Vaticanul a publicat un document referitor la procesul de beatificare


Vaticanul a publicat un document referitor la procesul de beatificare

 

Vaticanul a publicat un document de 46 de pagini, care se adreseaza episcopilor din intreaga lume, pentru ca acestia sa acorde maxima atentie si rigoare primei faze a unui proces de beatificare. Documentul, numit "Sanctorum Mater" a fost publicat recent de Congregatia pentru Cauza Sfintilor. Se precizeaza ca episcopii sunt cei care, primind de la comunitatea crestina semnalarea "faimei de sfintenie", decid deschiderea procedurii canonice, denumita "etapa diecezana". Daca este confirmata, aceasta este destinata sa ajunga la Roma, la dicasterul competent, pentru finalizarea asa-numitei "etape apostolice".

Documentul aminteste rolul episcopilor catolici

In acord cu indrumarile Papei Benedict al XVI-lea, documentul instructiune aminteste diferitele etape ale acestei proceduri, subliniind obligatia unor serioase investigatii.

"Nu este Roma cea care initiaza o cauza, ci este episcopul respectivei dieceze cel care ia aceasta initiativa. El are o indatorire foarte importanta si decisiva, de aceea sunt necesare indrumari foarte clare si norme foarte precise care sa reglementeze modalitatea de actiune a episcopului in aceasta prima etapa diecezana. In fond, acest document nu face decat sa reaminteasca normele foarte concrete stabilite deja in 1983. Obligatia episcopului se refera mai ales la virtutile eroice ale persoanei propuse pentru a fi ridicate la cinstea altarelor si toate elementele referitoare la spiritualitatea si sfintenia acesteia, inclusiv eventualele minuni ce-i sunt atribuite si, de asemenea, martiriul, daca este vorba de credinciosi care si-au data viata pentru Evanghelie", a declarat cardinalul Hose Saraiva Martins.

Credinciosii cer beatificarea

Cardinalul a precizat ca documentul nu aduce mari schimbari procedurale, dar aminteste rolul episcopilor si misiunea acestora in beatificare. "Faima de sfintenie trebuie sa fie naturala, sa vina de la comunitate, de la credinciosi si daca acest lucru nu se verifica, atunci episcopul nu poate, chiar daca ar dori, sa initieze o cauza de beatificare. Sunt credinciosii cei care trebuie sa spuna episcopului: "Credem ca acel slujitor al lui Dumnezeu este cu adevarat, pentru noi, un sfant", a precizat cardinalul Hose Saraiva Martins.

.

16 Ianuarie 2008

Vizualizari: 611

Voteaza:

Vaticanul a publicat un document referitor la procesul de beatificare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE