Vaticanul a lansat o initiativa privind pozitia Papei fata de Islam

 

Vaticanul a lansat o initiativa diplomatica menita sa explice tarilor musulmane pozitia adoptata de catre Papa Benedict al XVI-lea privind religia islamica, a anuntat ieri Cardinalul Tarcisio Bertone, secretarul de stat al Vaticanului. In acest context, Suveranul Pontif spera "ca dialogul cu islamul sa fie reluat in conformitate cu intentiile papei si ale Bisericii".


Papa Benedict al XVI-lea "regreta sincer faptul ca anumite pasaje din discursul sau au putut sa para ofensatoare pentru sensibilitatile credinciosilor musulmani", a aratat secretarul de stat al Vaticanului intr-o declaratie clarificatoare facuta sambata, 16 septembrie 2006. Cardinalul Tarcisio Bertone, care fusese instalat in al doilea post ca importanta din Vatican doar cu o zi inainte, a dat declaratia ca raspuns la furia mondiala care a izbucnit in randul musulmanilor care au protestat fata de discursul din 12 septembrie al Suveranului Pontif de la Universitatea din Regensburg. In pasajul care a starnit atat de multa nemultumire, Papa a citat pe imparatul bizantin din secolul al XIV-lea, si Pontiful "nu a intentionat sa isi insuseasca in vreun fel acea opinie", a spus secretarul de stat.


Ceea ce a dorit Papa, a subliniat cardinalul italian, a fost "o clara si radicala respingere a motivatiei religioase pentru violenta, de orice parte ar veni". Papa Benedict al XVI-lea este intristat, a spus cardinalul, de felul in care cuvintele lui au fost "interpretate intr-o maniera care nu corespunde deloc intentiilor sale". Departe de a desconsidera credinta musulmanilor, a aratat el, Sfantul Parinte a avertizat explicit, in acelasi discurs, impotriva "dispretului fata de Dumnezeu si a cinismului care considera batjocorirea sacrului ca fiind o exercitare a libertatii". Citand documentul Conciliului Vatican II Nostra Aetate (nr. 3), Cardinalul Bertone a spus ca Papa Benedict al XVI-lea apreciaza mult credinta islamica si sprijina puternic dialogul interreligios. El a aratat ca Papa spera ca actualul "moment dificil" sa poata fi depasit, si sa se intensifice colaborarea dintre crestini si musulmani.

 

Narcisa BALABAN

 



 

.

19 Septembrie 2006

Vizualizari: 2011

Voteaza:

Vaticanul a lansat o initiativa privind pozitia Papei fata de Islam 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE