Prima biserica ortodoxa romaneasca din Italia se va construi la Bari

Consiliul primariei din Bari, oras-port istoric din sud-estul Italiei, in care se afla si moastele Sfantului Nicolae, a aprobat saptamana trecuta emiterea autorizatiei de constructie pentru o biserica ortodoxa romaneasca.

Aceasta va fi primul lacas de cult romanesc ortodox construit in Peninsula in conditiile in care in toate cele 116 parohii ale Episcopiei Ortodoxe Romane din Italia se slujeste in spatii puse la dispozitie de Biserica Catolica, relateaza Agerpres.

Preotul ortodox din Bari, parintele Mihai Driga, unul dintre cei mai vechi parohi romani din Italia, aflat in Peninsula de mai bine de 20 de ani, povesteste ca obtinerea acestei autorizatii s-a facut dupa mai multi ani de eforturi atat in vederea indeplinirii cerintelor birocratice, cat si pentru obtinerea sprijinului autoritatilor locale, care au concesionat inca de la inceputul lui 2007 un teren de 1.000 metri patrati in vederea constructiei lacasului.

"Comunitatea noastra din Bari nu este una foarte mare, avem peste 10.000 de suflete in toata provincia, din care cateva sute se aduna in fiecare duminica la slujba. De aceea, am solicitat initial aprobarea pentru construirea unei biserici tipic romanesti din lemn, mai usor de ridicat, insa responsabilii pompierilor nu si-au dat acordul pentru acest proiect, asa ca a trebuit sa facem altul pentru o biserica zidita", spune parintele Driga.

Proiectul acestei biserici este de asemenea unul inedit, din cauza suprafetei mici a terenului urmand sa fie construite si doua niveluri subterane in care vor fi amenajate o biblioteca si o sala de intrunire pentru comunitate. "Parohia noastra are biblioteca donata de familia profesorului Demetrio Marin, un eminent profesor de la Universitatea din Bari, dar care din lipsa de spatiu nu poate fi pusa la dispozitia enoriasilor ori a publicului italian", mai explica parintele Driga.

Episcopul romanilor ortodocsi din Italia PS Siluan Span a declarat ca si in alte comunitati s-a initiat acest demers in vederea obtinerii de la autoritatile italiene a constructiei de biserici romanesti, insa acestea nu sunt la fel de avansate ca in Bari. Cereri de autorizatie de constructie s-au mai depus si la Civita Vecchia, langa Roma, la Verona, Torino si Bergamo, iar in Roma de 9 ani a fost reluata periodic cererea pentru alocarea unui teren pe care sa se construiasca sau a unui edificiu care sa fie transformat ulterior in biserica romaneasca, insa deocamdata nu a fost primit un raspuns afirmativ.

Episcopia Ortodoxa Romana din Italia doreste ca toate bisericile care vor incepe a fi construite pe viitor sa includa si un spatiu social, unde sa poata fi organizata o scoala de duminica pentru copiii romani sau sa serveasca drept loc de intrunire.

"Aceste proiecte, toate obligatoriu vor avea acest spatiu. De fapt, cu acesta vom incepe, vom ridica mai intai, vom pune la punct spatiile care vor deveni spatii de intalnire pentru copii, biblioteci sau sali de intruniri unde sa se faca nunti si botezuri. Dimineata se va sluji, iar dupa-masa se vor intalni copii acolo. Comunitatea primara de acum doua mii de ani, inainte sa aiba biserici construite, cu arhitectura frumoasa, a mancat, a trait in acelasi spatiu unde s-a slujit", arata Episcopul Siluan.

Episcopia Ortodoxa din Italia numara in prezent 96 de preoti care slujesc in 116 biserici catolice puse la dispozitie pentru parohiile romanesti. Institutia a fost infiintata relativ recent, in 2007, iar in toamna lui 2008 a fost inaugurat sediul construit pe un teren de trei hectare, in zona Ardeatina de la periferia Romei.

Sursa: ziua.ro

27 Aprilie 2009

Vizualizari: 2535

Voteaza:

Prima biserica ortodoxa romaneasca din Italia se va construi la Bari 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE