dovezilor existente, cel care avea sa fie Mitropolitul Dosoftei s-a nascut la Suceava, in anul 1624, in preajma sarbatorii Sfantului Dimitrie, primind din botez acest nume. Manuscrisele autografe ale mitropolitului care s-au pastrat dovedesc faptul ca stapanea bine cateva limbi, avand si cunostinte temeinice despre gramaticile clasice. A studiat mai intai acasa, cu dascali provenind din vreuna dintre manastirile Tarii de Jos, apoi la Iasi, probabil la Colegiul de la "Sf. Trei Ierarhi", infiintat in timpul domnitorului Vasile Lupu. In acest colegiu a avut posibilitatea sa studieze, dupa parerea lui Nicolae Iorga, gramatica, retorica, dialectica, aritmetica, muzica, geografia, astronomia si teologia. De aici s-a indreptat spre Liov, unde a studiat la Scoala Fratiei Ortodoxe "Adormirea Maicii Domnului". Aici a invatat, pe langa ucraineana, limbile clasice (greaca si latina), slavona bisericeasca si polona, devenind unul dintre poliglotii vremii. Revenind in Moldova, s-a calugarit la Manastirea Probota, deprinzand invatatura duhovniceasca a rugaciunii, ascultarii, smereniei si nevointelor ascetice. In aceasta manastire a exersat si "mestesugul" traducerii de texte in limba romana.

Un ierarh cu mare dragoste de Biserica si de credinciosi

Calitatile intelectuale si duhovnicesti deosebite l-au recomandat astfel pentru cele mai inalte slujiri bisericesti. Egumen al Manastirii Probota, a fost chemat in 1658 la inalta slujire a arhieriei, fiind numit Episcop de Husi, iar un an mai tarziu a trecut in scaunul vladicesc de la Roman. Dupa o pastorie de 11 ani la Roman, in 1671 a ajuns in scaunul de Mitropolit al Moldovei. In ciuda vremilor "nepasnice pentru tara", cu dese schimbari de domnii si repetate navaliri straine, Mitropolitul Dosoftei si-a desfasurat cu devotament deosebit activitatea pastorala, devotament ce reliefeaza marea sa dragoste pentru Biserica Ortodoxa si credinciosii sai.


Cu ajutorul lui Nicolae Milescu, Mitropolitul Dosoftei a obtinut de la patriarhul Ioachim al Moscovei o tiparnita noua, cu ajutorul careia a tiparit cele mai multe dintre lucrari. Toata viata mitropolitului a fost o truda neincetata pusa in slujba poporului si a limbii romanesti, traducand si versificand diferite carti de zidire duhovniceasca.

Sfarsitul in durerea exilului

In 1686, in urma campaniei de retragere din Moldova, soldatii polonezi au luat cu ei multime de pietre scumpe si odoare din aur si argint. Intre ostatici s-a numarat si mitropolitul, care a luat cu sine si moastele Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava, de teama profanarii acestora. Aflat in Polonia, el a sperat mult timp ca se va putea intoarce in Moldova, in urma unei victorii definitive a crestinilor impotriva turcilor. Aceasta perioada a vietii sale a fost una plina de greutati si lipsuri. A ramas pana in ultima clipa a vietii devotat Ortodoxiei, intr-un context in care presiunile si propaganda greco-catolica erau fara scrupule. De asemenea, a inventariat cu grija toate odoarele rapite de poloni, pentru a nu li se pierde urma. Efortul sau a fost, din pacate, zadarnic, intrucat, dupa trecerea in imparatia dreptilor, acestea s-au risipit. Moastele Sfantului Ioan cel Nou au ramas in Polonia pana in 1783. Cu toate greutatile indurate, si-a continuat activitatea de traducator. Departe de tara, Mitropolitul Dosoftei a trecut la cele vesnice la 13 decembrie 1693. Marele carturar si devotatul ierarh Dosoftei a fost inmormantat la Biserica "Nasterea Domnului" din Zolkiew, astazi in Ucraina.

 

Narcisa BALABAN

 

.

13 Octombrie 2006

Vizualizari: 2305

Voteaza:

Un an de la proclamarea canonizarii Sfantului Ierarh Dosoftei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE