Laszlo Tokes reclama BOR la Bruxelles


Laszlo Tokes reclama BOR la Bruxelles

 

Intr-o conferinta de presa desfasurata la Parlamentul European, pastorul reformat a anuntat ca a reclamat Romania la Comisia Europeana, in problema "discriminarii religioase a minoritarilor"

 

O conferinta de presa desfa­surata ieri dimineata la Parlamentul European ne-a invitat sa luam cunostinta de problematica "Bisericilor istorice si valorilor crestine in Transilvania si dincolo de acest teritoriu" cu partici­parea domnilor Laszlo Tokes, Istvan Csury, episcop in exercitiu al Episcopiei Reformate de pe langa Piatra Craiului, Mathe Denes, prim curator al Bisericii Unita­riene din Transilvania, Ko­vacs Gyula, vicepresedintele Comunitatii Baptiste din Romania, Nico­lae Anusca, prim consilier al Arhiepis­copiei majore Greco-Catolice din Romania.

Cei cinci au semnat si un "comunicat fratesc" de protest transmis forurilor europene in care arata ca in Romania exista si exemple de discriminare in comportamentul Bisericii Ortodoxe Romane, care a condamnat parti­ciparea Mitropolitului Nicolae Corneanu la o ceremonie de impartasanie alaturi de membrii Bisericii Romano si Greco-Catolice. Faptul este socotit intr-atat de grav si relevant pentru atmosfera existenta in Romania incat delegatia maghiaro-romana sanctioneaza atitudinea BOR si isi afirma "sincera recunoastere si solidaritate a credinciosilor Bisericilor noastre minoritare din Transilvania catre Inalt Prea Sfintia Sa Mitropolit Nicolae Corneanu hartuit pentru credinta Sfintiei sale in Christos si deschiderea crestina pe care a manifestat-o". Semnatarii mai afirma ca isi exprima "compatimirea" catre "fratii nostri ortodocsi din Timisoara care au luat atitudine in apararea Sfintiei Sale". "In Anul European al Dialogului dintre Culturi consideram de importanta europeana deosebita unitatea in Christos ce se manifesta in varietatea confesionala", se mai afirma in nota de protest.


In mod firesc, se pune si un alt semn de intrebare: Biserica Ortodoxa Romana nu este oare si ea, totusi, "biserica istorica" intr-o Transilvanie care o inre­gistreaza ca biserica majoritara?

Intrebarea, pusa si de repre­zentantul permanent al BOR la Bruxelles in cadrul audierii in Parlamentul European, a avut un raspuns dezarmant: "scuze, a fost vorba de o greseala facuta de secretariat, noi doream sa vorbim doar de situatia bisericilor minoritare". Fie si asa, am intrebat, dar de ce vorbim iarasi numai de Tran­silvania, caci toate bisericile reprezentate la conferinta de presa au o reprezentare nationala la nivelul Romaniei? Acelasi raspuns: "scuze, a fost vorba de o greseala, dar sa stiti ca atunci cand vorbim de Transilvania noi de fapt ne gandim la toti credinciosii nostri din Romania". Posibil, numai ca nu am primit nici o rectificare la textul invitatiei adresate tuturor corespondentilor de presa din Bruxelles care, daca vor fi interesati vreodata de acest subiect, vor pricepe ca in numele valorilor crestine din Transilvania si de dincolo de ea vorbesc numai cei mai sus-mentionati si, in numele lor, Laszlo Tokes.

Este evident ca el a devenit port-drapelul revendicarilor tuturor celor prezenti si, mai departe, promotorul a ceea ce a denumit "procesul de internationalizare" a plangerilor, acuzatiilor si contes­tarilor la adresa statului roman. Fapt pentru care au organizat audierea in Parlamentul European, au solicitat si au obtinut o audienta din partea consilierului pe probleme de culte al Presedintelui Comisiei Europene si s-au intalnit cu mai multe grupuri de europar­lamentari. In definitiv, despre asta a fost vorba: o acuzare con­tinua, foarte argumentata si dura, impotriva Romaniei si autoritatilor sale care, asa cum afirma si Nicolae Anusca: "s-au inregistrat progrese minime in domeniul politicii anti-discriminare in domeniul cultelor". Afirmatie foarte grava, mai ales ca a fost insotita si de informatia ca intreg grupul a cerut oficial Comisiei Europene "sa extinda problematica acoperita de viitorul Raport de tara privind justitia, incluzand si o analiza asu­pra modului in care este aplicata in mod concret legislatia privind retrocedarile". Maine vom reveni cu detalii in exclusivitate despre continutul documentelor prezentate Comisiei si Parlamentului European si despre aceasta conferinta de punere la zid a tarii noastre din partea unor "reprezentanti" ai Romaniei.

Cristian UNTEANU, Bruxelles

.

25 Iunie 2008

Vizualizari: 430

Voteaza:

Laszlo Tokes reclama BOR la Bruxelles 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE