Catedrala Patriarhala se inchide pana in septembrie


Catedrala Patriarhala se inchide pana in septembrie

 

Catedrala Patriarhala va fi inchisa, pana in luna septembrie, pentru restaurarea picturii interioare, moastele Cuviosului Dimitrie cel Nou fiind mutate ieri la biserica "Sfantul Spiridon Nou", a anuntat eclesiarhul Catedralei patriarhale, Antim, citat de Radio Trinitas. In septembrie 2007, au inceput lucrarile de consolidare si restaurare a Catedralei Patriarhale, aceasta fiind una din ultimele dorinte ale patriarhului Teoctist, exprimat la incheierea ultimei Liturghii oficiate de acesta la sarbatoarea Sfintilor imparati Constantin si Elena, hramul lacasului de cult. "Aceasta a fost una din ultimele dorinte ale patriarhului Teoctist, exprimate la incheierea Liturghiei de la hramul lacasului de cult (Sfintii imparati Constantin si Elena - n.r.).

Atunci, patriarhul Teoctist a facut un apel la toti credinciosii sa contribuie la consolidarea si restaurarea catedralei", preciza atunci purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, preotul Constantin Stoica care a mai spus ca aceste cheltuieli vor fi suportate integral de un "sponsor generos" si ca deja au fost obtinute avizele necesare. "La cateva zile de la apelul patriarhului a venit o persoana, un sponsor generos, care a spus ca suporta toate cheltuielile pentru restaurarea si consolidarea catedralei. Am obtinut toate avizele necesare, care sunt valabile doi ani, iar lucrarile ar fi trebuit sa inceapa in saptamana in care patriarhul Teoctist a trecut la cele vesnice. Bineinteles ca inceperea lucrarilor a fost amanata.", mai spunea preotul Constantin Stoica.

Consolidarea si restaurarea Catedralei Patriarhale

 

Sfintita in 1658

Ctitorie a voievodului Tarii Romanesti, Constantin Serban Basarab (1654-1658), biserica cu hramul "Sfintii imparati Constantin si Elena" a fost sfintita in 1658 de patriarhul Macarie al Antiohiei si al intregului Orient, impreuna cu mitropolitul Stefan al Tarii Romanesti si cu episcopii de Ramnic si de Buzau. Lacasul de cult a fost pictat pentru prima data in 1665, in timpul domniei voievodului Radu Leon, care, prin hrisovul domnesc din 8 iunie 1668, a hotarat ca manastirea sa devina resedinta mitropolitana. In anul 1925, cand Biserica Ortodoxa Romana a fost ridicata la rangul de Patriarhie, resedinta mitropolitana a devenit resedinta patriarhala, iar biserica mitropolitana a devenit Catedrala Patriarhala. In Catedrala Patriarhala se pastreaza din 1774 moastele Sfantului Dimitrie cel Nou, asezate intr-o racla de argint, iar in anul 2002, PF Teoctist a primit in dar, din partea Bisericii Ortodoxe a Ciprului, pentru Catedrala Patriarhala, particele din moastele Sfintilor Imparati Constantin si Elena, aflate la Manastirea Kikkos din Cipru.

.

12 Mai 2008

Vizualizari: 876

Voteaza:

Catedrala Patriarhala se inchide pana in septembrie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE