Sfantulul Apostol Filip, unul din ceata dintai

Sfantulul Apostol Filip, unul din ceata dintai Mareste imaginea.

In aceasta luna, in ziua a paisprezecea, pomenirea Sfantului slavitului si intru tot laudatului Apostol Filip, unul din ceata dintai, a celor doisprezece.

Acest apostol era din Betsaida Galileii, impreuna-cetatean cu Andrei si cu Petru apostolii, si multa intelepciune avea acest dumnezeiesc apostol, indeletnicindu-se cu cartile proorocilor si feciorelnic in toata viata sa cunoscandu-se; pe acesta aflandu-l Domnul dupa botezul sau in Galileea, l-a chemat ca sa-i urmeze Lui. Iar el, intalnind pe Natanael, i-a zis: "Am aflat pe Cel despre Care a scris Moise in Lege si prooroci, pe Iisus, fiul lui Iosif cel din Nazaret". Si alte inca multe ziceri se afla in sfanta Evanghelie aratatoare pentru acest apostol. Deci acesta, luand dupa sorti pamantul Asiei, avea pe Apostolul Vartolomeu urmator lui si ajutator la propovaduirea Evangheliei.

Mai avea inca si pe sora sa cea dupa trup, Mariamni, care urma si le slujea lor. Deci trecand apostolii acestia prin cetatile Lidiei si Misiei si propovaduind in ele Evanghelia lui Hristos, multe incercari si necazuri au suferit de la cei necredinciosi, fiind batuti, zdrobiti cu toiegele, prin inchisori inchisi si cu pietre improscati.

Dupa aceea a aflat pe iubitul ucenic si de Dumnezeu cuvantatorul Ioan, care propovaduia pe Hristos in Asia. In aceeasi vreme si femeia lui Nicanor proconsulul a crezut in Hristos. Deci mergand dumnezeiescul Filip la Ierapoli, acolo a fost tarat pe pamant de elini, prin mijlocul ulitelor cetatii; dupa aceasta sfredelindu-i-se gleznele picioarelor, a fost pironit pe nu lemn cu capul in jos, si asa facand rugaciune, si-a dat sfantul sau suflet in mainile lui Dumnezeu.

Indata ce si-a dat duhul sfantul apostol, pamantul s-a infricosat ca si cand ar fi fost insufletit, si a scos infricosator glas si geamat, si s-a despicat si a inghitit pe multi din cei necredinciosi. Iar ceilalti temandu-se au ingenunchiat la dumnezeiescul Vartolomeu si la Sfanta Mariamni, care erau spanzurati. Si dezlegandu-i pe ei de pe lemn, au venit la adevarata credinta a lui Hristos; iar moastele apostolului le-au ingropat. Sfantul Vartolomeu asezand pe Stahie episcop in Bizant, a iesit si s-a dus impreuna cu Mariamni in Licaonia.

.
Pe aceeaşi temă

25 Mai 2012

Vizualizari: 4980

Voteaza:

Sfantulul Apostol Filip, unul din ceata dintai 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

sfantul apostol filip

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE