Scrierile sacre in Taoism

Scrierile sacre in Taoism Mareste imaginea.


TAOISMUL

Taoismul este cea de a doua mare religie traditionala a Chinei. Din numeroasele scrieri sacre ale Chinei ne rezumam sa pre­zentam pe scurt cartea legendarului Laotze, intitulata Tao-Te-King, care impreuna cu Cartea lui Chuang-tzu, formeaza cheia sau cuplul fundamental al filozofiei chineze.

La suprafata, Tao-Te-King s-ar parea a fi un tratat politic adecvat timpurilor respective, desi in adancimea nuantelor sale filozofice reprezinta totusi ceva mai mult decat un astfel de tratat.

Mesajul acestei carti este foarte simplu si este repetat de mai multe ori sub forma de epigrama. Urmatoarele sunt ideile de baza ale acestei carti: notiuni pri­vind ritmul vietii, unitatea lumii si a fenomenelor umane, importanta pastrarii sim­plitatii naturii umane, pericolul unei supra-guvernari si a interferentei cu viata sim­pla a poporului, doctrina despre wu-wei sau "inactiune", influenta patrunzatoare a spiritului, pilde privind umilinta, linistea si calmul si despre nebunia puterii, mandriei si a afirmarii de sine.

Inca din timpul lui Hoshang Kung secolul al 11-lea i. Hr., aceasta carte a fost impartita in doua sectii: capitolele 1-37 trateaza in special probleme legate de no­tiunea Tao, iar cele de la 38 pana la 81 cu notiunea Te. Cuvantul Tao, pronuntat intr-o singura silaba, inseamna, mai intai de toate, cale, drum sau carare. Metafizic el este cheia filozofiei chineze. Te, notiune destul de dificil de tradus, inseamna virtute si viata.

Tao, caci acesta este cuvantul care ne intereseaza, ar fi calea care impune fie­carui lucru un drum, un mers, o cale. De fapt, la temelia conceptiei sau conceptii­lor introduse si continute in aceasta "Vocabula rezumativa", dupa cum o numeste filozoful roman Lucian Blaga, exista notiunile metafizice ale Ordinei, Totalitatii, Res­ponsabilitatii si Eficacitatii.

Numirea de King i-a fost data de imparatul Han King Ti (136-4140 i. d. Hr.), ca semn al cinstei pe care el o purta acestei carti si a faptului ca el personal o accepta. Tao-Te-King mai este cunoscuta si sub un alt nume alternativ Lao Tai.

Datorita importantei pe care aceasta lucrare a lui Laotze o are pentru gandirea religioasa si filozofica, ea s-a bucurat de o tratare comparativa mai mult decat oricare alta scriere sacra, si aceasta  datorita exponentilor cu care ea a fost  comparata.

 

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 10564

Voteaza:

Scrierile sacre in Taoism 0 / 5 din 0 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Anamaria OsanPostat la 2012-07-07 23:36

    Dragii mei, Cautand informatii pe "Google" despre Taoism, nu mica mi-a fost mirarea sa gasesc tocmai un site crestin care abordeaza notiuni generale si obiective despre filosofia care imi e cea mai apropiata de inima. As dori sa va felicit pentru deschidere si acceptare si sa ma declar un vizitator frecvent pe viitor al site-ului prezent. Personal eu cred ca Dumnezeul tuturor ar trebui sa fie un cumul al tuturor valorilor, incepand de la Dragoste si terminand cu Rabdarea. Va doresc succes in continuare si la cat mai multi vizitatori! Cu drag, Anamaria O.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE