Escrocheria Iisus din Talpiot

 

Documentarul" despre "mormantul pierdut al lui Iisus" - difuzat ieri in Statele Unite, in premiera mondiala - nu este un atac impotriva crestinismului, ci o ofensa la adresa ratiunii.

 

Nu blasfemia ar trebui sa socheze, ci ineptia argumentelor. Acestea se reduc, de fapt, la prezenta unor nume biblice (foarte comune in epoca) pe niste osuare de secol unu, descoperite in cartierul Talpiot din Ierusalim, in urma cu aproape 30 de ani. Un cotidian britanic comenta ca niste inscriptii referitoare la defunctii John, Paul, George si Richard intr-un cavou din Liverpool nu sunt neaparat o dovada ca acela ar fi mormantul formatiei Beatles. Teama de ridicol dispare, insa, cand sunt in joc sume uriase.

Autorii acestui fonfleu mediatizat la scara planetara nu se multumesc sa lanseze o ipoteza, ei prezinta o certitudine. "Dovezi medico-legale si rezultate ale testelor ADN confirma ca unul dintre mormintele descoperite in 1980 in Ierusalim este cel al lui Iisus Hristos" - a declarat regizorul James Cameron intr-o conferinta de presa. Suntem deja in plin delir. Analiza ADN functioneaza numai prin comparatie. In cazul de fata, nu exista, insa, in mod evident, niciun "etalon". "Cu ce au fost comparate probele prelevate? Cu ADN-ul lui Dumnezeu Tatal?" - s-a amuzat profesorul Amos Kloner, unul dintre cei mai prestigiosi arheologi israelieni.

In realitate, testele invocate au dovedit un singur lucru: ca "Isus" din osuar nu era ruda de sange cu "Maria" alaturi de care fusese ingropat in pestera din Talpiot. Semn ca cei doi fusesera, probabil, sot si sotie. Suficient pentru ca autorii acestei farse sa reia "tezele" lui Dan Brown, prezentandu-le drept adevar istoric "demonstrat" stiintific. "Codul lui Da Vinci" este, insa, o opera de fictiune. "Mormantul pierdut" se pretinde o investigatie jurnalistica riguroasa. Intre cele doua demersuri exista o diferenta colosala. Diferenta dintre literatura comerciala si escrocherie.

Creierul acestei afaceri, Simcha Jacobovich, este, dealtfel, recidivist. In urma cu cativa ani, tot el a aruncat pe piata si "bomba" despre sarcofagul "fratelui lui Iisus". Ulterior, totul s-a dovedit un fals ordinar. Desi in Israel cazul face si acum obiectul unui proces penal, Jacobovich a gasit in continuare amatori dispusi sa-i finanteze elucubratiile. Si sa i le difuzeze.

Nici postul de televiziune "Discovery" nu e, din pacate, la prima abatere. In urma cu cateva luni, un alt documentar reconstituia "adevaratul chip" al Mantuitorului, dupa o "logica" similara, pornind de la un craniu ales la intamplare din catacombele Ierusalimului. Pe principiul ca, intr-o regiune data, toti contemporanii seamana izbitor intre ei. Urmand acelasi rationament, barbatul cu frunte ingusta si figura abrutizata (rezultat in urma "reconstructiei antropologice") putea sa fie la fel de bine Caiafa, Sf. Petru sau Regele Irod.

Asemenea aberatii nu sunt rezervate, insa, numai temelor "crestine". Tot la Discovery, o "cercetatoare" americanca sustinea cu convingere ca, traind in Egipt, Cleopatra a fost negresa. Abia spre sfarsitul materialului, o voce timida amintea in treacat ca familia Ptolemeilor era greceasca, intemeietorul dinastiei fiind unul dintre generalii lui Alexandru Macedon.

Mai recent, acelasi post de televiziune ne-a prezentat odiseea in urma careia o englezoaica pasionata de arheologie ar fi descoperit mumia reginei Nefertiti. Cu toate ca, la momentul difuzarii, specialistii stabilisera deja ca ramasitele in chestiune erau ale unui baiat abia intrat in adolescenta. Ce mai conteaza, insa, asemenea detalii pe langa un subiect vandabil! Astept, in curand, descoperirea capului lui Ioan Botezatorul de la varsta de 12 ani.

 

Miruna MUNTEANU 

.

05 Martie 2007

Vizualizari: 2513

Voteaza:

Escrocheria Iisus din Talpiot 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE