Ajun la Palat


Ajun la Palat

 

La 14 kilometri de Bucuresti, in mijlocul unui parc se afla palatul ridicat in 1702 din ordinul domnitorului Constantin Brancoveanu. Capodopera a vechii arhitecturi romanesti, palatul domnesc de la Mogosoaia reprezinta si o stralucita afirmare arhitecturala a unei noi stilistici, in care fastul Orientului intalneste ordinea, spiritul de claritate si forme ale artei occidentale, reunite intr-o sinteza de gratie unica. Acolo, la 14 kilometri de Capitala, incepe duminica o poveste.

 

De la orele 15.00, incepe duminica evenimentul intitulat "Ajun la Palat". Bucurestenii si nu numai, sunt invitati sa intre in atmosfera sarbatorilor de odinioara la Palatul Brancovenesc de la Mogosoaia unde istoria reaminteste vechi datini ale Craciunului.

 

Organizatorul - Centrul Cultural "Palatele Brancovenesti" - isi propune sa recreeze atmosfera veacurilor trecute, cand la Palatul Brancovenilor soseau cete de colindatori si toata atmosfera era plina de veselie si arome de cozonaci. Curtea Palatului va fi scena de desfasurare a evenimentului. Formatii din importante zone etnografice ale tarii vor prezenta publicului un program de colinde si obiceiuri de Craciun, in prezenta "starostelui" Curtii, Paul Daian.

 

Dubasii din Feregi (Hunedoara), Grupul de colindatori Spicul (satul Luciu, jud. Ialomita), formatia Trei Parale din Bucuresti si poetul Ion Zubascu (din Maramures) isi asteapta oaspetii cu colinde si covrigi, cu o zi inainte de Ajun, la "Ajunul de la Palat". Se va colinda in Padurea de Portelan a Danielei Fainis, laureata cu aur in prestigioase manifestari internationale, precum si in contexul de exceptie al expozitiilor Biserici, Coloana, Ruina si Pasul, o incercare de redefinire a stilisticii artei postbizantine, semnata de Sorin Dumitrescu. Intrarea la Curte este libera. (L.D.)

.

22 Decembrie 2007

Vizualizari: 727

Voteaza:

Ajun la Palat 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE