Izvorul Tamaduirii sau praznicul Maicii Domnului


Sarbatoarea Izvorului Tamaduirii este legata de o minune si aminteste de sfintirea bisericii Maicii Domnului, de lnga Constantinopol, care a fost ridicata pe locul unui "izvor purtator de viata"

La doar trei zile de la incheierea sarbatorii de Pasti, crestinii sunt astazi din nou in sarbatoare. In vinerea din Saptamna Luminata, crestinii ortodocsi sarbatoresc Izvorul Tamaduirii, un praznic inchinat Maicii Domnului si menit sa arate rolul Fecioarei Maria in lucrarea mantuirii.

In bisericile ortodoxe, dupa Sfanta Liturghie urmeaza o slujba mult indragita de credinciosi, slujba de "aghiazma mica". Slujba de "aghiazma mare" se face in ajunul Bobotezei iar atunci se sfinteste apa pentru tot restul anului. Ca si de Boboteaza, credinciosii vin sa ia aghiazma, credinta si speranta in forta binefacatoare si curativa a apei sfintite facand sa se formeze cozi la fantnile bisericilor. Tot in aceasta zi se sapa fantnile si se cauta izvoarele, existand credinta ca acestea vor avea apa din abundenta si nu vor seca in verile secetoase. Sarbatoarea Izvorului Tamaduirii este legata de o minune si aminteste de sfintirea bisericii Maicii Domnului, de langa Constantinopol, care a fost ridicata pe locul unui "izvor purtator de viata", in secolul al V-lea, de catre imparatul Leon cel Mare. Penticostarul relateaza ca, inainte de a ajunge imparat, in timp ce se plimba printr-o padure din apropierea Constantinopolului, Leon a intalnit un orb ratacit, care l-a rugat sa-i dea apa si sa-l calauzeasca pe drumul spre cetate. Leon a patruns in desisul din apropiere dupa apa, dar nu a gasit. Insa, pe cand se intorcea, a auzit-o pe Maica Domnului spunandu-i ca izvorul se afla in apropiere si sfatuindu-l sa unga ochii orbului cu apa. Indata orbul si-a recapatat vederea. Dupa ce a ajuns imparat, Leon a facut langa acel izvor o biserica, unde s-au savarsit apoi multe minuni. Legendele mai spun ca imparatul Iustinian, suferind de boala grea, s-a vindecat dupa ce a baut apa din izvor, despre un mort inviat, de demoni exorcizati, de imparatul Leon Inteleptul, vindecat de piatra la rinichi, de Stefan Patriarhul, scapat de oftica, de imparatul Roman Lecapenul, vindecat de o boala de stomac. Un caz asemanator s-a petrecut la Lourdes, Franta, unde, in 1858, Maica Domnului s-a aratat tinerei Bernadette. Sfatuita de Maica Domnului, copila a scormonit cu manile pamantul si de acolo a tasnit un izvor bogat, cu apa caruia, mai bine de un secol, s-au facut nenumarate minuni si vindecari ale celor care au crezut in puterea Fecioarei.

Marilena ROJNITA

Ziua de Iasi

.

28 Aprilie 2006

Vizualizari: 4017

Voteaza:

Izvorul Tamaduirii sau praznicul Maicii Domnului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE