Un omagiu adus Bisericii


Aula Universitatii „George Enescu“ din Iasi a fost neincapatoare pentru cei veniti sa asiste la ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa IPS Daniel, Mitropolit al Moldovei si Bucovinei. Importanta ceremoniei a fost evidentiata si prin mesajul transmis de catre ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, care a fost lecturat de catre ministrul secretar de stat pentru Culte, Adrian Lemeni. IPS Mitropolit Daniel a multumit pentru distinctia acordata si a tinut un cuvnt despre importanta operei lui Brncusi si intrepatrunderea acesteia cu arta sacra

Amfiteatrul Universitatii de Arte „George Enescu“ din Iasi a fost neincapator, smbata, 14 ianuarie, la ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Printre cei prezenti la ceremonie, alaturi de cadrele didactice de la Universitatea de Arte „George Enescu“, s-au aflat Adrian Lemeni, ministru secretar de stat in cadrul Ministerului Culturii si Cultelor, PS Petru Gherghel, episcopul Diocezei Romano-Catolice de Iasi, parintele prof. dr.

Gheorghe Popa, prorectorul Universitatii „Al. I. Cuza“, parintele arhimandrit dr. Varlaam Merticariu, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iasilor, parintele arhimandrit Paisie Teodorescu, secretar eparhial, parintele arhimandrit Clement Haralam, exarh administrativ al Arhiepiscopiei Iasilor, parintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor, parintele Nicolae Dascalu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iasilor si director al Institutului Cultural Misionar Trinitas, parintele Mihai Vizitiu, consilier pe probleme de invatamnt al Arhiepiscopiei Iasilor, parintele arhidiacon Stefan Ababei, coordonatorul Sectorului de misiune si prognoza social-pastorala, arhimandrit Dosoftei Scheul, mare ecleziarh al Catedralei Mitropolitane din Iasi. De asemenea, au fost prezenti parintele prof. dr. Viorel Sava, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa „Dumitru Staniloae“ de la Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iasi, parintele conf. dr. Ion Vicovan, prodecanul facultatii, parintele Dragos Bahrim, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Vasile cel Mare“ din Iasi, parintele Vilie Dorosinca, protopop al Protopopiatului Iasi 1.

Universitatile din Iasi au fost reprezentate de catre rectorul Gerard Jitareanu de la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad“, prorectorii Constantin Salavastru si Henri Luchian de la Universitatea „Al. I. Cuza“, prorectorul Mihail Voicu de la Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi“ si prorectorul Marin Burlea de la Universitatea de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa“. De asemenea, au fost prezenti reprezentanti ai institutiilor culturale din Iasi, printre care Gabriela Linde, director al Centrului Cultural German, si Elena Leonte, director al Bibliotecii Judetene „Gheorghe Asachi“.

„Biserica si Universitatea se afla intr-o misiune comuna“

Cuvntul de deschidere al evenimentului i-a apartinut lui Viorel Munteanu, rectorul Universitatii de Arte „George Enescu“ din Iasi, cel care a subliniat motivele pentru care Senatul acestei institutii i-a acordat IPS Mitropolit Daniel titlul de Doctor Honoris Causa: „Rectorul, corpul profesoral si studentii celei mai vechi institutii oficiale de invatamnt artistic din Romnia sunt onorati de activitatea depusa de Înalt Prea Sfintia Voastra pentru repunerea culturii nationale in matca fireasca a Ortodoxiei si pentru inaltarea spirituala a crestinilor, mai ales a celor tineri. Preocuparile Înalt Prea Sfintiei Voastre pentru invatamntul romnesc, in special al celui teologic, pastoral, de asistenta sociala si artistic, contributiile pastoral-misionare si de factura scriitoriceasca, edificarea de noi scoli teologice, asezaminte si centre de cultura teologica, promovarea in context european si international a spiritualitatii ortodoxe romnesti, sustin hotarrea Senatului Universitatii de Arte George Enescu» din Iasi.

Noi, rectorul si Senatul Universitatii de Arte «George Enescu» din Iasi, conform obiceiului academic si a traditiei legilor patriei de a alege Doctor Honoris Causa pe cei care s-au remarcat prin studii, cercetari deosebite si originale in domeniul literelor, artelor si stiintelor, am ales si am decretat prin hotarrea Senatului Universitatii, pe invatatul si distinsul barbat Dr. Daniel Ciobotea, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, ilustru profesor si teolog, care, printr-o stralucire unica a mintii, S-a facut cunoscut prin activitatea Sa teologica in toata lumea, il proclamam, il anuntam public, ii acordam titlul de Doctor Honoris Causa si ne ingrijim ca diploma aceasta sa fie intarita prin sigiliul Universitatii si prin semnatura noastra“.

Senatul Universitatii de Arte „George Enescu“ din Iasi a hotart acordarea titlului de Doctor Honoris Causa IPS Mitropolit Daniel pe 20 aprilie 2005, in anul in care Universitatea sarbatorea 145 de ani de atestare a invatamntului artistic modern la Iasi. Astfel, in cadrul ceremoniei de acordare a tilului de Doctor Honoris Causa, IPS Mitropolit Daniel a primit diploma de onoare cu prilejul aniversarii celor 145 de ani de invatamnt artistic modern la Iasi, precum si medalia jubiliara cu prilejul comemorarii a 50 de ani de la trecerea la cele vesnice a lui George Enescu. Rectorul Viorel Munteanu a remarcat faptul ca IPS Mitropolit Daniel a oficiat o slujba speciala anul trecut in luna mai, la Capela Universitatii de Arte, pentru pomenirea marelui compozitor George Enescu, patronul Universitatii de Arte. Rectorul Universitatii de Arte a aratat ca „În memoria Universitatii de Arte «George Enescu» aceasta zi va ramne ca o lumina care nu poate fi data dect de inspiratia divina, ca o revarsare de har asupra vointei si ratiunii umane. Prezenta Înalt Prea Sfintitului Mitropolit Daniel aici, la Universitatea de Arte «George Enescu», inseamna un adaos de spiritualitate, de binecuvntare a unui spatiu destinat artei si culturii, care ne spune ca Biserica si Universitatea se afla intr-o misiune comuna de cinstire a omului si de preamarire a lui Dumnezeu. Este un moment de redescoperire a locului in care, prin puterea Sfntului Duh, rugaciunea si creatia se ingemaneaza, traind astfel revelatia unei culturi care devine autentica doar atunci cnd este atinsa de sacralitate, asa dupa cum actul religios nu lucreaza temeinic dect in omul care are constiinta ca este o fiinta culturala“.

IPS Mitropolit Daniel, sustinator al culturii si artelor

Pr. Nicolae Dascalu, Consilier cultural al Arhiepiscopiei Iasilor si director al Institutului Cultural Misionar Trinitas, a prezentat contributia IPS Daniel in promovarea culturii si artelor si a evidentiat activitatea complexa a Înalt Prea Sfintiei Sale sintetizata in Laudatio redactat de comisia de acordare a titlului: „Dascal de vocatie, IPS Mitropolit Daniel si-a inceput activitatea didactica in Elvetia (lector la Institutul Ecumenic din Bossey-Geneva si profesor asociat la Geneva si Fribourg, in perioada 1980-1988), apoi si-a continuat-o la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti (1988-1990) si la Facultatea de Teologie Ortodoxa „Dumitru Staniloae“ din Iasi, unde activeaza si in prezent. Ales si hirotonit Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei in 4 martie 1990, la 7 iunie 1990 a fost ales de catre Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romne Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Bucovinei. În ziua intronizarii la Iasi, 1 iulie 1990, noul mitropolit afirma coordo-natele programului arhipastoral: pastrarea si promovarea dreptei credinte, stradania pentru unitatea nationala si bisericeasca a tuturor romnilor, cultivarea dialogului dintre credinta si cultura.

Consecvent principiilor formulate in discursul de la intronizare, IPS Mitropolit Daniel a dezvoltat o activitate cultural-misionara si social-filantropica deosebit de bogata, apreciata att in tara ct si in strainatate. Gndirea Sa teologica a inspirat numeroase realizari in plan institutional, multe dintre acestea fiind deschizatoare de drumuri pentru prezenta Bisericii in dialogul cu societatea si cultura de astazi. A stiut sa sadeasca in inimile tinerilor convingerea ca teologia este stiinta bucuriei si a vietii vesnice si, de aceea, Biserica are datoria sa transmita lumii de azi bucuria mntuirii in Hristos si chemarea la comuniunea vesnica in lumina Sf. Treimi. În activitatea IPS Sale se imbina in chip armonios cuvintele de invatatura de la Sf. Altar, meditatiile si conferintele duhovnicesti, studiile, articolele si cartile publicate, cursurile cu studentii Facultatii de Teologie Ortodoxa „Dumitru Staniloae“ din Iasi si implicarea activa in procesul de tranzitie din invatamntul teologic si religios, participarea la conferinte, simpozioane si colocvii organizate in tara sau in strainatate, infiintarea de institutii care sa promoveze dialogul dintre stiinta si credinta, teologie si arta, Biserica si societate. De asemenea, contributii importante la intrunirile inter-ortodoxe si la dialogurile inter-confesionale si inter-religioase. Personalitate de larga anvergura spirituala si intelectuala, IPS Mitropolit Daniel este pna in prezent autor a mai multor volume si a peste 500 de articole si studii, care au fost tiparite in prestigioase publicatii, in limba romna sau in limbi de circulatie internationala. Prin bogata activitate pastoral-misionara si prin opera academica, IPS Mitropolit Daniel aduce contributii originale, remarcate ca reper in domeniul activitatii teologice contemporane. Un loc aparte in scrierile IPS Sale este dedicat artelor bisericesti, ca loc al sinergiei harului divin cu creativitatea umana. Comentariul Sau teologic la celebra icoana a Sf. Treimi, pictata de sfntul iconograf Andrei Rubliov, in secolul al XV-lea, reprezinta o contributie apreciata, inca din anul 1983, la a IV-a Adunare Generala a Consiliului Ecumenic al Bisericilor, de la Vancouver, Canada. În calitate de Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, IPS Daniel este promotorul renasterii artelor de traditie bizantina. Preocuparea constanta pentru restaurarea monumentelor istorice si de arta religioasa din Arhiepiscopia Iasilor se imbina cu eforturile pentru construirea de noi edificii bisericesti, in spiritul marilor valori ale traditiei arhitectonice si iconografice reprezentate de ctitoriile voievozilor moldoveni. Pentru mai buna cunoastere a patrimoniului cultural pe care il mostenim de la inaintasi, Editura mitropolitana Trinitas are in programul ei publicarea de albume si monografii, care sa puna in lumina frumusetile bisericilor si manastirilor din aceasta parte de tara, precum si rodnicia lor spirituala in sufletele oamenilor“.

Moment semnificativ pentru viata academica

Aflat la Iasi pentru a participa la ceremonie, ministrul secretar de stat Adrian Lemeni a dat citire mesajului transmis de catre ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, cu prilejul acordarii titlului de Doctor Honoris Causa, din partea Universitatii de Arte „George Enescu“ din Iasi, Înalt Prea Sfintitului Mitropolit Daniel: „Acordarea titlului de Doctor Honoris Causa IPS Dr. Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, de catre Universitatea de Arte «George Enescu» din Iasi, este un moment semnificativ pentru viata academica si culturala ieseana. Aceasta distinctie este o recunoastere a prodigioasei activitati pe care a desfasurat-o si o desfasoara Înalt Prea Sfintia Sa, in slujba binelui si a frumosului. De la inceputul activitatii Sale stiintifice, Înalt Prea Sfintia Sa S-a preocupat de relatia dintre teologie si celelalte domenii ale creatiei umane, un exemplu elocvent fiind teza de doctorat sustinuta in 1979, la Strasbourg. Înalt Prea Sfintia Sa este o prezenta activa in viata cetatii, fiind preocupat de problemele cu care se confrunta oamenii, in calitatea lor de cetateni ai pamntului si de cetateni ai cerului. IPS Mitropolit Daniel este implicat in Miscarea ecumenica, fiind membru al diferitelor organisme europene si mondiale ecumenice, participnd activ si consistent la dezvoltarea dialogului interconfesional pe baza unei ecumenicitati autentice. De asemenea, Înalt Prea Sfintia Sa a predat la diverse institutii teologice din Occident, conferentiaza si participa la diferite simpozioane si congrese internationale, facnd cunoscuta identitatea si unicitatea teologiei si trairii ortodoxe. Ca ierarh, profesor, presedinte al Comisiei teologice si liturgice a Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romne, membru fondator al Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice, intemeietor de publicatii, de institutii bisericesti si social-caritative, ctitor de biserici si ocrotitor al monumentelor de arta si arhitectura, initiator si sprijinitor de programe culturale si educative, prin activitatea stiintifica si publicistica, IPS Daniel se constituie in exemplu si invatator al relatiei vii si dinamice dintre Ortodoxie si ortopraxie. Acordarea acestui titlu constituie o recunoastere concreta a activitatii si misiunii religioase si culturala, pe care IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, o desfasoara ca ierarh si om de cultura“.

O cooperare viitoare mai intensa intre arta si teologie

IPS Daniel a multumit conducerii Universitatii de Arte „George Enescu“ din Iasi pentru distinctiile acordate, pe care le-a considerat un omagiu adus Bisericii si o invitatie pentru o cooperare viitoare mai intensa intre arta si teologie: „Noi consideram ca aceasta mare distinctie, aceasta mare onoare, Doctor Honoris Causa, pe care am primit-o, este, in primul rnd, o onoare adusa Bisericii pe care noi o slujim si tuturor celor care, credinciosi fiind, creeaza opere de arta, le pastreaza, le restaureaza, le ocrotesc si le evidentiaza, punndu-le in circuitul valorilor romnesti si universale. Si, mai ales, ma gndesc la tnara generatie. Iar ceea ce s-a mentionat aici ca merite ale noastre le consideram foarte putine, in raport cu ceea ce mai este de facut. În general, noi ne gndim la ceea ce am facut doar pentru a multumi lui Dumnezeu si oamenilor care ne-au ajutat, dar daca privim inainte si in jurul nostru ne speriem cte mai sunt inca de facut pentru promovarea artei, pentru conservarea si restaurarea monumentelor istorice, pentru promovarea muzicii etc. Consideram ca gestul dumneavoastra este, in acelasi timp, pe lnga o dovada de recunostinta si de apreciere, o invitatie, o chemare foarte puternica la o cooperare viitoare mai intensa“.

Brncusi ilustreaza simbioza intre religie si arta

IPS Mitropolit Daniel a sustinut o expunere intitulata „Materia sculptata - epifanie a Luminii Creatorului. Spiritualitatea ortodoxa in opera lui Constantin Bncusi“. În prima parte a expunerii, IPS Mitropolit Daniel s-a referit la izvoarele inspiratiei brncusiene care se regasesc in arta populara romneasca si in credinta ortodoxa: „Brncusi era convins de profunda legatura sau simbioza dintre religie si arta in istoria umanitatii. În acest sens el marturisea: «Pentru mine, Brncusi, arta prin ea insasi nu poate exista. De la inceputurile ei si pna la acceptia ei ultima, contemporana, arta a fost un mijloc de propagare a ideilor religioase. Artistul era acel pasionat care stia cum sa materializeze viziunile ce i le daruia credinta. Cele mai mari capodopere ale trecutului au aparut in perioadele de maxima exaltare religioasa. Odata ce se diminuau, urma o epoca de decadenta si in aceste perioade se cadea invariabil in realismul imitativ cel mai plat. În alte vremuri, credinta era aceea care influenta arta. În trecut, credinta dadea nastere in mod instinctiv unor forme care se potriveau cu sentimentele religioase». Asemenea celor din trecut, si sculptorul romn simtea ca traieste si creeaza in interiorul lumii create de Dumnezeu, Facatorul cerului si al pamntului. De aceea, pentru Brncusi, opera omului artist trebuie sa se realizeze in armonie si in conlucrare cu Dumnezeu Creatorul. «Un bloc de marmura - spunea Brncusi - sau un trunchi de stejar este o opera de arta in sine. De ce sa sapam mini si picioare perfecte intr-un bloc, stricnd proportia pentru realizarea unor parti din trupul omenesc, acestea in alte proportii, dect cele divine. Apele unei marmure si linia vrstelor dintr-un trunchi nu trebuie stricate. Sapatura si taietura trebuie sa se armonizeze cu liniile divine ale materialului». Cele afirmate mai sus au fost formulate cu alte ocazii, de catre Brncusi, intr-o singura fraza: «Artistul nu e dect o smerita unealta in minile Creatorului». Iar, in unul dintre aforismele sale, Brncusi declara ca apropierea de Dumnezeu Creatorul sau comuniunea cu El este o conditie a intelegerii operelor sale, tocmai pentru ca le ofera bucurie curata. Prin experienta religioasa autentica, bucuria curata foarte diferita de placerea simtuala este experienta harului divin in viata omului. În limba greaca, cuvntul bucurie - hara - are radacina comuna cu haris, care insemneaza harul“.

De asemenea, IPS Mitropolit Daniel a evidentiat adevarurile esentiale care se desprind din opera lui Constantin Brncusi: „Întreaga sa opera este marcata de aceste adevaruri esentiale, si anume: in primul rnd, lumina interioara a materiei pe care o sesiza el este, de fapt, epifania originii si finalitatii Universului. Ca om al Bisericii, Brncusi a citit adesea psalmul care spune ca Dumnezeu Se imbraca cu lumina ca si cu o haina. Lumina creata la inceputul lumii este in matca materiei si a vietii, iar lumina cea necreata si vesnica sau slava iubirii lui Dumnezeu Creatorul este finalitatea ultima a creatiei. În aceasta perceptie a esentelor, materia sculptata, adica lemnul, marmura, piatra, bronzul devin lumina. În al doilea rnd, Brncusi prezinta elevatia interioara, spirituala, intru smerenie, ca lumina daruire de sine a creatiei si a dainuirii in Dumnezeu. În aceasta perceptie a esentelor, cresterea copacilor, zborul pasarilor, inotul pestilor, saltatul broastei testoase, iubirea din sarutul omului si tot elanul vietii devin dor dupa lumina cereasca. În al treilea rnd, Constantin Brncusi evidentiaza in opera sa ca pacea si bucuria, armonia si seninatatea sunt lumina comuniunii omului cu Dumnezeu si cu semenii. În aceasta perceptie a esentelor, el afirma vocatia persoanei umane pentru inviere si nemurire, intruct omul a fost creat dupa chipul lui Dumnezeu, Cel vesnic viu“.

A doua parte a expunerii IPS Daniel s-a intitulat „Faclii de Pasti in ansamblul monumental comemorativ de la Trgu Jiu. Lumini ale credintei crestine in Masa tacerii, Poarta sarutului si Coloana fara sfrsit“. IPS Mitropolit Daniel a evidentiat motivatiile ansamblului monumental, dupa care a vorbit despre semnificatiile crestine ale acestei capodopere brncusiene: „În viziunea lui Brncusi, Masa tacerii este in acelasi timp att un memorial pentru eroii romni care au inrosit cu sngele lor apele Jiului, luptnd pentru unitatea si libertatea poporului romn, ct si o chemare la meditatie asupra misterului vietii si mortii ca daruire jertfelnica de sine pentru altii, ca transformare a existentei pamntesti in odihna, comuniunea cereasca eterna cu Sf. Apostoli in jurul lui Hristos Cel rastignit si inviat, printr-o tacuta sau inefabila legatura intre timp si vesnicie. În acest sens, spre sfrsitul vietii sale, Brncusi marturisea: Acum, la batrnete, vad ca, in fond, Masa tacerii este o alta noua Cina cea de Taina. Linia Mesei tacerii va sugereaza curbura inchisa a cerului care aduna, uneste si apropie“.

de Oana RUSU

.

16 Ianuarie 2006

Vizualizari: 2245

Voteaza:

Un omagiu adus Bisericii 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE