Ample proteste la Catedrala Sf. Iosif


Manifestatiile pentru salvarea Catedralei Sf. Iosif se acutizeaza * Peste 2000 de credinciosi vor organiza astazi o mare procesiune * Adriean Videanu sustine ca raportorul Pierre Moscovici are interese in constructia cladirii din fata Catedralei * Deputatul Pavelescu declara ca protestele vor continua cu greva foamei

La 17 ani de la Revolutie, spiritul lui Ceausescu este tinut viu de primarul general al Capitalei, Adriean Videanu. "Marele" demolator de biserici, inpuscat intre timp, are astazi un continuator pe masura. Protestele ample legate de sufocarea Catedralei Sfantul Iosif sunt pe zi ce trece tot mai profunde. La fel ca si dispretul edilului sef al Capitalei fata de biserica si enoriasi.

La actiunile catolicilor, sustinute de Vatican, s-au raliat si alte confesiuni. Astazi, in fata santierului din vecinatatea Catedralei Sf. Iosif peste 2000 de credinciosi si-au anuntat participarea la o mare procesiune care, practic, o continuare a protestelor de pana acum.

Proteste pana la oprirea lucrarilor
Videanu, omul care nu viseaza decat exproprieri de "utilitate publica" nu este in stare sa ofere detinatoarei terenului o alternativa care ar calma spiritele. Pe 25 aprilie a.c. s-a desfasurat o alta mare procesiune, PF Teoctist, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Academia Romana, Ordinul Arhitectilor, fostul preseinte Emil Constantinescu, publicistul Doru Braia si nu in ultimul rand deputatul si vicepresedintele PNTCD, Aurelian Pavelescu, unul dintre promotorii actiunilor de protest, au atras public atentia in legatura cu aceasta blesfamie. Mai mult protele au luat amploare dupa ce Vaticanul a solicitat oficial oprirea lucrarilor, prin vocea ministrului de Externe, dar si prin vocea prefectului Congregatiei Bisericilor Orientale, a Nuntiului Apostolic pentru Romania, a arhiepiscopului Vienei si a arhiepiscopului Ioan Robu sau a episcopului Cornel Damian. Deputatul Aurelian Pavelescu a declarat ca, "Voi conduce acest protest pana la oprirea lucrarilor, solicitandu-i lui Traian Basescu, in calitate de sef al statului, sa raspunda protestelor Vaticanului, ca sef al diplomatiei romane, si sa-si asume intreaga responsabilitate pentru situatia in care a fost pusa Romania pe plan extern. Am scris tuturor europarlamentarilor, carora le-am cerut sa se solidarizeze cu protestul nostru si sa ceara clarificari comisarului pentru extindere Olli Rehn, deoarece garantarea libertatilor religioase reprezinta o conditie esentiala pentru aderarea Romaniei la "UE".

Proiectul este ilegal si piratat
Chiar si inginerul Emanuel Necula, din New York, fostul proiectant general al cladirii de langa Catedrala Sf. Iosif a declarat ca autorizatia de construire este ilegala, iar proiectul "piratat" dupa care se construieste este nul. Necula reclama ca modificarile facute de firma care se ocupa in prezent de proiect, "Popp and Associates", nu au avut acordul sau, iar el nu le-ar fi acceptat niciodata intrucat prevede cresterea greutatii constructiei cu 9000 de tone. Inginerul Necula a facut un raport pe care l-a depus la Inspectoratul de Stat in Constructii si la Ministerul Constructiilor, in care atrage atentia asupra faptului ca santierul "incalca 25 de norme si ignora 24 de legi". In scrisoarea adresata europarlamentarilor, Aurelian Pavelescu ii anunta pe acestia ca "imobilul se construieste intr-o zona supra-aglomerata, in dispretul celor mai elementare reguli urbanistice. Singura cale de acces, o strada cu un singur sens, este, chiar si acum, blocata de trafic si poluata cu mult peste media admisa. Cele 2000 de persoane care vor lucra in imobil si autoturismele lor vor transforma imprejurimile in vacarm, celebrarea cultului si reculegerea in liniste a credinciosilor fiind compromise. In urma protestelor, Inspectoratul de Stat pentru Constructii a verificat avizele acordate si a ajuns la concluzia ca acestea nu respecta conditiile legale. Cu toate acestea, lucrarile continua, existand puternice suspiciuni de coruptie". Toate demersurile facute nu au insemnat nimic pentru autoritatile romane care au ramas nepasatoare in fata acestei situatii. Acestea nu au reusit sa raspunda, de mai bine de o luna de zile, nici macar Notei Verbale inaintate de Vatican in chestiunea blocului de 75 de metri de langa Catedrala.

Videanu, promotor de scandaluri diplomatice
Pana acum, toate demersurile facute s-au lovit de intoleranta lui Videanu. Arogant in dialogul cu biserica si dispretuitor in privinta demersurilor facute de Vatican. Trebuie spus ca primarul general este si vicepresedinte al Partidului Democrat, formatiune politica care cocheta cu intrarea in Partidul Popular European (PPE), unde valorile morale si spirituale sunt la loc de cinste. Mai mult, edilul-sef Adriean Videanu isi ascunde incompetenta declarand presei ca nu poate face nimic in aceasta problema, intrucat in spatele lucrarii s-ar afla Pierre Moscovici, nimeni altul decat raportorul pentru Romania din Comitetul pentru Afaceri Externe al Parlamentului European. Astazi, Moscovici, va prezenta in plenul Parlamentului European raportul despre aderarea Romaniei la UE. Investigatiile intreprinse de ziarul Ziua, contrazic declaratiile lui Videanu, raportorul Moscovici neavand nici un amestec in privinta constructiei cladirii din vecinatatea Catedralei.

Protestele vor continua cu greva foamei
Chiar daca protestatarii, preoti, calugari, batrani, oameni de cultura sau deputati au fost brutalizati zilele trecute de zdrahonii de la firma de paza Anaconda Security, acestia au declarat ca nu se vor lasa intimidati si isi vor apara drepturile. Deputatul Aurelian Pavelescu spune ca actiunile vor continua, asa cum se intampla in fiecare seara, dupa procesiunea de astazi, mai multi enoriasi greco-catolici urmand sa intre in greva foamei. "Actuala guvernare pastreaza reflexele comuniste prin deciziile si comportamentul arogant fata de credinciosii romani de toate confesiunile si Sfantul Scaun. Aderarea la UE necesita angajamentul ferm al Romaniei ca va respecta credintele si liberatile religioase, temelia oricarei democratii intr-o Europa unita, cu radacini crestine".

Salvarea Catedralei - o problema internationala

Slujba simultana Bucuresti-Padova azi, de Sfantul Anton
Cardinalul Zenon Grocholewski, Prefectul Congregatiei pentru Educatie Catolica, Arhiepiscopul Antonio Mariazzo si comunitatea franciscana de la Padova se alatura cauzei apararii Catedralei "Sfantul Iosif" din Capitala, informeaza un comunicat de presa al Arhiepsicopiei Romano-Catolice Bucuresti. Astazi, cand credinciosii din intreaga lume il sarbatoresc pe Sfantul Anton, la Bucuresti si la Padova vor avea loc simultan rugaciuni pentru salvarea catedralei Bazilica din Padova si Catedrala din Bucuresti vor intra in legatura directa, prin satelit, la ora 19.50. Traditionala procesiune si binecuvantare cu moastele Sfantului Anton vor putea fi urmarite in direct de credinciosii prezenti in Catedrala "Sfantul Iosif" din Bucuresti.

Dupa terminarea Liturghiei, la Bucuresti, credinciosii vor face un lant viu in jurul catedralei si va avea loc o procesiune cu lumanari si crini, ca gest simbolic de aparare a celei mai reprezentative biserici pentru comunitatea catolica din Romania, informeaza Rompres. La evenimentul de astazi sunt asteptati atat credinciosii care doresc sa participe la Sfanta Liturghie, cat si cetatenii care doresc sa se alature Arhiepiscopiei Romano-Catolice, care isi reafirma hotarat pozitia sa ferma pentru oprirea imediata a lucrarilor de constructie a colosului de 75 de metri aprobat cu nereguli de primarii Adriean Videanu si Andrei Chiliman in folosul companiei Millenium. Credinciosii romano-catolici si societatea civila responsabila militeaza pentru oprirea imediata a lucrarilor la o cladire de 19 etaje, prevazuta a fi ridicata la nici zece metri de Catedrala "Sf. Iosif" si cer inchiderea santierului si anularea autorizatiei de constructie a acesteia. Asociatia Civic Media a propus ca pe acest loc sa se infiinteze Parcul Papa Ioan Paul al II-lea, in memoria vizitei regretatului papa in Romania. Aparatorii valorilor Bucurestiului sunt asteptati in fiecare seara, la orele 19.30, in noua Agora bucuresteana din fata Catedralei Sfantul Iosif. (D.E.)

Constantinescu intervine
Fostul presedintele al Romaniei Emil Constantinescu a trimis ieri o scrisoare deschisa actualului sef al statutului, primului ministru al Guvernului, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, ministrului Culturii si primarului general al Capitalei, prin care solicita interventia acestor autoritati pentru stoparea lucrarilor de constructie si proiectare din perimetrul cuprins intre Catedrala Sf. Iosif, Piata Revolutiei, Muzeul National de Arta si Ateneul Roman. Constantinescu si-a exprimat indignarea si ingrijorarea ca, in pofida protestelor a peste 30.000 cetateni, a pozitiilor oficiale extrem de critice exprimate de Vatican, de Nuntiatura Apostolica de la Bucuresti, de reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane, ai Cultului Mozaic si ai altor culte din Romania, precum si de parlamentari europeni, autoritatile romane nu au gasit o solutie pentru stoparea lucrarilor. "Exista, neindoielnic, o increngatura de grupuri economico-politice solid reprezentate la nivelul Primariei Generale a Bucurestilor, in egala masura responsabile de degradarea iremediabila a vechiul centru istoric al Bucurestilor, lasat in paragina, si de planuita desfigurare a centrului modern al orasului, in zona vechiului Palat Regal si a Ateneului Roman", a subliniat Constantinescu. (R.A.)

Mihnea TALAU

.

13 Iunie 2006

Vizualizari: 2041

Voteaza:

Ample proteste la Catedrala Sf. Iosif 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE