Consiliul Europei cere respectarea drepturilor Mitropoliei Basarabiei


Comitetul de Ministri al Consiliul Europei (CMCoE) a cerut autoritatilor de la Chisinau, printr-o rezolutie provizorie, sa respecte in totalitate decizia Curtii Europene a Drepturilor Omului in ceea ce priveste functionarea mitropoliei Basarabiei, care tine de Biserica Ortodoxa Romana.

In rezolutia provizorie adoptata saptamana trecuta CMCoE indeamna autoritatile de la Chisinau sa promulge fara intarziere legislatia si sa adopte masurile de implementare necesare pentru a fi in concordanta cu cerintele Conventiei Europene pentru Drepturile Omului si Libertatile Fundamentale, in conformitate cu prevederile hotararii CEDO din martie 2002. De asemenea, Guvernului de la Chisinau este incurajat sa ia in considerare concluziile si recomandarile expertilor CoE pentru a incheia reforma in desfasurare intr-un mod satisfacator.

In rezolutia sa CMCoE condamna faptul ca dupa 4 ani de la emiterea hotararii CEDO, autoritatile din Republica Moldova inca nu au adoptat niste masuri generale satisfacatoare, in special, o legislatie adecvata care sa corespunda cerintelor Conventiei dupa cum a fost stabilit in hotararea amintita. CMCoE reaminteste ca autoritatile moldovenesti au sustinut pozitia Comitetului de Ministri privind necesitatea reformarii legislatiei in vigoare, astfel incat sa se garanteze respectarea drepturilor tuturor confesiunilor, pentru a preveni violari similare ale Conventiei.

Totodata, Cabinetul de Ministri regreta ca modificarile Legislatiei cu privire la Religii adoptata in 2002, ca prima reactie la hotararea Curtii, nu au solutionat adecvat aceste probleme, deoarece noile prevederi permit in continuare autorizarea, suspendarea, retragerea inregistrarii sectelor religioase la buna discretie a executorilor si nu reflecta adecvat cerinta de proportionalitate a restrictiilor posibile.

Acesta se arata ingrijorat de faptul ca in pofida ajutorului si asistentei profesionale sporite acordate de CE autoritatilor din Republica Moldova pentru a asigura racordarea legislatiei nationale la standardele europene, toate cele cinci proiecte de legi elaborate in acest sens, nu au atins acest obiectiv. In rezolutie este precizat faptul ca, in prezent al saselea proiect asteapta aprobarea Parlamentului si ca in pofida imbunatatirilor aduse, acest proiect tot nu defineste suficient de clar dreptul la recunoastere, inclusiv la statut legal, al tuturor comunitatilor religioase, dreptul la o solutionare efectiva, in special in litigii privind recunoasterea comunitatilor religioase, precum si conditiile de exercitare de catre Ministerul Justitiei a imputernicirilor de a cere interzicerea activitatii anumitor comunitati religioase. (D.E.)

 

.

04 Aprilie 2006

Vizualizari: 1296

Voteaza:

Consiliul Europei cere respectarea drepturilor Mitropoliei Basarabiei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE