Universitatea Ovidius - 45 de ani de existenta


O inima care bate pentru Dobrogea

Universitatea dobrogeana este o treapta a unui lung drum marcat de mari creatori, care urca prin istorie din timpuri stravechi. Dezvoltarea Universitatii Ovidius pe parcursul acestor 45 de ani a insemnat un proces complex, adeseori dificil, dar mereu sustinut de dorinta ardenta a oamenilor acestor minunate locuri, de propasire prin cultura, stiinta si civilizatie. Momentul aniversarii a 45 de ani de existenta a Universitatii Ovidius Constanta este un prilej de reflectie asupra drumului parcurs in spiritul ideii de complementaritate, singura in masura de a asigura perena universalitate si in acelasi timp un prilej de a ne gandi la viitorul care ridica in fata noastra a tuturor, dascali si discipoli, imperativul pastrarii si continuarii traditiei, intr-o lume a cunoasterii si actiunii concrete, lipsita de granite.

Sarbatoarea Universitatii Ovidius este inainte de toate un omagiu adus tuturor acelora care au cutezat si au reusit prin eforturile lor sa exprime aici, in milenara cetate a Tomisului, dimensiunea culturala si stiintifica in forma ei cea mai inalta, aceea a unui lacas durabil peste vremi, cu siguranta, atata timp cat civilizatia va dainui pe aceste minunate meleaguri.

Dobrogea, pamant al tolerantei si interferentei de idei si convingeri religioase si culturale, la care se face referire inca din vremea lui Herodot, trebuia sa vada indeplinit visul de Universitate.

Universitate care, prin menirea ei fundamentala, sa faca posibila ingemanarea actului de cultura, ca act de imbogatire si activare a spiritului fiecaruia in parte si stiinta - cadru in care invatatorul si discipolul, deopotriva, se manifesta ca membri ai comunitatii celor stiutori.

Universitatea dobrogeana este o treapta a unui lung drum marcat de mari creatori, care urca prin istorie din timpuri stravechi, incepand cu Ovidius - simbol etern al spiritualitatii latine, continuand cu renumiti filosofi, teologi, literati sau astronomi, provenind din Scythia Minor (Dobrogea de azi), care au creat in secolele V si VI; numele lor, Teotom, Cassian sau Dionisie, au intrat definitiv in patrimoniul culturii universale, stralucirea gandirii lor proband nivelul de gandire si creatie din scolile in care ei s-au format pe pamantul dintre Dunare si mare.

Slova romaneasca, deslusita si ocrotita la inceput la adapostul bisericilor si manastirilor, face posibila aparitia scolilor in limba romana, incepand cu anul 1786, in centrele importante din Dobrogea, inclusiv Constanta, numarul si importanta acestora crescand, mai ales dupa primul razboi mondial; aici s-au educat si format mari personalitati ale vietii cultural - stiintifice romanesti.

Acesta a fost inceputul

Institutia care astazi poarta denumirea de Universitatea Ovidius este infiintata prin Ordinul Ministrului Educatiei si Invatamantului nr. 654/1961 care prevedea infiintarea Institutului Pedagogic de 3 ani, cu Facultatea de Filologie, cu sectia de Limba si Literatura romana, Facultatea de Matematica, cu sectia de Matematica, Facultatea de Fizica si Chimie, cu sectia de Fizica - Chimie si Cunostinte Industriale teoretice si practice, si Facultatea de Stiinte Naturale cu sectia de Stiinte naturale si cunostinte agricole teoretice si practice. In anul 1964, se infiinteaza Sectia de Istorie - Geografie, in cadrul Facultatii de Filologie, facultate care dobandeste in anul 1971 noi profiluri prin sectia Romana - Rusa si respectiv Romana - Engleza, capatand apoi statut universitar cu durata de studii de 4 ani in 1984, prin Sectia de Romana - Rusa. In anul 1971 ia fiinta Facultatea de Educatie Fizica. Prin decretul Consiliului de Stat nr.147 din 5 iunie 1974, Institutul Pedagogic de 3 ani devine Institutul Pedagogic Constanta.

Aceasta etapa din viata Universitatii noastre a insemnat un larg contact cu viata socio-economica a unei intinse arii geografice circumscrise Constantei, in fapt a intregii tari, prin numeroasele generatii de tineri, care s-au impartasit din lumina stiintei la Institutul Pedagogic Constanta, ca apoi, la randul lor, ca profesori sa-si aduca contributia la propasirea mai multor generatii de elevi in scolile de pe intreg cuprinsul tarii.

In anul 1977 prin decretul Consiliului de Stat nr.209 din 12 ianuarie, Institutul Pedagogic devine Institut de Invatamant Superior, cu o singura facultate - Facultatea de Invatamant Tehnic si Pedagogic, avand in componenta Sectia de Tehnologia Sudarii - cursuri de zi si cursuri serale, Sectia de Constructii Hidrotehnice - cursuri de zi si cursuri serale, Sectia Imbunatatiri Funciare - cursuri de zi si cursuri serale, Sectia Tehnologia Petrolului si Petrochimie cursuri serale, la care se adauga sectiile mai vechi cu profil filologic si respectiv Stiinte ale Naturii.

Prin decretul Consiliului de Stat nr.213 din anul 1984, sectiile cu profil pedagogic se desfiinteaza, iar Institutul de Invatamant Superior devine Institut de Subingineri.

Aceasta a doua etapa din viata institutiei a coincis in primii ani cu o reorientare in dezvoltarea bazei materiale a procesului de invatamant, rezultatul firesc al contactului cu viata economica, prin sectiile tehnice, fiind in acelasi timp un important test, acela impus de tehnica si tehnologii, pentru toti cei care au trudit in acea vreme in aceasta institutie, deopotriva, cadre didactice si studenti.

Invatamantul universitar constantean, renascut dupa Revolutie

In viata unei institutii exista perioade de crestere si din nefericire si coborasuri, dictate de vicisitudini ale vremii, de conjuncturi. Odata cu desfiintarea cursurilor de zi, numarul de studenti a inregistrat o scadere drastica, intre anii 1987 si 1989 Institutul de Subingineri fiind arondat Institutului de Constructii Bucuresti.

Sansa invatamantului universitar la Constanta a renascut imediat dupa revolutia din decembrie 1989. Deschiderea spre lume, devenita realitate, a facut posibila, ca urmare a unei largi initiative a unor intelectuali de marca ai Constantei, transformarea Institutului de Subingineri in Universitate. Prin Hotararea Guvernului Romaniei nr.225 din 7 martie 1990, Institutul se transforma in Universitate, cu statut independent. Mai apoi, ca urmare a ordinelor Ministrului Invatamantului nr.7429 si nr.6429 din 20 martie 1990, se infiinteaza, in cadrul structurii Universitatii din Constanta, Facultatea de Medicina si respectiv Facultatea de Biologie.

Ca urmare a Ordinului Ministrului din 20 martie 1990 structura Universitatii din Constanta cuprinde: Facultatea de Litere si Istorie cu profilul Filologie - Istorie avand specializarile Limba si literatura romana - o limba si literatura straina, Limba si literatura franceza - Limba si literatura romana sau o limba si literatura straina si Istorie - arheologie; Facultatea de Stiinte cu profilul Biologie avand specializarile Biologie si Ecologie, profilul Matematica avand specializarea Matematica - Fizica, profilul Educatie fizica si sport avand specializarea Educatie fizica, profilul Economie avand specializarile Relatii economice internationale, si Turism - servicii; Facultatea de Medicina cu profilul Medicina avand specializarea Medicina generala si profilul Stomatologie, avand specializarea Stomatologie; Facultatea de Inginerie cu profilul Mecanic avand specializarea Utilajul si tehnologia sudarii, profilul Constructii si echipamente navale avand specializarile Utilaje si Instalatii portuare si Echipamente navale, profilul Chimie avand specializarea Tehnologia prelucrarii petrolului si petrochimie, profilul Constructii avand specializarile Constructii hidrotehnice si Imbunatatiri funciare.

Cu acelasi ordin si prin adresa din 30 martie 1990, emisa de Ministerul Educatiei si Invatamantului se numeste conducerea provizorie a Universitatii din care fac parte: Dr. Adrian Radulescu - rector provizoriu, Lector Gavril Rican, Sef lucrari Gheorghe Mihaiesi, Conf.dr. Dumitru Arsenie, Dr. Vasile Sirbu, Dr. Marin Mincu, Dr. Adrian Bavaru, Conf. Nicolae Moise, Sef lucrari Lucian Balut si Ioan Popisteanu.

Schimbarile ultimilor cinci ani

Perioada 1991 - 2006 este marcata de mari prefaceri in structura Universitatii Ovidius, in stransa corelare cu necesitatile impuse de mediul socio - economic si tendintele actuale de dezvoltare a stiintei. Apar noi profiluri si domenii cum sunt: Fizica, Teologie ortodoxa, Drept, Stiinte Administrative, Informatica, Farmacie, Agricultura, Geografie, Electronica, Birotica, Profil pedagogic, Psihologie, Asistenta sociala, Muzica, Teatru, Arte plastice, Energetica, Contabilitate, Finante, Marketing, Horticultura, Stiinte politice, Stiinte ale comunicarii. Numarul specializarilor creste in mod spectaculos, oferind sanse de instruire pe un spectru deosebit de larg de directii, sprijinindu-se pe o baza materiala in plin proces de extindere si modernizare. In mod corespunzator creste numarul facultatilor, astfel incat la inceputul anului universitar 2005 - 2006, structura Universitatii Ovidius Constanta cuprinde facultatile: Litere; Teologie; Istorie si Stiinte politice; Drept si Stiinte administrative; Stiinte ale naturii si Stiinte agricole; Educatie fizica si sport; Fizica, Chimie si Tehnologia Petrolului; Matematica si Informatica; Stiinte economice; Medicina generala; Medicina dentara si Farmacie; Inginerie mecanica, industriala si maritima; Constructii; Arte; Psihologie si Stiinte ale educatiei, precum si Departamentul pentru pregatirea personalului didactic si Departamentul de limbi moderne pentru facultatile nefilologice.

Structurat pe cicluri, licenta, masterat si doctorat, folosind eficient posibilitatile de cercetare oferite de numeroasele Centre de cercetare stiintifica existente in Universitate si beneficiind de largi schimburi pe linia educatiei si cercetarii cu numeroase Universitati, practic de pe toate continentele, invatamantul la Universitatea Ovidius formeaza astazi specialisti pentru vasta piata a muncii, a carei intindere depaseste cu mult granitele tarii.

Aniversarea, prilej de reflectie asupra drumului parcurs

Dezvoltarea Universitatii Ovidius pe parcursul acestor 45 de ani a insemnat un proces complex, adeseori dificil, dar mereu sustinut de dorinta ardenta a oamenilor acestor minunate locuri, de propasire prin cultura, stiinta si civilizatie. Suntem recunoscatori generatiilor de studenti care au dus faima scolii noastre in lumea larga si tuturor acelora care i-au invatat, cadrelor didactice, unii trecuti in nefiinta, care cu abnegatie si exemplara daruire au stiut sa trudeasca pentru crearea si cresterea acestui lacas de cultura si stiinta. Se cuvine adanc respect si pretuire acelora care in diferite perioade au condus destinele Universitatii: Prof. Paul Borcea - rector (1961- 1970), Prof.univ.dr. Ion Lungu - rector (1970 - 1981), Conf.univ.dr.ing. Maria Arsenie - rector (1981 - 1982), Prof.univ.dr. Adrian Radulescu - rector (1990 - 1991), Prof.univ.dr.ing. Dumitru Arsenie - rector (1991- 1996), Prof.univ.dr. Adrian Bavaru - rector (1996 - 2004), precum si decanii Prof. univ. dr. Gheorghe Salageanu (1982), Prof. univ. dr. Nicolae Costea (1983 - 1987) si Prof.univ.dr. Alexandru Manescu (1987 - 1989).

Momentul aniversarii a 45 de ani de existenta a Universitatii Ovidius Constanta este un prilej de reflectie asupra drumului parcurs in spiritul ideii de complementaritate, singura in masura de a asigura perena universalitate si in acelasi timp un prilej de a gandi la viitorul care ridica in fata noastra a tuturor, dascali si discipoli, imperativul pastrarii si continuarii traditiei, intr-o lume a cunoasterii si actiunii concrete, lipsita de granite. Fie ca succesele de ieri sa fie zorii zilei de maine.

Vivat crescat floreat Universitatea Ovidius Constanta.

Rector, Prof.univ.dr. Victor Ciupina

Ziua de Constanta

.

05 Mai 2006

Vizualizari: 3407

Voteaza:

Universitatea Ovidius - 45 de ani de existenta 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE