Cultura Cucuteni promovata la Vatican


Cultura Cucuteni promovata la Vatican

 

Peste 400 de exponate din patrimoniul tarii noastre reprezentand cultura Cucuteni sunt prezentate, in perioada 16 septembrie-30 octombrie, la Palazzo della Cancelleria din Roma, aflat sub jurisdictia Vaticanului, in cadrul expozitiei "Cultura Cucuteni - Trypillia, straveche civilizatie a vechii Europe", organizata in cooperare de catre Ministerul Culturii si Cultelor din Romania si Ministerul Culturii si Turismului din Ucraina, cu invitat special Ministerul Culturii si Turismului din Republica Moldova. Papei Benedict al XVI-lea i-a fost daruit un impresionant album ce ilustreaza cuprinsul expozitiei.

 

Catalogul, realizat de Hers Consulting in conditii grafice de exceptie, contine un bogat material ilustrativ si informational. Sunt descrise evolutia istorica a civilizatiei "Cucuteni-Trypillia" si modul de viata al populatiei care a apartinut acestei stravechi civilizatii neolitice.

 

Cucuteni este o comuna din jud.

Iasi, unde sapaturile efectuate intre anii 1885 si 1910, de catre profesorii Teodor Burada, Grigore Butureanu, Nicolaie Beldiceanu, au scos la iveala aceste vestigii unice in Europa, datand din anii 4000-3000 i.Hr. Principalul element de decor al acestor vase este spirala, in numeroase variante si combinatii de rosu, alb si negru. Forma vaselor difera de la simple pahare, la vase mari de tipul amforelor. Tot in aceasta zona au fost gasite si statuete antropomorfe, ce simbolizau un cult al zeitei-mama (figuri feminine cu torsul plat). Motivele din Cultura Cucuteni se regasesc si in alte zone geografice (Nord-Estul Munteniei, Sud-Estul Transilvaniei si in Basarabia), intr-o ceramica de foarte buna calitate.

 

La realizarea expozitiei si a catologului si-au adus contributia si specialisti din domeniul istoriei si arheologiei.


 

In total, la Roma sunt expuse 643 de exponate provenite din patrimoniul celor doua tari expozante.

 

Carmen Gherghei

.

15 Octombrie 2008

Vizualizari: 829

Voteaza:

Cultura Cucuteni promovata la Vatican 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE