Conspiratia Gojdu dejucata

Proiectul Ordonantei de Urgenta Gojdu pentru ratificarea acordului romano-ungar din octombrie 2005 a fost respins ieri de Camera Deputatilor, o premiera a legislativului Romaniei care refuza ratificarea unui acord bilateral. Desi proiectul va merge in continuare la Senat, care este camera decizionala in acest caz, votul de ieri atarna greu - semnaland opozitia clasei politice romanesti fata de renuntarea la bunurile Gojdu de la Budapesta.
Ca o ironie a sortii, ordonanta guvernamentala a cazut ieri la un singur vot diferenta - iar un jurnalist ZIUA aflat la Camera a fost cel care a atentionat un deputat al opozitiei ca in sala de sedinta se discuta Ordonanta Gojdu, indrumandu-l la vot, devenit istoric.
Ministrul de Externe Ungureanu si-a anuntat ieri intentia de a merge mai departe cu acest proiect, in ciuda votului de ieri. Biserica Ortodoxa Romana si-a exprimat speranta ca si in Senat politicienii romani vor demonstra responsabilitate fata de interesele romanesti.

Ordonanta de urgenta privind ratificarea acordului cu Ungaria pentru infiintarea Fundatiei romano-ungare Gojdu a fost respinsa ieri in plenul Camerei Deputatilor, la diferenta de un vot. Astfel, s-au inregistrat 83 de voturi "impotriva", patru abtineri si 88 "pentru". Actul normativ avea nevoie, pentru a fi adoptat, de jumatate plus unu din voturile celor prezenti, adica de 89. Lucrurile nu au fost atat de clare precum se astepta. Imediat dupa terminarea sedintei, Sergiu Andon (PC) a avansat o ipoteza interpretabila, sustinand ca Ordonanta este inca in vigoare si ca intra sub incidenta aprobarii tacite. Andon s-a folosit de un "artificiu" legislativ, explicand ca in plen s-a respins un amendament de respingere a ordonantei. Proiectul de lege urmeaza sa fie dezbatut in cadrul Senatului, Camera decizionala.

PRM cere demisia lui Ungureanu

Certurile si interpretarile s-au tinut lant inca de dimineata. Ministrul de Externe Razvan Ungureanu a lipsit si de aceasta data de la sedinta plenului, cu toate ca Biroul Permanent al Camerei solicitase prezenta sa in cadrul dezbaterilor. Cu toate acestea, reprezentantii grupurilor parlamentare au hotarat discutarea Ordonantei in absenta lui Ungureanu, membrii opozitiei acuzandu-l ca a lipsit in mod deliberat, mizand astfel pe tehnica adoptarii tacite. Deputatul PRM Olguta Vasilescu a solicitat demisia ministrului diplomatiei romanesti, argumentand ca acesta nu a respectat regulamentul Camerei, potrivit caruia prezenta sa era obligatorie.

Reprezentantul Guvernului, secretarul de stat Lucian Leustean, a declarat in plen ca, prin acest acord, Guvernul si MAE nu au renuntat la mostenirea Gojdu si nu au dat nimic Ungariei. El a sustinut ca BOR a fost permanent consultata si ca joaca un rol foarte important in problema Fundatiei Gojdu. "Acordul nu abroga implicit sau explicit nici un alt acord anterior. Drepturile Fundatiei private Gojdu nu pot fi afectate de acordul romano-ungar asa cum nu au fost afectate de acordul din 1953", a intarit secretarul de stat.
"Nu va e rusine, ma, nesimtitilor?!"
Dezbaterile pe marginea acordului au iscat certuri si controverse in randul parlamentarilor. Deputatii PRM, care au cerut respingerea Ordonantei, i-au acuzat in repetate randuri pe reprezentantii PNL si UDMR ca incearca sa incetineasca dezbaterile pentru ca actul normativ sa fie adoptat tacit. Acestia i-au mai acuzat pe membrii coalitiei si de furt cu cartele electronice. Dupa ce a fost respins un amendament al Comisiei juridice privind titlul ordonantei, peremistii au sustinut ca votul n-a fost corect si ca unii parlamentari ai coalitiei, printre care Mona Musca (PNL), apareau ca au votat, desi nu fusesera in sala. "Nu va e rusine, ma, nesimtitilor?!", le-a spus deputatul PRM Ioan Manzina deputatilor din coalitie. El a sustinut ca deputatii UDMR au aparut cu 12 voturi, desi erau prezenti doar sase.

O fi un succes al Guvernului roman?

Si deputatii PSD s-au declarat impotriva ratificarii acordului romano-ungar. Liderul grupului parlamentar social-democrat, Vasile Puscas, a sustinut ca ordonanta de urgenta a Guvernului reprezinta un abuz de putere prin care Executivul eludeaza prerogativele Parlamentului si ale statului roman in relatiile internationale. El a acuzat ca aceasta ordonanta inseamna adoptarea acordului inainte ca Legislativul sa se fi decis asupra lui, ceea ce este un abuz. Puscas a declarat ca, prin acordul romano-ungar," statul unguresc considera ca ii cresc sansele stingerii acestei temeri a raporturilor financiare si patrimoniale legate de Fundatia Gojdu. O fi un succes acesta al Guvernului roman?", s-a intrebat retoric Puscas.
"S-a facut dreptate BOR"
Pe de alta parte, liberalul Petre Ungureanu a solicitat acordarea increderii Guvernului pe aceasta ordonanta si a sustinut ca nu statul roman este vinovat de faptul ca mostenirea lui Emanuil Gojdu nu a fost retrocedata, de vina fiind Biserica Ortodoxa Romana (BOR). El a afirmat ca BOR a primit, in anul 1993, 400 000 de dolari despagubire. "Daca BOR a considerat ca s-a primit o suma mica, decizia putea fi contestata la Comisia de despagubiri, apoi in instantele maghiare. Termenul de atacare a deciziei a fost pierdut", a spus Ungureanu.
In replica, deputatul independent Aurelian Pavelescu a sustinut ca BOR este cu totul altceva decat Fundatia privata Emanuil Gojdu si ca Ungaria a facut o plata neceruta catre Biserica, acest lucru nerezolvand problema retrocedarii. Pavelescu a declarat ca statul roman este cel responsabil pentru preluarea mostenirii si ca pledoaria Guvernului se bazeaza pe un fals. El a explicat ca acordul din 1937, despre care MAE spune ca este in vigoare, arata punctual: "Ungaria va preda intregul patrimoniu Gojdu care se gaseste pe teritoriul ungar. O preda Romaniei, nu Fundatiei Gojdu".
Vicepresedintele Partidului Conservator, deputatul Nicolae Popa a declarat ieri ca prin votul de neadoptare a proiectului legislativ din Camera Deputatilor s-a facut in sfarsit dreptate Bisericii Ortodoxe Romane. Nicolae Popa a spus ca a cerut in nenumarate randuri respingerea acestui proiect de lege, pe motiv ca este anticonstitutional si antinational, aducand o atingere grava intereselor Bisericii Ortodoxe Romane din Transilvania si Ungaria. Potrivit acestuia, aprobarea acestui proiect ar fi insemnat "lipsa de respect si consideratie" fata de BOR si ar fi adus "o ofensa grava" romanilor din Transilvania si ierarhilor ortodocsi din Transilvania si Ungaria.
PD, fara entuziasm
Liderul PD Cristian Radulescu a declarat, in timpul dezbaterilor, ca democratii sustin acest acord fara prea mult entuziasm, pentru a respecta hotararea luata in Consiliul National de Conducere al Aliantei, "si mai putin cu incredere in valoarea practica a acestei rezolvari". Cu toate acestea, sase deputati PD au votat impotriva doptarii acordului romano-ungar.
Deputatul Sergiu Andon a afirmat ca PC se declara categoric impotriva solutiei extreme a neratificarii racordului, subliniind ca o astfel de solutie nu ar avea nici o consecinta pozitiva.
Liderul UDMR Marton Arpad a spus ca formatiunea pe care o reprezinta va vota pentru adoptarea ordonantei, chiar cu introducerea declaratiei interpretative, urmand ca Guvernul Ungariei sa dea o interpretare sau un accept in interesul comunitatii romane din Ungaria.

Istoria zbuciumata a unei ordonante paguboase
Amendamentul fara sens

Dezbaterile aprinse din Camera Deputatilor asupra ordonantei de urgenta Gojdu au avut o rezolvare aparenta prin propunerea de catre Sergiu Andon - presedintele Comisiei Juridice, din partea Partidului Conservator - a unui amendament la Acordul semnat in octombrie 2005. In prima sedinta de discutare a proiectului Sergiu Andon si Ioan Timis (PSD) s-au pronuntat pentru amendarea proiectului cu o declaratie de interpretare pe text in conformitate cu legislatia romaneasca. Sergiu Andon a afirmat ca Acordul intre Guvernele Romaniei si Ungariei privind infiintarea Fundatiei Publice Romano-Ungare "Gojdu" poate fi "un succes al diplomatiei si un important pas inainte" in consolidarea relatiilor bilaterale sau poate fi, in functie de interpretarile care i se vor da, "un esec diplomatic, un motiv de resentimente si invrajbire".

Budapesta respinge amendarea proiectului

Ungaria nu este de acord cu modificarea Acordului semnat in octombrie 2005 pentru infiintarea unei noi Fundatii Gojdu cu sediul la Budapesta, ne-a informat Ministerul maghiar al Afacerilor Externe. "Ungaria a ratificat deja Acordul in forma in care acesta a fost semnat in octombrie 2005 astfel incat nu mai exista nici un fel de posibilitate de modificare a acestuia", se arata in raspunsul MAE ungar transmis redactiei.
Ministerul de Externe de la Budapesta isi afirma speranta ca Romania va ratifica Acordul din octombrie 2005 in forma in care acesta a fost semnat: "Cu ocazia sesiunii comune a Guvernelor Romaniei si Ungariei din octombrie 2005, cele doua Guverne au cazut de acord asupra infiintarii unei Fundatii Publice Gojdu ungaro-romane. Deoarece scopul Fundatiei Publice este cel de a pastra si spijini cultura romana in Ungaria ar fi deosebit de regretabil daca acest proiect nu si-ar putea atinge scopul sau".

Diversiunea MAE

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti a lansat pe 6 martie un comunicat de presa diversionist prin care anunta retragerea ordonantei de urgenta Gojdu din dezbaterea parlamentara. In paralel cu acest comunicat de presa, MAE si-a trimis totusi reprezentantul - secretarul de stat Leustean - la dezbaterea din Parlament. Cu aceasta ocazie Sergiu Andon a tinut sa ii atraga atentia reprezentantului Ministerului Afacerilor Externe (MAE), secretarul de stat Lucian Leustean, ca nu se mai poate retrage un proiect de lege odata ce acesta a intrat in dezbatere la Parlament, iar un acord bilateral nu poate ramane neratificat, sau dupa caz respins, de catre Legislativ.

BOR se opune

Inaltii ierarhi ortodocsi din Transilvania au solicitat Guvernului retragerea Ordonantei de Urgenta nr. 183/2005 prin care este ratificat acordul cu Budapesta din octombrie 2005 pentru infiintarea unei noi Fundatii Gojdu in Ungaria, informeaza un comunicat al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane a Vadului, Feleacului si Clujului. In opinia Arhiepiscopiei, retragerea ordonantei de urgenta pentru infiintarea unei noi Fundatii Gojdu "ar fi o solutie care ar permite un ragaz pentru gasirea celei mai bune rezolvari, cu implicarea tuturor factorilor interesati".
Opinia ierarhilor ortodocsi din Ardeal a fost exprimata in urma unei consultari desfasurata la Cluj intre o delegatie a Ministerului Afacerilor Externe la nivel de experti si Reprezentanta Fundatiei Gojdu, alcatuita din ierarhii celor trei mitropolii ale Transilvaniei si Banatului. Consultarile de la Cluj au avut loc la initiativa Guvernului Romaniei.

Mitropolitul Bartolomeu Anania: "Este un succes al Fundatiei Gojdu"
IPS Anania despre actiunea civica a ZIUA pentru Gojdu: "Este o campanie care va onoreaza si care trebuie dusa mai departe"

Mitropolitul Clujului, Bartolomeu Anania, cel care, de altfel, a intervenit pentru respingerea Ordonantei de Urgenta privind statutul Fundatiei Gojdu de catre Camera Deputatilor, ne-a declarat, ieri, dupa anuntul referitor la respingerea OUG, ca acesta "este un succes al Fundatiei Gojdu". Intrebat daca aceasta reusita nu poate fi atribuita si Bisericii Ortodoxe, Bartolomeu Anania a tinut sa sublinieze ca BOR nu trebuie confundata cu Fundatia Gojdu. "Biserica doar patroneaza Fundatia Gojdu", a reamintit Mitropolitul Clujului. "Vom continua sa fim optimisti si vom urmari evolutia lucrurilor, avand in vedere ca ordonanta va trece si prin Senat", a afirmat Bartolomeu Anania, care a tinut sa sublinieze cu acest prilej rolul deosebit jucat de ziarul ZIUA in respingerea proiectului de lege de catre Camera Deputatilor. "Este o campanie care va onoreaza si care trebuie dusa mai departe", a apreciat Mitropolitul Clujului. In acelasi timp, senatorilor, care urmeaza sa dezbata, la randul lor, controversatul proiect de lege, Bartolomeu Anania a dorit sa le transmita urmatorul mesaj: "Parlamentul nu voteaza acum pro sau contra Guvernului roman, sau pro sau contra statului roman sau a statului maghiar, sau pro sau contra Bisericii Ortodoxe, ci a copiilor si a urmasilor lor care ar trebui sa beneficieze de pe urma averii Gojdu".

Pavelescu indica mafia MAE

Un grup mafiot de interese coordonat de ministrul MAE, Razvan Ungureanu, format din reprezentanti ai Parlamentului si exponenti ai Coalitiei guvernamentale a conspirat in vederea adoptarii tacite a Ordonantei Gojdu, a declarat ieri pentru ZIUA vicepresedintele PPCD, deputatul independent Aurelian Pavelescu. "Ministrul MAE a fost capul acestei masinatiuni pe care a copt-o din prima faza. Toata aceasta conspiratie in interiorul Parlamentului si Guvernului, realizata de un grup de ministri si deputati este o lucratura de tip mafiot care functioneaza pentru inducerea in eroare a deputatilor si manipularea votului, atunci cand interesele acestui grup mafiot ar putea fi periclitate", a sustinut Pavelescu. Deputatul a spus ca nu exclude ca serviciile secrete sa coordoneze aceste actiuni in cardasie cu o serie de lideri politici ai Coalitiei. El si-a argumentat teoria explicand ca scopul adoptarii tacite a Ordonantei s-a intrezarit inca de la primele dezbateri ale cazului "Gojdu" in Comisia Juridica a Camerei, prin absenteismul reprezentantilor MAI de la sedinte. "Adoptarea tacita s-a incercat in Comisie in ultima zi. Atunci au lipsit toate cele sapte persoane care acopereau procedura - secretarii de stat, ministrul MIE si ministrul delegat Bogdan Olteanu. S-a reusit insa prelungirea termenului de adoptare tacita la 60 de zile", a aratat Pavelescu. El a avertizat insa ca exponentii Ministerului nu au catadicsit sa isi faca simtita prezenta nici la urmatoarele dezbateri. Razvan Ungureanu a absentat din plenul de ieri al Camerei desi deputatii ii solicitasera prezenta inca de la inceputul saptamanii, iar Biroul Permanent il instiintase ca Ordonanta Gojdu se va dezbate cu sau fara prezenta sa. Mai mult chiar, desi conducerea Camerei decisese luni dezbaterea ordonantei pana la epuizarea totala a problemelor, s-a incercat sistarea sedintei pe motiv ca a fost depasit timpul regulamentar. "Titu Gheorghiof (PNL) si Marton Arpad (UDMR) au facut presiuni imense pentru suspendarea sedintei, fapt care ar fi sprijinit adoptarea tacita a Ordonantei in defavoarea vointei parlamentare", a sustinut Pavelescu. El a atras atentia ca declaratiile aberante ale conservatorului Sergiu Andon, care a declarat ca Ordonanta nu a cazut, fac parte din aceeasi conspiratie. "Argumentul lui Andon este un artificiu juridic. El spune ca Ordonanta nu a fost votata singura, de sine statatoare. A fost retrimisa in trecut la Comisie impreuna cu un amendament si a fost votata in plen impreuna cu o declaratie interpretativa. In ambele cazuri, Ordonanta ca atare nu a fost respinsa. Este un siretlic care vrea sa evite votul plenului si faptul ca intentia parlamentarilor a fost sa respinga ordonanta", a explicat Pavelescu. Deputatul a mentionat ca votul Camerei reprezinta un semnal pentru senatorii care vor dezbate aceasta problema, Senatul fiind Camera decizionala in privinta cazului Gojdu.

La stalpul infamiei

Pavelescu a trecut in revista o serie de "minciuni sfruntate" prin care reprezentantii MAE au incercat sa-i intoxice pe deputati pentru a le influenta votul. "S-a spus ca Biserica Ordodoxa Romana a fost despagubita de catre Ungaria desi despagubita trebuie sa fie Fundatia Gojdu. S-a mintit ca Biserica a fost consultata in acest domeniu si s-a fabulat ca statul roman nu ar avea nici o atributie in recuperarea mostenirii Gojdu", a dezvaluit Pavelescu. "In cazul Gojdu este vorba despre o conspiratie anti-BOR si anti-religioasa", a conchis taranistul. El a avertizat ca PPCD va trimite listele cu numele parlamentarilor care au votat pro Ordonanta in toate circumscriptiile electorale, inclusiv in Ardeal, pentru ca acestia sa fie cunoscuti de intreaga populatie.

Cum s-a dorit pierderea Fundatiei

Conform acordului semnat cu ocazia sedintei comune din octombrie 2005 a Guvernelor roman si ungar, urmeaza sa fie infiintata o noua Fundatie Gojdu supusa legislatiei maghiare, cofinantata de cele doua state semnatare.
Emanuil Gojdu, avocat si om politic in Imperiul Austro-Ungar, a stabilit prin testament ca o mare parte a averii sale sa fie administrata de o fundatie, care sa ii poarte numele dupa moarte. Prima reprezentanta a fundatiei, condusa de Andrei Saguna, a fost infiintata in 1870 sub patronajul Congresului National Bisericesc Ortodox.
Statul ungar a nationalizat ilegal in 1952 imobilele din Budapesta aflate in patrimoniul fundatiei, cunoscute sub denumirea de "Curtile Gojdu". Aceste imobile au intrat, in 1990, in proprietatea Primariei Sectorului 7 din Budapesta. In anul 2003 s-a facut publica intentia de transformare a Curtilor Gojdu in centru comercial si partea romana a facut demersuri pentru ca aceasta intentie sa nu se materializeze. Curtile Gojdu au trecut, in decembrie 2004, in proprietatea companiei israeliene Autoker Holding Rt.
Acordul romano-ungar de infiintare a fundatiei a fost semnat de ministrii Afacerilor Externe, Mihai Ungureanu si Ferenc Somogyi. Conform actului, cu fondurile alocate de cele doua guverne, fundatia isi va mari patrimoniul cu imobilele din Curtile Gojdu, renovate de compania Autoker Holding Rt.
Contributia anuala paritara de la bugetul de stat al celor doua guverne pentru functionarea fundatiei, incepand cu anul 2006, va fi de minim 200.000 de euro, cifra aprobata anual urmand sa varieze in functie de proiectele agreate de conducerea fundatiei. (D.E.)
Sase democrati au votat anti-Ordonanta
ZIUA va prezinta lista deputatilor din arcul Puterii care au votat impotriva Ordonantei Gojdu. Astfel, sase deputati PD au votat impotriva : Anca Constantinescu, Aurel Olarean, Ioan Pucheanu, Mihai Stanisoara, Petre Strachinaru si Valeriu Tabara. De asemenea, de la vot s-a abtinut si democratul Nicolae Bara. Desi deputatii PNL au votat masiv in favoarea Ordonantei, doi liberali s-au abtinut: Titu Gheorghiof si Mihai Malaimare. In tabara conservatorilor, deputatul Florea Damian s-a abtinut in timp ce Nicolae Popa a votat impotriva Ordonantei. Lovitura de teatru vine insa din partea UDMR, deoarece, un deputat al Uniunii - Toro Tiberiu - s-a abtinut de la vot.

Ungureanu merge pana in panzele albe

Ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, a declarat ieri pentru Mediafax, referindu-se respingerea Ordonantei Gojdu, ca isi pune increderea in capacitatea parlamentarilor de a discerne intre valoarea europeana a acestui proiect si retorica nationalista. Ungureanu a apreciat ca votul strans din plenul Camerei Deputatilor arata ca Fundatia publica romano-ungara Gojdu a starnit atentia oamenilor politici si a membrilor Parlamentului, ceea ce denota interes fata de continutul relatiei dintre cele doua tari.
"Un asemenea vot, atat de strans, in favoarea proiectului de lege demonstreaza ca exista sensibilitate fata de argumentul logic, lipsit de patima, fata de pragmatismul politic", a adaugat ministrul de Externe. El considera ca este necesara continuarea dezbaterii publice pe aceasta tema, in paralel cu procedurile parlamentare, "pentru a risipi orice echivoc asupra rostului acestei fundatii si anume faptul ca ea este menita sa valorifice buna relatie dintre Romania si Ungaria, sa avantajeze proiectele de educatie interculturala, in spirit european, urmand principiile morale ale celui mai mare mecena roman, Emanuil Gojdu".
"Ma astept ca membrii Parlamentului sa aiba o judecata matura si in cunostinta de cauza asupra acestei chestiuni si imi pun increderea in capacitatea lor de a discerne intre valoarea europeana a proiectului si retorica nationalista", a afirmat Mihai Ungureanu.

 

.

31 Martie 2006

Vizualizari: 1458

Voteaza:

Conspiratia Gojdu dejucata 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE