Studentii de la Arhitectura si Arte vor participa la refacerea a 60 de biserici din lemn

Peste 200 de studenti la Arhitectura si Arte din tara vor participa, din aceasta vara, ca voluntari, la refacerea a 60 de biserici de lemn din sudul Transilvaniei si nordul Olteniei, a declarat presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR), Serban Sturdza, anunta, joi, NewsIn. Proiectul urmeaza sa fie realizat in doua etape, ambele incepand in luna iunie. In prima faza, care se doreste finalizata cel mai tarziu in noiembrie, vor fi efectuate lucrari de prima necesitate, care vizeaza protejarea de intemperii, iar etapa a doua, pe o perioada mai lunga de timp, va consta in lucrari de consolidare, restaurare si functionalizare a edificiilor.

200 de studenti de la Universitatea de Arhitectura Ion Mincu si-au confirmat deja participarea, in vreme ce de la celelalte universitati inca se asteapta numarul total de voluntari. La acest proiect vor contribui si specialistii de la Muzeul Taranului Roman, iar initiativa se bucura si de sustinerea preotilor si a consiliilor locale.

"Am intalnit bunavointa si interes din partea studentilor de la Universitatea de Arhitectura Ion Mincu, Universitatea Nationala de Arte si Universitatile din Timisoara si Iasi, care urmeaza sa faca practica pe durata verii. Aceste biserici sunt monumente clasate in categoriile A si B, deci foarte valoroase, comparabile cu cele din tara Lapusului si Maramures", a explicat Sturdza.

Ne gandim la organizarea unei campanii de genul 'Adopta o biserica', prin care firmele private sa doneze bani

Referindu-se la bani, presedintele OAR spune ca, pana in prezent, nu exista fonduri, dar ca spera la o implicare mare din partea sectorului privat. "Deocamdata, nu avem nici un ban. Ministerul Culturii ar putea veni doar cu un mic ajutor, cu toata bunavointa celor de acolo, pentru ca stim cu totii cat de redus este bugetul pe anul acesta. Ne gandim la organizarea unei campanii de genul 'Adopta o biserica', prin care firmele private sa doneze bani pentru refacerea cate unei biserici", a adaugat Serban Sturdza.

Costurile de refacere a unei singure biserici sunt cuprinse intre 5.000 si 10.000 de euro, in functie de lucrarile care sunt necesare, potrivit initiatorilor acestui proiect.

Bisericile vizate de acest proiect sunt in judetele Hunedoara (Salciva, Alun, Valari, Dumbravita, Curechiu, Cazarmanesti, Cazanesti, Boz, Lapugiu, Ribicioara, Tisa, Abucea, Gothatea, Lunca), Sibiu (Apoldul de jos, Sangatin, Poiana Sibiului, Ilimbav, Netus, sura Mare, Presaca, Brosteni, Jina -capela funerara), Gorj (Colibasi, Fratesti, Pistestii din Deal, Pojogeni, Sanbotin,Ursatei, Cornesti, Horezu, Stolojani 1, Stolojani 2, Copacioasa, Rugi, Musetesti, Cornetu, Lelesti, Bobu, Curpen, Pestisani, Vladoiu, Curpenel, Musetesti Larga, Gornovita, Vanata, Pocrui) si Valcea (Anghelesti, Mlaceni, Ursi, Ciunget, Nicolae Balcescu, Brezoi, Opatesti, Gramesti, Igoiu, Perisani si Baltateni).
Z.O.

.

26 Iunie 2009

Vizualizari: 518

Voteaza:

Studentii de la Arhitectura si Arte vor participa la refacerea a 60 de biserici din lemn 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE