Vernisaj multiplu, un singur protagonist: Sorin Dumitrescu


Vernisaj multiplu, un singur protagonist: Sorin Dumitrescu

Sacru si bizantin

 

"Vremea Craciunului este sarbatoarea Luminii, iar palatul Sfintilor Brancoveni un loc privilegiat pentru a o celebra cu vrednicie si cuviinta, iata, si prin arta impetuoasa si provocatoare - precum autorul ei - Sorin Dumitrescu" anunta criticul de arta si director al Centrului Cultural Palatele Brancovenesti Doina Mandru multiplul vernisaj de duminica, orele 16.00. Expozitiile "Biserici" (parter si etaj), "Pas" (Lapidarium), "Coloana" (foisor) si "Ruina" (Cuhnia), precum si lansarea albumului care le insoteste, vor fi prefatate de catre Alteta Sa Regala Principele Radu, urmand ca ulterior vernisajului Majestatea Sa Regina Ana a Romaniei sa acorde premiul Fundatiei Anastasia.

 

Schitele catapetesmei de la Scalla Coeli realizate de pictorul Sorin Dumitrescu sunt prezentate, la Mogosoaia, pentru prima oara publicului. Tot o premiera este, sub titlul "Ruina", si proiectul (la scara 1:1) picturii destinate manastirii Piatra Scrisa - un ansamblu mural niciodata realizat.

"Ruina prezinta o provocare stilistica si conceptuala de prima importanta. Demersul iconarului, ca si al muralistului, este substantial indatorat studiului surselor teologice ale imaginii, ca si studiului surselor prime ale artei bizantine. Reconstituirile stilistice, sintaxele iconografice propuse, de o coerenta teologica admirabila, dar si inovatoare, au fost insa prea subtile pentru habitusurile comode ale picturii sacre si ale comanditarilor ei, dar ele sunt tot atat de remarcabile, ca demers artistic, pe cat sunt de polemice. Pictorul ce se vrea bizantin, se lasa cucerit de acordurile stinse ale ocrului, aurului si negrului si propune imagini extrem de austere, de o rigoare absoluta a desenului care il apropie de stilistica icoanei rusesti, ocolindu-i insa cu vadita obstinatie cromatica din vremea celei de-a treia Rome", afirma Doina Mandru. Iubitorul de arta il va putea redescoperi pe pictorul anilor '80 de la Dalles in Lapidarium-ul palatului unde "Biserica i se infatiseaza, imperativ, silueta masiva, coplesitoare, tulburator de cuprinzatoare, dar in mod surprinzator si hieratica in materia ei straluminata". Metafora bisericii-chivot este sustinuta de spatiul ce i-a fost ales: pivnita palatului.

 

Sunt prezente in expozitia, care va ramane deschisa pana in martie 2008, piese din colectii particulare alaturi de compozitii realizate in timpul rezidentei acordate artistului, in aceasta toamna, la Mogosoaia. Expozitiile, ca si catalogul, dezvolta plastic si teoretic un demers unic, in spatiul artei sacre contemporane, de revigorare a stilului bizantin, considerat de autor ca exponent pertinent al unitatii spirituale crestine a Europei.

 

Sorin Dumitrescu este intemeietorul fundatiei si editurii Anastasia, asemenea si initiatorul si curatorul galeriei Catacomba, al carei program s-a remarcat in anii '92-2003 prin promovarea pe simeze si, in general, in spatiul dezbaterii publice, a unei arte de anvergura spirituala. Curatorul a sustinut, a promovat, a impus artisti, uitati, sau pur si simplu necunoscuti. A conturat valorile unei arte crestine pe care o dorea intrata in Academie, canon si obiect de studiu. Sorin Dumitrescu s-a exprimat in primul rand ca artist, in tot ce a intreprins, impunandu-si furtunos intuitia si viziunea. (L.D.)

.

13 Decembrie 2007

Vizualizari: 1144

Voteaza:

Vernisaj multiplu, un singur protagonist: Sorin Dumitrescu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE