Maicutele vor veghea la patul bolnavilor - Acest lucru se intampla la Spitalul Judetean din Timisoara

Incepand de ieri, zilnic, cate doua maicute de la Manastirea Fardea, de langa Surduc, vor sta langa patul bolnavilor, pentru a le acorda ajutor, alaturi de infirmierele de la Spitalul Clinic nr. 1 Judetean din Timisoara. Acesta este unul din multe proiecte, pe care actuala conducere a unitatii sanitare doreste sa le implementeze. Intre orele 7-15, maica Ana si maica Olimpiada vor ingriji pacientii, vor vorbi cu ei, cu familiile lor, practic, le vor alina putin suferinta produsa de boala. Prima locatie aleasa a fost sectia Anestezie Terapie Intensiva (ATI), avand in vedere faptul ca aici sunt cazuri destul de grele.

"In urma cu doi ani, in cadrul aceleasi sectii, am primit vizita unui grup de calugarite catolice din Slovacia. Ajutorul dat pacientilor a fost extrem de mare si de util. Asa ca ne-am gandit sa initiem si pe plan local acest proiect", spune conf. Dorel Sandesc, directorul adjunct al Spitalului Judetean. Conducerea a luat legatura cu Mitropolia Banatului, insa, dupa cum spune directorul unitatii sanitare, Virgil Paunescu, lucrurile s-au miscat destul de greu. "Proiectul l-am initiat in urma cu patru luni, insa nu a fost usor, deoarece biserica ortodoxa nu are o astfel de organizare, precum cea catolica. Insa, de curand, am fost anuntati ca se intrevede o solutie vis-a-vis de dorinta noastra. Astfel ca, incepand de ieri, maicutele ne vor da o mana de ajutor. Noi nu ne asteptam ca ele sa faca manevre medicale, ci doar sa ingrijeasca bolnavii, mai ales ca la capitolul infirmiere stam destul de prost, pentru ca sunt putine. Abia dupa ce se vor dumiri, o sa le ducem pe sectiile mai grele, cum ar fi neurochirurgia, unde deficitul de personal este destul de mare si, de asemenea, cele mai grele cazuri, cum ar fi operatiile pe creier", adauga Paunescu. Pe timpul zilei, la ATI doar patru infirmiere ingrijesc bolnavii, iar noaptea ramane doar una. Conducerea unitatii sanitare le acorda maicutelor doar masa de pranz, asa cum au cerut. "Ne-am oferit sa le punem la dispozitie si cazare, insa ne-au spus ca nu este nevoie, doar masa de pranz sa le-o asiguram. De obicei, vin pe timpul zilei, dar ne-au spus ca, daca este nevoie, sunt dispuse sa vina si noaptea.
Totodata, vrem ca, prin intermediul universitatii sau prin spital, sa dezvoltam acest proiect, pentru ca maicutele care doresc, sa obtina o atestare de infirmiera", mai spune Virgil Paunescu, directorul Spitalului Judetean.


Liana DACILESCU

Sursa: Ziua de Vest

.

23 Septembrie 2005

Vizualizari: 1556

Voteaza:

Maicutele vor veghea la patul bolnavilor - Acest lucru se intampla la Spitalul Judetean din Timisoara 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE